kanin (Oryctolagus cuniculus) är ett litet däggdjur med en kort fluffig svans, distinkta långa morrhår och öron. Det finns mer än 30 arter runt om i världen, och även om de lever i många olika miljöer, har de många saker gemensamt.

Kaniner och hare tillhör samma taxonomiska familj, lepóridos, men i olika genrer. Det finns 11 släkt inom familjen, men termen "sanna harar" avser endast arter av släktet Lepus; alla andra är kaniner.

Kaninen är vanligtvis alltid uppmärksam på sin omgivning.

arter

Det finns mer än 50 arter av kaniner, den inhemska kaninen, som vi pratar om här är Oryctolagus Cuniculus andra viktiga arter är:

  • Brachylagus (Pygmy kanin).
  • Bunolagus (Sydafrikansk strandkanin o bushmen kanin).
  • Nesolagus (Sumatran randig kanin y Annamite randig kanin).
  • Oryctolagus (De är alla gamla världskaniner, europeiska kaniner, tamkaniner).
  • Pentalagus (Amamikaniner, de Ryukyu o kortörat).
  • Poelagus (Bunyoro kaniner).
  • Romerolagus (vulkankaniner).
  • Sylvilagus (bomullssvans kaniner, de mest kända vilda kaninerna av alla).

särdrag

De flesta känner igen en kanin när de ser den. Den har i allmänhet en ganska tät kropp, en rundad rygg, långa öron och en kort svans. Den har också starka bakben och långa bakben.

Även om inhemska variationer har ett stort utbud av många olika färger, har vilda individer i allmänhet brunt eller ganska mörkt hår. Denna färgning hindrar rovdjur från att hitta dem lätt, till skillnad från de vita, mörksvarta eller fläckiga hårstrån hos vissa tamraser.

Varje art skiljer sig från den förra, men de har alla unika egenskaper och anpassningar för att hjälpa dem att överleva. Lär dig vad som gör dessa små däggdjur så intressanta nedan.

Även om de har relativt korta framben, har alla kaniner långa, starka bakben. De använder dessa ben, som är ganska muskulösa, för att springa och hoppa i imponerande hastigheter. När de springer lägger de bara tårna på marken istället för hela benet.

Dessa varelser har stora ögon högt över huvudet. Detta gör att de kan se nästan allt runt omkring dem. Faktum är att din enda blinda fläck är ett litet område precis i slutet av näsan.

Kaniner är lagomorfa djur; De skiljer sig mycket från gnagare, även om de brukade klassificeras som gnagare. Deras mest igenkännliga fysiska egenskaper för den tillfälliga observatören är deras långa öron, som kan vara upprätta eller, i händelse av inhemska "beskärnings" raser, hängande; dess kraftfulla bakben, som är dess främsta medel för rörelse och försvar; deras fluffiga svansar; hans stora ögon placerade på båda sidor av hans huvud; och deras tjocka, mjuka pälsrockar.

De har komplexa och känsliga matsmältningssystem, som i vissa avseenden mycket liknar de hos hästar, och som kräver att mat hela tiden rör sig genom dem för god hälsa. Därför bör tamkaniner alltid få tillgång till gräs hö som huvuddelen av kosten, kompletterat med högkvalitativa pellets och färska mörkgröna bladgrönsaker med en liten daglig mängd godis.

Kaniner kan vara mycket listiga och snabba. För att komma bort från ett rovdjur springer en bomullsskanin i ett sicksackmönster och når hastigheter på upp till 29 km / h.

Deras öron kan växa upp till 10 cm. Denna sträckta längd gör att de bättre kan höra rovdjur som kan närma sig. Det gör det också möjligt för dem att hålla sig svala i varmt väder. Den extra kroppsvärmen släpps ut genom blodkärlen i örat.

Deras ögon är också gjorda för säkerhet, eftersom varje öga kan rotera 360 grader. Detta gör att de kan se bakom sig utan att vända på huvudet.

