Kattdjur är däggdjur. Av familjen Felidae finns det cirka 37 arter av katter som bland annat inkluderar geparden, tigern och huskatten. Katter är infödda i nästan alla regioner på jorden, med undantag för Australien och Antarktis. De är köttätande däggdjur som lever i en mängd olika livsmiljöer, men är vanligt förekommande skogens djur.

Kattdjur (Leopard)

Leopard

Särdrag

De flesta katter har ett prickigt eller randigt mönster, men vissa, såsom puma (Puma concolor), jaguaren (Herpailurus yaguarondi) och lejonet (Panthera leo), är enkla och enhetliga i färgen. Svarta eller nästan svarta rockar förekommer hos individer av olika arter. Även om lodjuret (släktet Lynx) har en stubbig svans, har de flesta katter en lång svans som utgör ungefär en tredjedel av djurets totala längd.

Huvudet kännetecknas av en kort näsa och ett runt ansikte, vanligtvis med korta öron. En katt med en välutvecklad man är det afrikanska lejonet. Kattfötter har skarpa klor som kan dras tillbaka utom i geparden. Hos de flesta katter är hanen större än honan.

Katter kännetecknas av spinnande när de är glada och av morrande, hylande eller spottande när de kommer i konflikt med andra av sin art. De så kallade "stora katterna" (släktet Panthera), särskilt lejonet, brusar ofta, morrar eller skriker. Katter är i allmänhet tysta.

Många katter använder träd, på vilka de lämnar sina klomärken när de står och drar ner sina främre tassar med utsträckta klor. Huruvida ett sådant beteende är för att rengöra eller slipa klorna eller helt enkelt för att sträcka är diskutabelt, men beteendet är medfödd; huskattungar börjar snart skrapa föremål.

De största katterna är starka, hårda och extremt farliga när de är hungriga. På grund av sin stora storlek attackerar de ibland människor. Även om tigrar och leoparder är mest kända som manätare kan lejon och jaguarer också vara farliga. I Nordamerika tenderar puman, även känd som puma eller berglejon, att undvika kontakt med människor, men några attacker inträffar årligen, särskilt i områden där utveckling invaderar områden med hög pumadensitet, såsom västra USA. På liknande sätt kräver attacker på boskap ofta att dessa djur tas bort.

Matning

Feliner är i allmänhet rovdjur, jägare och köttätare, även om vi tror att katter är allätande djur. Det är ett mycket vanligt misstag, eftersom de naturligtvis också är jägare och om de var vilda djur skulle de mata på små gnagare och insekter. De äter bara gräs för att hjälpa dem att smälta och rengöra magen.

Reproduktion

Dräktighetstiden för de flesta mindre kattdjur är ungefär två månader, och de största är nästan fyra månader. En till sex kattungar utgör den vanliga kullen. Kvinnor kan ha fyra till åtta bröstvårtor.

Lejonungar

Lejonungar

Häckningssäsongen är vanligtvis senvinter eller tidig vår. Vissa kattdjur (lejon, tigrar och leoparder) kan reproducera när som helst på året, och många arter är inducerade ägglossare (ägglossning inducerad av hormoner som frigörs under kopulation).

Djurets storlek verkar inte avgöra kullens storlek, antalet kullar eller häckningssäsongen. Honorna kan vara tre eller fyra år gamla och hannarna fem eller sex. De minsta katterna kan reproducera när de är mindre än ett år gamla. De flesta kullar är födda på konstiga platser, som i en stenig grotta, under ett fallet träd eller i en tät kratt.

Hos de flesta arter hjälper hanen inte att ta hand om de unga, och faktiskt kan honan behöva skydda sig mot sina attacker.

Fysiska förmågor

Kattens smidighet är tydlig i deras anatomi. Nyckelbenet är mycket litet, och ansluter sig inte till andra ben men är begravd i axelmusklerna. Detta gör att djuret kan hoppa på sitt byte utan risk för att bryta benet.

Bakbenen är välutvecklade med kraftiga muskler som driver dem på bytet. Förutom styrkan på bakbenen använder djuret starka ryggmuskler för att räta ut ryggraden och ger ytterligare styrka under körningen.

Katterna är i allmänhet nattliga. Deras stora ögon är speciellt anpassade för att se på natten. Näthinnan har ett skikt guanin som kallas tapetum lucidum, vilket reflekterar ljus och får ögonen att lysa på natten när de är upplysta. De har goda sinnes- och hörselkänslor, men deras luktsinne är inte lika utvecklad som hundrör, ett faktum som föreslås av den korta nosen.

