La geting (Hymenoptera) utgör en enorm mångfald av insekter, med cirka 30.000 XNUMX identifierade arter. Vi känner mest till de som är klädda i ljusa varningsfärger, de som surrar ilsket i grupper och hotar oss med smärtsamma stick, men de flesta getingar är faktiskt ensamma, icke-stickande sorter. Och de gör alla människor mycket mer bra genom att kontrollera skadedjursinsektionspopulationer än skada. Till skillnad från av bin, en getings kropp är slät och har inget hår.

arter

Det finns tusentals arter av getingar och horneter runt om i världen, och några av dem svider inte.

Vissa arter är faktiskt en värdefull del av vårt ekosystem. Att förstå deras vanor, livscykel och utseende kan hjälpa dig att bättre identifiera dessa små insekter. antenn. Vi kommer att urskilja de viktigaste och några av deras egenskaper:

Vanlig geting och gul jacka

De är från familjen Vespidae, den vanliga getingen (Vespula Vulgaris) och den gula jackan (Vespula germanica) har samma egenskaper.

Dessa är de två vanligaste arterna av getingar och de som är ansvariga för att orsaka smärtsamma stick.

När de bygger sitt bo inomhus föredrar de att bygga bon på skyddade platser med enkel åtkomst till utomhus, såsom loft, garage och hål i väggarna. När de byggs ute kan de bygga bo i gamla gnagare, ihåliga träd och buskar.

 • utseende:
  • Gul och svart kropp, märkningen varierar beroende på art.
  • Arbetarnas storlek varierar från 12 till 17 mm.
 • Nyckelfakta:
  • Endast de unga drottningarna överlever vintern och dyker upp på våren för att börja bygga bon och lägga ägg.
  • Arbetarna (sterila kvinnor) dyker upp på försommaren och tar över byggandet av boet. Drottningen fortsätter att lägga ägg.
  • Nya drottningar och män parar sig tidigt på hösten.
  • Boet dör under vintern, inklusive alla män och arbetare.
  • Getingar grupperas inte.
  • De föredrar att mata på insekter och mat med socker.
  • Kvinnor biter lätt och upprepade gånger.
  • En koloni kan ha upp till 25.000 XNUMX enskilda getingar.

Sociala familjer

De kommer huvudsakligen från familjen Vespula

 • utseende:
  • Arbetaren kan vara drygt en centimeter lång.
  • Drottningen är något större och når en och en halv centimeter eller nästan två centimeter.
  • Växlande svarta och gula band.
  • Två par vingar.
  • Smal midja.
  • De har en spjutformad stinger.
 • Livscykel:
  • De skapar kolonier varje år.
  • Drottningen börjar bo på våren.
  • Aggressiva siffror på sensommaren.
  • Kolonierna börjar minska på hösten.
  • Endast inseminerade drottningar häckar på vintern.
 • vanor:
  • matning: Vid vissa tider på året matar de på insekter, inklusive larver och flugor, när kolonierna ökar lockas de av maten som konsumeras av människor.
  • Bita: De kan avvisande klåda, vilket kan utlösas med symtom som sträcker sig från svullnad till livshotande allergisk chock.
  • Häckande: I träd / buskar eller internt på vindar, ihåliga väggar / golv, skjul, under verandor / tak på byggnader.

särdrag

Getingen är någon medlem i en grupp insekter i ordningen Hymenoptera, underordning Apocrite, några av dem kliar. Getingar skiljer sig från myror och bin i underordningen apokritisk för olika fysiska och beteendemässiga egenskaper, särskilt för att ha en smal och slät kropp och ben med relativt få hårstrån.

Getingar är också i allmänhet rovdjur eller parasitiska och har stingers med få taggar som lätt kan tas bort från deras offer. Som andra medlemmar i apokritiskGetingar har en smal petiole eller "midja" som fäster buken till bröstkorgen. Att vara insekter är det ryggradslösa djur.

Getingen är en insekt som kan vara ensam eller leva i familjer.