Kaniner äter inte mycket av sin kost. De äter ofta sin egen pall för att få tillgång till mat som matsmältningssystemet kan ha förlorat första gången.

tamaño

Vissa kaniner är lika stora som en katt och andra kan bli lika stora som ett litet barn. Små kaniner, som pygmer, kan bara vara 20 tum långa och väga mindre än ett pund. Den största arten växer till 50 cm och mer än 4 och ett halvt kilo.

Enligt Dr. Lianne McLeod, en veterinär, i en spalt på The Spruce-webbplatsen är de största kaninraserna rutiga jättar som väger mer än 5 kg; den flamländska jätten, 5,9 kg; jätte papillon, från 5,9 till 6,3 kg; och jättechinchilla som väger 5,4 till 7,2 kg. Den längsta kaninen i världen, enligt Guinness World Record, är en flamländsk jätte som mäter 129 cm och 22 kg.

Små raser av kaniner inkluderar Britannia Petite, mindre än 1,1 kg; den holländska dvärgen, mindre än 1 kg. dvärg hotot, mindre än 1,3 kg; och Himalaya, 1,1 till 2 kg.

Beteende

Kaniner är mycket sociala varelser och lever i stora grupper som kallas kolonier. Den mest trafikerade tiden för kaniner är i skymning och gryning. Det är när de vågar ut för att söka efter mat. Svagt ljus gör att de kan gömma sig från rovdjur.

habitat

Inhemska kaniner behöver en reglerad miljö för att skydda mot värmeutmattning eller hypotermi. Vilda kaniner har inte detta problem och gör sina hem i olika temperaturer. Vilda kaniner finns i skogar, djungler, gräsmarker, gräsmarker, öknar, tundra och våtmarker.

Vilda kaniner gör sina egna hem genom att tunnla genom marken. Dessa tunnelsystem kallas hålor och inkluderar rum för att häcka och sova. De har också flera inlopp för en snabb flykt. Burrows kan vara så djupa som 3 meter under jord.

Fördelning

Även om de är infödda i Europa och Afrika finns nu kaniner över hela världen. De ockuperar de flesta av världens landmassor, förutom södra Sydamerika, Antillerna, Madagaskar och de flesta öarna i Sydostasien. Även om ursprungligen frånvarande från Sydamerika, Australien, Nya Zeeland, Java, har kaniner introducerats till dessa platser under de senaste århundradena.

matning

Kaniner är växtätare. Detta innebär att de har en växtbaserad diet och inte äter kött. Deras dieter inkluderar gräs, klöver och några korsblommiga växter, såsom broccoli och brysselkål. De är opportunistiska ätare och äter också frukt, frön, rötter, skott och trädbark.

Kaniner är växtätande djur.

Rovdjur

Rovdjur, som inkluderar ugglor, Halcones, Örnar, vilda hundar, vilda katter y markekorrar, de är ett ständigt hot. Kaninens långa ben och dess förmåga att springa under långa perioder i höga hastigheter är sannolikt evolutionära anpassningar för att hjälpa den att undvika de saker den vill äta.

reproduktion

Kaniner är kända för sina omättliga reproduktionsvanor av goda skäl. De reproducerar tre till fyra gånger om året. Detta beror på att endast 15 procent av kaninerna når sin första födelsedag. För att säkerställa befolkningstillväxt har kaniner därför fler barn.

Vi kan uppskatta en baby kanin.

Efter fyra till fem veckor kan en kanin ta hand om sig själv. Om två eller tre månader är han redo att starta sin egen familj. Om det inte finns några naturliga rovdjur kan ett område snabbt överskridas av kaniner.

Bevarande tillstånd

IUCN anser att den inhemska eller europeiska kaninen ligger inom det hotade området. Forskare, som finns över hela världen, tror att de flesta populationer är ättlingar till tamkaniner som släpptes ut i naturen. Den är infödd till den iberiska halvön, och i det området har befolkningen minskat med så mycket som 95 procent från 1950-talet och cirka 80 procent från 1975-talet. Nedgången beror på livsmiljöförlust, sjukdom och jakt. Kaniner anses vara skadedjur av många trädgårdsmästare.