Benägenheten för renlighet är väl etablerad bland dessa djur, och de rengör sig med sin grova tunga. De täcker avföring och urin som vana. Felines skiljer sig åt i sin reaktion på vatten; de flesta arter är ovilliga att komma in i det, men simmar lätt när det behövs. Svansens nervösa vifta är vanligt hos alla kattdjur, från lejonet till huskatten. Kattungar lär sig det av sin mamma; beteendet är förknippat med spelande, vilket är ett förspel till predation som vuxen.

Felines är de mest specialiserade djuren hos däggdjur markbundna köttätare. De är av kraftfull uppbyggnad, med en stor hjärna och starka tänder. Tänderna är anpassade till tre funktioner: stickande (hundar), förankring (hundar) och skärning (karnassiska molarer). De har inte plattkronade krossande tänder och tuggar eller mals därför inte maten utan skär den istället. Alla kattdjur är anpassade för att vara strikta köttätare, ett antagande som främst baseras på matsmältningskanalen och tänder. Enligt en köttätande vana har den en enkel tarm; tunntarmen är bara tre gånger så lång som kroppen. Tungan hos alla kattdjur har en lapp av skarpa, bakåtriktade ryggar nära spetsen, som ser ut som en grov fil; dessa taggar hjälper dig att dricka vätska och rengöra dig själv. Det finns fem vadderade tår på framfoten och fyra på baksidan. Den första tån och dess kudde på framfoten lyfts så att endast fyra tår registreras på ett spår.

De har ett minskat antal premolära och molära tänder; den typiska tandformeln innehåller endast 30 tänder. Framtänderna är små och mejselformade, hundarna långa och spetsiga.

Förololerna är skarpa och en övre premolär kan ibland saknas. Den nedre molaren är lång och skarp, den övre molaren är rudimentär. På grund av minskningen av antalet och storleken på kindtänderna förblir ett mellanrum mellan hundarna och premolarer i alla utom cheetahen.

Felidae är den strängast köttätande gruppen i ordningen Carnivora, och högt utvecklade karnassialtänder återspeglar denna specialiserade ätvanor. Det finns liten eller ingen specialisering i tänderna för slipning eller tuggning. Starka masseter muskler, som lyfter underkäken, begränsar sidorörelser. Käken rör sig vertikalt främst för att hålla byten med ett visceralt grepp och för att skära köttbitar med karnasserna. Köttet skärs så och sväljs i relativt otuggade bitar som bryts ner av enzymer och starka syror i mag-tarmkanalen.

Lista över kattdjur

CaracalCaracal. Även känd som öken lodjur (Caracal caracal), är en medelstor katt med rödaktiga kappor och tuftade öron, karakaler är otroligt slående djur. De är också de tyngsta av de små afrikanska katterna.

Afrikansk civetAfrikansk civet (Civettictis civetta) är en civeart som spänner över ett brett spektrum på den afrikanska kontinenten. De är kända för sin mysk, utsöndrad från sina körtlar, som har använts för att göra parfymer i århundraden.

Gemensam Palm CivetGemensam palm civet (Paradoxurus hermafrodit) är känt under många namn, t.ex. Asiatiska palmcivetter och vanliga palmcivetter. Dess namn varierar beroende på civets beteende och regionen där de finns.

Tamkatt

TamkattKatt (Patas) är en tamdjur som verkar gå tillbaka runt den egyptiska civilisationen. Under den tiden betraktades de för gudarna som heliga djur och följaktligen dyrkades de av alla i Egypten. Sedan dess har de följt med människan och blivit ännu en medlem av många nuvarande familjer runt om i världen.

GepardGepard (Acinonyx jubatus) är ett stort och kraftfullt kattdjur som en dag sprids över hela Afrika, Asien och till och med delar av Europa. Det förväxlas ofta med leopard.

Jaguaren är en köttätande katt.

JaguarJaguar (Panthera onca) är feline. Den största i Amerika, den har en kompakt kropp, ett brett huvud och kraftfulla käkar. Deras päls är normalt gul och solbränd, men färgen kan variera från rödbrun till svart. Fläckarna på manteln är mer solida och svarta på huvudet och nacken och blir större i rosettform längs kroppens laterala och bakre del.