Getingar har mundelar som kan bita och antenner med 12 eller 13 segment. De är vanligtvis bevingade. Hos arter som biter är endast kvinnorna försedda med en formidabel sting, som innebär användning av en modifierad ovipositor (äggläggningsstruktur) för att tränga igenom och producera giftiga körtlar. Vuxna getingar kan föda på nektar och, i vissa arter, på utsöndringar som produceras av larver. Larverna från rovande getingarter matar vanligtvis på insekter, medan larverna från parasitiska arter matar på sina värdar.

En getings ögon är formade som en romb. Getingar har två par vingar, de bakre vingarna är mindre än de främre. Dess vingar är vikta i längdriktningen i vila och munens delar är anpassade för att tugga och slicka. De kan verka små och känsliga, men deras kroppar är utformade för att vara kraftfulla och effektiva.

Stingers

De flesta djur har utvecklat en välförtjänt rädsla för stickande getingar och ger dem gott om utrymme. Varelser som tyvärr snubblar över en getingkoloni eller har djärvhet att störa ett bo kommer snabbt att befinna sig i en svärm. En bedrövad social geting avger en feromon som skickar medlemmar av den närliggande kolonin till en stickande defensiv frenesi. Till skillnad från bin kan getingar sticka upprepade gånger. Endast kvinnor har stingers, vilket faktiskt är modifierade äggläggande organ.

Beteende

De flesta arter av getingar är mycket sociala och bor i stora kolonier. Det finns några som är mycket isolerade och gör små bon så att de bor ensamma. När det finns en koloni kommer boet att fortsätta växa sig större och större för att rymma dem. Detta kan hjälpa en person att identifiera vilken typ av problem några eller betydande antal getingar har.

Getingar delas in i två huvudundergrupper: sociala och ensamma. Sociala getingar representerar endast cirka tusen arter och inkluderar formidabla kolonibyggare som gula jackor och hornets.

Social

Sociala getingkolonier startas från grunden varje vår av en drottning som befruktades föregående år och överlevde vintern genom viloläge på en varm plats. När det dyker upp bygger det ett litet rede och höjer en planta av arbetande honor. Dessa arbetare har till uppgift att utvidga boet och bygga flera sexsidiga celler där drottningen ständigt lägger ägg. Vid sensommaren kan en koloni ha mer än 5.000 individer, varav alla, inklusive den grundande drottningen, dör på vintern. Endast nyligen befruktade drottningar överlever kylan för att starta om processen på våren.

Familjens sociala getingar Vespidae De är bland de mest kända getingarterna. De flesta av dem tillhör underfamiljerna Vespinae o Polistinae. I sina samhällen har de ett kastsystem som består av en eller flera drottningar, några drönare (män) och sterila kvinnor som kallas arbetare. Boet består av ett eller flera lager av celler som är ordnade vertikalt med öppningarna nedåt. Beroende på art kan boet hittas i håligheter i marken, i trädstammar eller hängande från löv, grenar eller takfot av byggnader.

De mest kända sociala getingarna i de norra tempererade regionerna är släktarter Polister, Wasp y Vespula. Många är stora och aggressiva och utrustade med formidabla stingers. Vissa arter kallas gula jackor på grund av de svarta och gula banden på buken. Vespa-arter kallas hornets, som oftast är svarta, med gulaktiga markeringar i ansiktet, bröstkorgen och bukspetsen. jätte asiatisk avispon (Vespa mandarinia) Det är det största kända i världen, med vissa arbetare som växer till nästan 4 cm i kroppslängd och drottningar överstiger vanligtvis den storleken.

Ensam

Ensamma getingar, den överlägset största undergruppen, bildar inte kolonier. De distribueras i superfamiljerna Chrysidoidea, vespoidea y Apoidea. Denna grupp inkluderar några av de största medlemmarna i getingfamiljen, såsom kikadmördare och de slående blå och orange tarantulahökarna, som kan nå cirka 38 tum långa.

De flesta arter bygger isolerade bon som de matar på förlamade insekter eller spindlar. Honan avsätter ett ägg i varje cell i boet, och getinglarven som kläcker från det ägget matas till mognad på maten som dess cell har försetts med. De allra flesta ensamma getingar häckar på marken och gräver tunnlar i marken där de lägger sina ägg. Men Sphecidae, eller tråd-midja getingar (superfamily Apoidea), innehåller mer olika vana former, med några bon i trä, stjälkar av pithy växter, eller i bon gjorda av lera. De spindelgetingar (Pompilidae) bygger vanligtvis bon i ruttna trä- eller bergsprickor och förser dem med spindlar. Krukmakaren eller muraren (underfamiljen Eumeninae) i Vespidae bygger bon av lera, som ibland är som krukor eller vaser och kan hittas fästa på kvistar eller andra föremål.

