gecko gecko av genren Gekkonidae, är några ödlor liten eller medelstor storlek (beroende på art). De finns i varma miljöer.

Den bruntonade gecko är vanligare i Europa
Den bruntonade gecko är vanligare i Europa

arter

Det finns mer än 1.000 olika arter av gecko, som består av sex familjer av Gekkota-underordnandet:

  • Carphodactylidae
  • Diplodactylidae
  • Eublepharidae
  • Gekkonidae
  • Phyllodactylidae
  • Sphaerodactylidae

Inuti till familjen Sphaerodactylidae är efariderna, en grupp som inkluderar: Skaliga geckos (Coleonyx) från sydvästra USA, kattgeckos (Aleuroscalabotes) från Indonesien och den malaysiska halvön. Alla dessa arter har rörliga ögonlock.

Man tror fortfarande att det finns fler arter som ännu inte har upptäckts.

Den grönaktiga gecko är vanligare i tropiska områden
Den grönaktiga gecko är vanligare i tropiska områden

särdrag

Gecko kan variera från några centimeter till mer än 50 cm i längd. Den största arten är Delcourts gecko (Hoplodactylus delcourti) faktiskt klassificeras utrotad av IUCN hemma i Nya Zeeland som kunde mäta cirka 60 cm långa. Den minsta arten är hypsinephes (Sphaerodactylus ariasae) med bara 2 cm längd.

Ögonen är täckta av ett transparent skyddande skydd. Eleverna av vanliga nattliga arter är vertikala och ofta flikade för att bilda fyra punkter. Coa kan vara lång och skarp, kort och trubbig eller klotformig. Hos vissa arter uppfyller svansen funktionen hos ett skafferi där man kan lagra fett för användning under ogynnsamma förhållanden. Det är också sprött och har förmågan att skala av för att snabbt regenerera till sin ursprungliga form.

Beteende

Gecko är ett nattligt djur i de flesta arter. De kan se på natten, vilket hjälper dem att hitta sitt byte. Till skillnad från andra reptiler har de en röst som förändras beroende på arten och sträcker sig från ett svagt klick till skrik till en skrik eller bark.

De är kända för sin stora förmåga att skala vertikala ytor, även jämna ytor som glas. Detta uppnås eftersom dynorna på de långa tårna är täckta med små plattor, som i sin tur är täckta med många hårstrån som förgrenas i slutet. Dessa mikroskopiska krokar kan fästa vid små ojämnheter i ytan, vilket gör att de kan skala släta och vertikala ytor och till och med springa på släta tak. Vissa geckos har infällbara klor.

Många arter har förmågan att springa över vattenytan utan att sjunka, tack vare hög hastighet. Denna förmåga finns bara i gecko de cola plana (Hemidactylus platyurus)

Gecko som vilar på en glass yta.
Gecko som vilar på en glass yta.

habitat

Gecko finns i många olika livsmiljöer så länge de är varma. Så det är möjligt att hitta dem i steniga öknar, berg, djungler, regnskogar, gräsmarker och till och med i stadsområden där det är mycket vanligt att hitta den vanliga gecko (Mauretaniska Tarentola) i våra hus.

Fördelning

Gecko fördelas av de regioner som har varmt klimat. Den överlever i allmänhet i länder nära ekvatorn, eftersom den behöver en daglig temperatur som ligger mellan 25 - 31 ° C. Om temperaturen sjunker under natten under 20 ºC kommer de inte att kunna överleva.

matning

Gecko är ett köttätande djur. De matar främst på insekter och maskar, men de större arterna jagar små fåglar, reptiler och till och med små däggdjur som möss. Andra arter kan äta en liten mängd växtmaterial, som mossa.

Rovdjur

Gecko har många naturliga rovdjur på grund av sin lilla storlek. Dess huvudsakliga rovdjur är ormar, följt av spindlar, fåglar och några däggdjur.

reproduktion

Geckos är äggstockarter, med undantag för några få arter i Nya Zeeland som föder levande unga. När kvinnan har parats ihop lägger hon två vita, mjuka skalade, klibbiga ägg. Dessa ägg härdar snabbt för att skydda den utvecklande grecko. De placeras under trädbarken eller fästs på bladens undersida.

Äggen kan ta mellan 1 och 3 månader att kläcka, men inkubationstiden beror på arten och det område där den lever. När äggen kläcks bortser honan från hennes avkomma.

Bevarande tillstånd

Gecko klassificeras för närvarande som hotad. Många arter har tappat populationer på grund av förlust av livsmiljö och föroreningar. De lider också av människorna som jagar dem för att handla med dem.

Förhållande med människor

Gecko är ett populärt husdjur runt om i världen. Många av individerna fångas i naturen för att senare säljas som exotiska husdjur.

Populärkultur

Gecko framträder av många populära kulturer som ett avvisat djur. De vanligaste arterna i Europa, gecko gemensam (Mauretaniska Tarentola) att för många inhemska kulturer anses vara giftiga, även om de är helt ofarliga. Deras nattliga aktivitet, elliptiska pupiller och förmåga att klättra antas antyda övernaturliga krafter. För närvarande fortsätter gekko att avvisas i människors hem.

Lista över andra intressanta djur