Insekter är antropoder (Phylum som omfattar ryggradslösa levande varelser (Utan benstruktur) och med ledade bihangar), med ledade ben i många av sina punkter och en segmenterad kropp i 3 delar, huvud, bröstkorg och buk. Ordet insekt finner sin etymologi från latin, vilket betyder skär.

Insekter

Alla insekter har ett par tidigare, tre par ben och kan ha upp till två par vingar, men inte nödvändigtvis. De är vanligtvis små levande varelser. Insekter är den största djurgruppen på jorden med uppskattningsvis en miljon olika arter.

De fyller en verkligt viktig funktion i ekosystemet, eftersom de är de viktigaste jakterna på andra ryggradslösa djur, vilket kontrollerar skadedjur som kan bildas. De har också en mycket viktig roll vid pollinering av växter, främst bin, de ser till att pollen kan gro och eliminera en stor del av organiskt material, även om de också kan skapa stora skador på grödor, eftersom de kan förstöra en tredjedel av plantager snabbt och sprider sjukdomar som främst drabbar människor.

Bi (insekt) som extraherar nektar från en blomma

Bi (insekt) som extraherar nektar från en blomma

Grupper av insekter

Vi kan dela upp insekter i åtta stora gemensamma grupper.

Odonatas

Odonata-insekter har ett brett huvud och en sträckt buk, 4 membranvingar som inte kan hållas i buken, ett exempel är sländor.

Dictyoptera

De dikotomiska insekterna har antenner med många leder, vertikalt huvud (hypognata) med tänderna inåt, den vanligaste av dessa insekter är kackerlackor, termiter och bönsyrsor.

Dermaptera

Dermaptera i deras bakre ände har en pincett och är långsträckta och i allmänhet platt, som en sax eller skär.

Orthoptera

Orthoptera är hypognant-huvud, med mycket rörlighet i protorax och deras antenner är mellan deras ögon. Gräshoppor, syrsor och skorpioner är de vanligaste.

Diptera

Diptera har två membraniga vingar istället för 4, deras vingar kallas halter, de är vingar som gör att de enkelt kan flyga i vilken riktning som helst. De vanligaste är myggor och flugor.

Skalbaggar

Coleopteras mun låter dem tugga och de kan leva i alla typer av livsmiljöer, med ett hårt exoskelett. De vanligaste är skalbaggar.

Lepidoptera

Lepidopteran insekter genomgår metamorfos, de är vanligtvis flygande insekter. Det finns dagliga (fjärilar) och nattliga (malar).

Himenopteros

Hymenoptera har två par membranösa vingar, kvinnor har en struktur för att avsätta ägg i slutet av buken. De vanligaste insekterna är getingen, biet och myran.

Insektsfoder

Vi kan dela dem med deras ätvanor: detrivores, växtätare, köttätare u allätare.

Detrivores

De är de som matar på nedbrytande organiska material, skräp, slakt och gödsel.

Herbivores

De allra flesta av dessa typer av djur livnär sig på växtvävnad.

Köttätare

De använder levande djur som en matkälla uppdelad i två kategorier: rovdjur och parasiter.

Rovdjur

De är i allmänhet större än sitt byte, de äter snabbt. Många byten äter hela sitt liv.

ohyra

De bor i eller i sina värdars kroppar, de dödar inte sina gäster omedelbart, bara en värd behövs under deras livstid, de är vanligtvis mycket mindre än deras värd men kan nå samma storlek.

Allätare

De är de insekter som har en diet baserad på mer än en typ av mat.

Lista över insekter

Biet är viktigt för pollinering.

Honungsbihonungsbi o honungsproducerande binÄven känd som apis på latin, även om det är en av de mest populära bina, representerar den bara en liten andel av biesorten. Denna art är den enda överlevande gruppen bin i Apini-underklassen, som tillhör släktet Apis. De är kända för att producera och lagra honung eller flytande socker, liksom för att bygga imponerande bon med vax som utsöndras av arbetarna i en viss koloni.

Humlen är en vänlig insekt som lever nästan överallt på planeten.

Humlahumla (Bombus), är en stor typ av insekter, hårig och nära släktingar till det välkända honungsbiet. De flesta arter av humlor lever i kolonier, men deras kolonier är mycket mindre än hos honungsbin eller getingar, som kan ha upp till flera tusen individer, humla kolonin kommer bara att bestå av cirka 50 till 150 individer. Den har ett högt brum som du kan höra på avstånd.

GetingLa geting (Hymenoptera) utgör en enorm mångfald av insekter, med cirka 30.000 XNUMX identifierade arter. Vi känner mest till de som är klädda i ljusa varningsfärger, de som surrar ilsket i grupper och hotar oss med smärtsamma stick, men de flesta getingar är faktiskt ensamma, icke-stickande sorter. Och de gör alla människor mycket mer bra genom att kontrollera skadedjursinsektionspopulationer än skada. Till skillnad från av bin, en getings kropp är slät och har inget hår.

Den gigantiska asiatiska hornet är en våldsam insekt.

Jätte asiatisk hornetJätte asiatisk hornet (Vespa mandarinia) också känd som Jätte Sparrow BeeÄr en insekt aggressivt rovdjur som trots sin hårda natur inte kan klara den accelererade förlusten av livsmiljöer, vilket är det största hotet mot denna arts överlevnad i det vilda.

Kackerlacka sett ovanifrån

KackerlackaKackerlackan tillhör ordningen Blattodea. De är bland några av de 4.600 insekter som är bland de tidigast levande bevingade insekterna, som idag liknar hur de gör i fossiler över 320 miljoner år gamla.

Manligt exemplar av den purpurfärgade kejsarfjärilen

Lila kejsare