Medan sociala getingar använder sina stingrar endast för försvar, är stinging ensamma getingar beroende av deras gift för att jaga.

Vad är skillnaderna mellan biet och getingen?

Getingar skiljer sig från bin med sin spetsiga underliv och smala "midja" petiole, som skiljer buken från bröstkorgen.

De finns i alla tänkbara färger, från den välbekanta gula till bruna till metallblå till ljusröda. Generellt är de ljusare arterna i familjen Vespidae, som är stickande getingar.

Alla getingar bygger bon. Medan bin utsöndrar ett vaxartat ämne för att bygga sina bon, skapar getingar sina välkända pappershärdar av träfibrer som skrapats av med sina tuffa käftar och tuggats till massa.

Getingen gör inte älskling. De är aktiva under dagen och när solen går ner kommer de att gå i pension hem till gryningen. Om du behöver bli av med ett hornet bo, bör du göra det bara på natten, när de inte kommer att vara aktiva. Det rekommenderas i allmänhet att få bort det av en professionell.

habitat

Det finns arter av getingar som lever över hela världen. De lever i alla slags förhållanden och tenderar att bo där de har en chans. Detta kan vara i ett träd, i en luftkonditionering och många andra platser som ofta lämnas oavbruten under långa perioder.

De gör sina bon med lera och till och med träbitar som de kan hitta. De utsöndrar ett vaxliknande ämne när de bygger boet som de använder för att hålla ihop sina material. De tuggar också saker som trä tills det förvandlas till en massa-liknande substans.

Fördelning

Vi kan hitta getingen praktiskt taget över hela världen, de är sociala insekter som bildar kolonier i bon speciellt byggda på marken, bark, tak och håligheter i träd och väggar.

matning

Fler människor stickas av getingar från augusti till oktober, sedan resten av året. Detta beror på att dessa varelser blir mer aggressiva under den tiden. Deras kost förändras från att konsumera olika små insekter till att konsumera sopor de kan hitta. Det betyder att de är på fler platser där det finns människor och det är då bettarna vanligtvis förekommer.

De konsumerar stora mängder spåras och det är mycket användbart när du kultiverar. Larver kan orsaka betydande skador på grödor så att jordbrukare som getingar är närvarande. Men de vidtar ofta åtgärder för att undvika att bli bitna av dem.

Rovdjur

Getingen behöver inte oroa sig mycket för att bli byte. Detta betyder dock inte att det inte finns ett antal djur som är villiga att äta dessa stickande insekter.

Insectos

Även om getingar matar sig på insekter och ibland medvetet introduceras av jordbrukare för att skydda grödor som en naturlig form av skadedjursbekämpning, är de också byten för vissa insekter. Dessa inkluderar bönsyrsen, tjuven flyger, The sländor, The tusenfoting, de flygande flugorna, den skalbaggar och malar. Stora getingar matar till och med på mindre. Till exempel dödar pappersgetingar ofta unga getingar. Även om de faktiskt är arachnids och inte insekter, fångar spindlar också getingar och äter dem.

Reptiler och amfibier

Vid reptiler y amfibier Rovdjur verkar inte bry sig om att en geting kan sticka. De ser bara en annan mat i den långa listan med insekter som de är villiga att äta. De grodor, The ödlor, The paddor, The salamandras och ibland till sköldpaddor de gör en måltid av en geting. Dessa rovdjur ser inte på getingar som deras huvudsakliga matkälla, utan de är opportunister och kommer att äta en om de får möjlighet.

fåglar

Fåglar som konsumerar insekter äter regelbundet getingar. Vissa jagar till och med medvetet getingar, som starlar, mirlos y skatter. Andra fåglar som gör getingar till enstaka mellanmål inkluderar sparvar, valmaskiner, orioler, blå fåglar, hackspettar, warblers och nightjars. Är höns De är kloka nog för att begränsa sin jakt till ensamma getingar och undvika att störa dem nära bålgetingens bo.

