Home > V > Vilka Apor Är Störst?

Vilka apor är störst?

1. Störst och kanske häftigast av alla apor är gorillan. Den kan väga 300 kilo och bli superstark. Forskarna tror att en enda gorilla kan vara starkare än 15 vuxna människor!

Läs mer

Man kan också fråga vilken är världens största apa?

Apan Gigantopithecus vägde upp till 540 kilo, och var den största apa som funnits på jorden. Den levde i det som idag är Kina fram tills för ett par hundratusen år sedan. Har det funnits apor i Sverige? – Gomphotherium levde bara i ett varmt klimat. Om vi haft det klimatet här så betyder det att vi haft apor och noshörningar under samma period. Fossilet kommer från Sveriges geologiska undersökning, SGU. En privatperson lämnade för 20 år sedan in en rullsten som hittats i ett grustag i Hagtorp.

Vilken är den största apan?

Gorillor (Gorilla) är ett släkte marklevande växtätande primater i Afrika. De är den största arten primater, med lika lång kropp som en människa men axelbredare och avsevärt tyngre. Gorillorna är människans närmast levande släkting efter schimpanserna. Med detta i åtanke, vilken är den vanligaste apan? Gibbonapa lever sitt liv i träden. Gibbonapan lever sitt liv högt uppe i trädkronorna i Sydostasien och den är anpassad för att leva hela livet däruppe. En nyfödd gibbon klarar till exempel av att hålla sig fast vid mammans mage när hon svingar sig runt i träden.

Vad heter världens minsta apa?

Dvärgsilkesapan är den minsta apan inom familjen kloapor och den är bland de minsta aporna i världen. Fullvuxna dvärgsilkesapor väger bara 150 gram och en nyfödd apa väger inte mer än 15 gram. Hur parar sig apor? Hos många primater och apor kan partnerna hålla om varandras skuldror, eller så kan den ena individen hålla sin hand på den andras länd. Kramar är också vanliga bland dessa djurgrupper. Delfiner kan trycka kropparna mot varandra och "hålla om" varandra med de främre fenorna.

By Nicodemus Bansley

Varför kan inte apor simma? :: Vilken underordning primater tillhör lemuren?
Användbara länkar