Bunolagus monticularis, The Sydafrikansk flodkanin, är kritiskt hotad. Av tio delpopulationer uppskattas ingen ha fler än 10 individer, enligt IUCN: s röda lista över hotade arter. Förlust av livsmiljöer är det största hotet.

Nesolagus netscheri, The Sumatran randig kanin, klassificeras som sårbar. Det är en sällsynt art, enligt IUCN, och inte särskilt känd lokalt. Arten lever bara på ön Sumatra, Indonesien, på höjder mellan 600 och 1.600 meter

Pentalagus furnessi (Amami kanin), som bara finns på två japanska öar, är hotad, enligt IUCN. Befolkningen minskar på grund av invasiva rovdjur och livsmiljöförlust orsakad av rensning av skog och byggnad av orter. Det finns bara cirka 5.000 levande individer på Amami Island och 400 på Tokuno Island.

Romerolagus diazi (Vulkan kanin) klassificeras som hotad. Det finns bara i Mexiko nära vulkanerna Popocatepetl, Iztaccihuatl, El Pelado och Tlaloc. En studie från 1994 fann mellan 2,478 och 12,120 XNUMX individer, men befolkningstrenden ökar.

Olika arter av bomullssvans kaniner (kön Sylvilagus) klassificeras som nära hotade, hotade, utsatta, hotade och kritiskt hotade. De San Jose busk kanin (Silvilagus snabbt) finns bara på ön San José, i Kalifornienbukten. Den enda befolkningen upptar ett område på cirka 20 kvadratkilometer. Färre individer observerades 2008 jämfört med studierna 1995 och 1996, även om antalet registrerades.

Förhållande med människor

Människor har använt dessa däggdjur som matkälla i tusentals år. Vi använder också deras päls för att producera olika plagg, filtar och andra föremål. Jordbrukare betraktar också dessa varelser som skadedjur eftersom de äter eller skadar grödor.

Den mänskliga påverkan på populationerna av olika arter varierar. Vissa har starka befolkningar, medan andra är i nedgång.

Domestisering

Människor började tämja dessa däggdjur under det forntida Rom. Ursprungligen tömde vi dem som en källa till mat och päls. Men från XNUMX-talet uppfödde människor kaniner för bortskaffande som husdjur.

Idag håller människor många raser för kött eller hud, men de håller dem ofta som husdjur. Människor har producerat mer än 300 olika raser av kaniner genom åren.

Gör kaninen ett bra husdjur?

Inhemska sorter gör bra husdjur. Även raser som kommer från kött- eller pälsproduktion är bra husdjur. Uppfödare har valt de vänligaste och mest sociala individerna i hundratusentals år för att producera de husdjur som ägs idag. Du bör dock alltid göra din forskning innan du köper ett nytt husdjur.

Ett litet kanindjur, barn älskar det eftersom de är ganska söta.

Kanin vård

Kaniner måste leva i rätt inneslutningar, ha rätt kost och mycket socialisering. Många ägare håller sina kaniner i burar, men låt dem vandra runt hela dagen medan de är hemma. Du kan vanligtvis träna dem för att inte bli smutsiga utanför buret.

Det är oerhört viktigt att ge ditt husdjur en mängd olika möjligheter att tugga, leksaker och andra stimuli. Du bör också tillhandahålla en specialtillverkad diet med balanserade vitaminer och mineraler, samt färska grönsaker att utforska.

Populärkultur

Eftersom vi historiskt har jagat kaniner i tusentals år är dessa varelser mycket närvarande i kulturella och historiska representationer. Dessa djur finns i konstverk, folklore och litteratur. Kulturer som sträcker sig från aztekernas mytologi till kinesiska, japanska och koreanska traditioner har alla dessa varelser.

I kulturella representationer har kaniner många olika symboler, från fertilitet till oskuld, ungdom, feghet, fred och mer.

Lista över andra intressanta djur