Andra rovdjur

från möss Små till stora björnar, andra varpsätande varelser är mer intresserade av larver än vuxna. Undantaget är fladdermöss, som äter vuxna flygande. Möss och råttor, skunks, Mapaches, vesslorOch grävlingar De är modiga nog att ibland attackera ett bålgeting för att äta larverna inuti. Det är till och med känt att människa De äter getinglarver i vissa delar av världen.

Getingen matar på andra insekter och frukter.
Getingen matar på andra insekter och frukter.

reproduktion

För de getingar som ingår i en koloni finns det en drottning som lägger ägg kontinuerligt. Detta kan göra det möjligt för antalet medlemmar i kolonin att öka med cirka 5000 XNUMX per år. Men alla medlemmar i kolonin kommer att dö under vintern, förutom några drottningar. De kommer att starta processen igen nästa vår.

Bo byggs med getingpapper tillverkat av tuggning av trä och annat växtrester blandat med saliv.

Getingbo

Till skillnad från abejas, getingar har inte vaxproducerande körtlar. De tillverkar ett pappersliknande material av trämassa. Träfibrer samlas upp av åldrat trä och mjukas genom tuggning och blandning med saliv. Papperet används sedan för att göra cellkammar för att gräva.

Den befruktade drottningsvisen dyker upp i viloläge i mitten av april och letar efter en lämplig boendeplats. Drottningen lyfter upp den första arbetaren med geting av sig själv och när dessa arbetare kläcker kommer de att fortsätta bygga boet. Drottningen, den enda getingen som kan lägga ägg, kommer att stanna kvar i boet och lägga fler ägg för andra unga. Ju fler arbetare det finns desto snabbare kommer boet att växa. På sensommaren kommer normala getingbon att innehålla 3.000 till 5.000 individer och vara upp till 30 tum i diameter. Vid svalare väder kan arbetare och deras medarbetare bli trötta och aggressiva mot alla som stör dem. Den kalla vintern dödar alla arbetare och män - bara drottningen överlever.

Vi kan se ett bo av getingar.
Vi kan se ett bo av getingar.

Vad ska vi göra om vi hittar ett bo?

Även om getingar är irriterande för oss, skulle det inte vara klokt att förstöra bon utan goda skäl. Getingar är mycket mer skadliga skadedjursbekämpare för skogsbruk, jordbruk och trädgårdar. Om närvaron av ett hornet inte inte orsakar direkta problem är det bäst att lämna det i fred. Waspbon överges på senhösten. Om behandling är nödvändig kan boet behandlas på något av följande sätt

 1. Dammar ett insektsdamm runt boets ingång, helst med injektionsrör, som förorenar arbetarna när de återvänder och därför bär dammet inuti.
 2. Grunt sprutning av ett insektsmedel direkt på boet. Använd inte hushållsspray. Förstöring av ett getingar bör INTE utföras av otränade personer. Om getingarna orsakar problem är det lämpligt att kontakta avdelningen för miljöhälsa.

Bevarande tillstånd

Vissa arter är i bekymmer, även om de flesta arter är listade som minst bekymrade (LC) på grund av sin mångfald eftersom de är mycket tuffa insekter och kan motstå ogynnsamma förhållanden.

Förhållande med människor

Trots rädslan som de ibland framkallar är getingar extremt fördelaktiga för människor. Nästan alla skadedjur på jorden jagas av en arter av geting, antingen som mat eller som värd för dess parasitiska larver. Getingar är så skickliga på att kontrollera skadedjurspopulationer att jordbruksindustrin regelbundet använder dem för att skydda grödor.

Kuriosa

 • De flesta getingar lever mindre än ett år och vissa lever bara några månader, andra lever bara en vecka.
 • Dessa små levande saker skickar mer än 500.000 XNUMX människor till akuten varje år.
 • Vanliga hemmetoder för bett inkluderar att täcka bettplatsen med en köttmjölkare / vattensköljning, bakpulver eller till och med skrubba platsen med en aluminiumbaserad deodorant.

Lista över andra intressanta djur