leopard det är en medlem av den stora kattfamiljen; av medelstorlek. Det har kunnat dra nytta av livsmiljöer som inte används av andra kattdjur och har anpassat sig för att leva i trädgrenar och blivit en smidig och opportunistisk katt.

Slickar leoparden
Slickar leoparden

arter

Det finns sju underarter av leoparder som skiljer sig åt i utseende och geografiskt läge. Att vara den vanligaste och mest utbredda afrikanska leoparden.

  • Afrikansk leopard (Panthera pardus)
  • Leopardo de Amur (Panthera pardus orientalis)
  • Anatolisk leopard (Panthera pardus tulliana)
  • Barbary Leopard (Panthera pardus panthera)
  • Sinai Leopard (Panthera pardus jarvisi)
  • South Arabian Leopard (Panthera pardus nimr)
  • Zanzibar Leopard (Panthera pardus adersi)

Det har varit källan till mycket genetisk förvirring bland vetenskapssamhället och ansågs länge vara en hybrid av lejon y Jaguarfram till drygt 100 år sedan att det började särskiljas som en art. Sådana förvirringar kommer från Svart panter, som inte är något annat än en leopard med en genetisk mutation som kallas melanism, där den täcks av ett helt svart hudskikt.

särdrag

Leoparden har en lång, smal kropp med korta, robusta ben. Svansen är lång för att hjälpa till att balansera i träden.

De starka benen och klorna låter den stiga upp från träden. Klorna är infällbara, så att du kan dölja dem när de inte behövs.

Dess syn och hörsel är angelägna, vilket tillsammans med dess känsliga morrhår gör det till det perfekta nattliga rovdjuret.

Färg och markeringar varierar beroende på livsmiljön; de som finns i öppna gräsmarker är ljusgula och de som finns i skogarna är mörkare och mer markerade. De mörka och ringformade motiv som täcker kroppen kallas rosetter, men de blir fasta fläckar i ansiktet och i extremiteterna, i den del av svansen de bildar ringar. Tillsammans ger de en kamouflage.

Beteende

Leoparden är ett ensamt och nattligt djur som jagar både på marken och i träden. De är utmärkta klättrare och större delen av dagen tillbringas vila i skuggan av trädgrenar eller under en sten.

När det gäller jakt är det ganska unikt, eftersom det förlitar sig på stealth för att komma så nära sitt byte som möjligt, snarare än att jaga sitt byte i hög hastighet. När den väl fångats och dödats tas den till en säker plats som kan vara tät vegetation, ett trädstam eller trädgrenar.

De etablerar sitt territorium med doftmärken och hårda ljud. Storleken varierar beroende på livsmiljön och den tillgängliga maten, men hanernas territorium är mycket större än kvinnornas; som ofta överlappar varandra för män upp till 40% av området.

Leopard som vilar på en filial
Leopard som vilar på en filial

habitat

Leoparden är ett mycket anpassningsbart djur, varför det finns i många olika livsmiljöer. De vanligaste områdena är: tropiska skogar, trädbevuxen savanna, karga öknar och höga bergsområden.

För att bo i ett område behöver du bara en bra källa och en riklig matförsörjningskälla. Vissa jagar nära mänskliga bosättningar.

Fördelning

Leoparden finns i Afrika söder om Sahara och södra Asien. Små isolerade befolkningar finns också i avlägsna områden i Fjärran Östern, Nordafrika och Arabien.

matning

Leoparden är ett köttätande djur som jagar medelstora däggdjur som rådjur, antiloper eller vildsvin, som är bakhåll från trädgrenar eller från hög vegetation. De kan också mata på små byten som fåglar, reptiler och gnagare. När stora djur är sällsynta kan de jaga dyngbaggar (Scarabaeus förfördes).

Genom att konsumera ett stort antal byten, både stora och små, kan de undvika intensiv konkurrens om mat från andra köttätare som tigrar och hyener.

Ibland konsumeras inte bytet omedelbart och lagras för att ätas senare.

Rovdjur

Leoparden, som är extremt smygande, har få rovdjur. Det största hotet är andra vuxna leoparder, tillsammans med tigrar och lejon, när de har möjlighet att fånga någon försvagad eller omedveten.

Unga är mycket mer utsatta och hotas av hyener, schakaler, lejon, tigrar, ormar och rovfåglar.

reproduktion

Leoparden har inte en strikt häckningssäsong, så kvinnorna kan reproducera varannan månad. Dräktighetstiden varar cirka tre månader.

Hon föder mellan 2 - 6 unga som är födda blinda och väger bara ett halvt kilo. Eftersom de är mycket sårbara förblir de gömda i vegetationen tills de är 6-8 veckors ålder. De kan följa sin mor genom att få kamouflagen från sitt mörka, ullhår och suddiga fläckar.

Efter tre månader är de avvänjade, men de kommer att fortsätta med sin mor tills de är 18 månader gamla, där de kommer att uppmuntra sina unga att etablera sitt territorium för att bli helt oberoende. Efteråt är hon redo att para sig igen.

Unga kvinnor avviker inte riktigt långt från sin mor och det är vanligt att deras territorium överlappar varandra med sin mors territorium.

Bevarande tillstånd

Leoparden klassificeras av IUCN som hotad inom sin naturliga miljö, eftersom befolkningen är stabil men de börjar få problem.

Vissa underarter anses vara hotade eller kritiskt hotade och Zanzibars leopard tros vara utrotad. Underarter lider mer eftersom de är geografiskt isolerade och har mindre populationer.

Förhållande med människor

Leoparden är ett av de mest jagade djuren sedan det stora spelet började i Afrika. De har påverkats av troféjakt. De jagas också av lokala befolkningar som jagar dem efter deras hud och kött. De rynkas också av jordbrukare, eftersom människor inte är rädda och kan ses jaga boskap.

Ökad turism i Afrika har dock inneburit att leoparder skyddas av människor, eftersom människor som besöker kontinenten vill se dessa exotiska djur i naturen. På detta sätt jagas färre leoparder av jägare.

Populärkultur

Tidigare betraktades det som en hybrid av ett lejon och en panter och återspeglades i sitt namn. Den består av de grekiska orden λέων leon (lejon) och πάρδος brun (manlig panter). Det är också relaterat till sanskrit पृदाकु sista (orm, tiger, panter) och kommer troligen från Medelhavsspråket och egyptiska.

Lista över andra intressanta djur