Vi betraktar växtätande djur för alla de djur där deras kost baseras på växter, frukter och annat växtmaterial. Även om det också finns andra typer av diet som köttätande y allätande.

Särdrag

Växtätare är på andra nivån i livsmedelskedjan och äter främst växter. Växtätare betraktas som primära konsumenter och är de första konsumenterna i livsmedelskedjan.

Växtätare är primära konsumenter, till skillnad från köttätare, som är sekundära, betyder det att de är vid basen av den trofiska kedjan, vilket innebär att växtätare matar på växter, och detta kommer i sin tur att fungera som mat för rovdjuret. Växtätande djur finns i alla grupper av djur, däggdjur, insekter, fåglar etc.

De spenderar merparten av sin tid på att äta, eftersom deras typ av diet inte ger dem tillräckligt med näringsämnen som behövs för att ha energi och för att överleva. Tänderna är vanligtvis stora och platta för att hjälpa dem att tugga och mala maten väl innan de smälter den .

De är vanligtvis mycket avundsjuka och skamliga djur, eftersom de är byten för många djur i deras livsmiljö. Instinktivt är de i varningsläge, så de har utvecklat ganska enkla försvarstekniker som att fly, kamouflera eller till och med bo i stora flockar för att skydda sig själva.

Koalor är växtätande djur

Koalor är växtätande djur

Typer av växtätande djur

Växtätare äter inte alltid samma saker. Växtätare som ekorrar äter gräs och små växter nära marken och kallas herders. Växtätare som äter löv, skott och kvistar kallas webbläsare. Mycket stora djur som elefanter, noshörningar och älgar är herdare och navigatörer.

Växtätare djur äter inte bara gräs, som man tror felaktigt i många fall, här har vi typerna av växtätare och deras kost.

Utfodringstyp

De som äter gräs kallas fytofager. Frugivores är de som äter frukt. Växtätare är de djur som äter frön och korn. De som äter trä är kända som Xylophages.

Det är svårt för vissa växtätare att smälta växter, så de äter mycket av dem för att få de näringsämnen de behöver. Gräsätande djur har åsar på tänderna för att hjälpa dem att tugga mat i mindre bitar så att de lättare kan smälta det.

Växtätande djur har ofta kroppar som hjälper dem att få den mat de behöver. Giraffer har långa halsar eftersom de behöver dem för att nå toppen av akaciaträd för att äta.

Vissa växtätare äter en hel växt, men andra äter bara vissa delar, såsom frön, frukt eller blommor. Larver är en typ av växtätare som bara äter en del av en växt, de äter bara bladen.

Herbivores har kroppar som hjälper dem att få mat. Djur som rådjur kan lätt böja sig för att äta gräs.

Växtätande djur måste ibland tugga sin mat igen för att bryta ner den tillräckligt för att deras kroppar ska absorbera den energi de behöver. Maten de åt går tillbaka upp i munnen efter att den redan var i magen en stund och de tuggar den igen, den här maten kallas bolo. Djur som får, kor och rådjur är exempel på växtätare som tuggar maten två gånger.

Växtätare i andra ekosystem

Växtätare i öknen

I öknen finns det många små djur som bara äter växter. Det finns många arter av små gnagare i öknen; några av dessa djur är kängururåttor och möss. Dessa små djur äter mest frön.

Ökensköldpaddan har ett hårt skal för att hålla sig trygg när man söker efter mat i ökenvärmen. Några av dessa saker som dessa sköldpaddor äter är kaktusgräs och frukt.

Även om det finns många små ökenätande växtätare finns det också några stora djur. Kameln är ett exempel på en stor ökenväxtätare; de äter tjockt gräs och taggiga buskar. Om kameler inte hittar de producenter de behöver mata själva, kan de också använda maten som lagras i deras puckel.

Växtätare i vattnet

I undervattenseko system finns det många olika växtätare. Växtätare i dessa ekosystem äter främst alger och fytoplankton. Dessa växtätare kallas zooplankton, vilket betyder vandrande djur. Några av djuren som anses vara djurplankton är nyfödda räkor, krabbor, fisk, havsmaskar och vattensniglar.

Växtätare i skogen

I skogen finns det många olika typer av växtätare, vissa äter växtdelar, andra äter alla växter, andra äter frön och andra nektar.

Fåglar, bin och fjärilar äter nektar från blommor för att få de näringsämnen de behöver för att överleva. Små djur i skogen som kallas gnagare äter växternas frön och insekterna äter växternas löv.

Kaniner och ekorrar äter vilken typ av växtfoder de kan hitta på skogsbotten.

Växtätare i Arktis

Arktis är mycket kallt och omfattar både land- och vattenlevande djur. Det finns zooplankton i arktiska vatten, men på land finns det många andra växtätare. Några växtätare av det arktiska landet inkluderar lemurider, arktiska harar, myskoxe, rensdjur och ripa. De flesta av dessa djur äter växtblad, gräs och örter.

Är människan en växtätare?

Det finns människor i vårt samhälle som främst äter växter och inte äter kött, vi kallar dessa människor vegetarian. Vegetarer är mer som växtätare än någon annan typ av konsument eftersom de äter främst frukt och grönsaker, som är växter.

Lista över växtätande djur

Biet är viktigt för pollinering.

HonungsbiHonungsbi och honungsproducerande bin. Även känd som apis på latin, även om det är en av de mest populära bina, representerar den bara en liten andel av biesorten. Denna art är den enda överlevande gruppen bin i Apini-underklassen, som tillhör släktet Apis. De är kända för att producera och lagra honung eller flytande socker, liksom för att bygga imponerande bon med vax som utsöndras av arbetarna i en viss koloni.

Humlen är en vänlig insekt som lever nästan överallt på planeten.

HumlaHumla (Bombus), är en stor typ av insekter, hårig och nära släktingar till det välkända honungsbiet. De flesta arter av humlor lever i kolonier, men deras kolonier är mycket mindre än hos honungsbin eller getingar, som kan ha upp till flera tusen individer, humla kolonin kommer bara att bestå av cirka 50 till 150 individer. Den har ett högt brum som du kan höra på avstånd.

antilop lechwe

AntilopAntilop (ko-, lyr- och gnuantiloper) är ett brett och varierat urval av växtätare av familjen Bovidae som inte klassificeras som får, nötkreatur eller getter (denna typ av informell benämning kallas ibland ”soptippar”). Det finns cirka 91 arter som klassificeras som antiloper, varav de flesta är infödda i Afrika, men finns också i Asien och delar av Amerika. Cirka 25 arter är listade som I fara.

Sea AloeHav aloe (Holothuroidea) och aloe marina. Även känd som havsgurka på grund av sin form och för att de gömmer sig bland algerna och ser ut som en annan grönsak. Det är en gastropod blötdjur marina som som vuxen saknar ett skal och är vanligtvis ljus i färg. Havssnigeln, eller nudibranch, distribueras över hela världen, den mest talrika och den största är den som finns i tropiska vatten.

Den manliga bisonen kallas också en tjur. Honan, ko.

BisonBison och bison (Bison Bison) är ett stort däggdjur (Den största i Nordamerika) i familjen Bovidae. Dessa stora djur är omgivna av historia och stor betydelse för den nya världen.