Eldfluga (Lampyris noctiluca) av släktet Lampyris; är en ryggradslösa djur som är känt för att avge ett starkt grönt / gult ljus i slutet av svansen.

Eldfluga
Eldfluga sett på nära håll

arter

Det tillhör familjen lamprey (Lampyridae) där andra insekter också finns såsom: ljus buggar, curucusíes, isondúes, cucuyos och lätta maskar. De kännetecknas av förmågan att avge ljus (bioluminescens).

särdrag

Eldflugan är en skalad skalbagge som stängs över vingarna när den inte används. Den mäter mellan 5 - 25 mm i längd.

Det finns en anmärkningsvärd sexuell dimorfism mellan könen. Hanar är bevingade, med brun elytra, en ljusare pronotum och en stor brun fläck i mitten. Kvinnor är larver, saknade vingar och ofta dubbelt så stora som män.

Lätt produktion

Produktionen av ljus är avgörande för artens utveckling. Insekten reglerar produktionen genom att kontrollera tillförseln av syre som går till de emitterande membranen som innehåller luciferin. När syre kommer i kontakt med lucferin sker en kemisk reaktion som producerar ljus. Detta katalyseras av luciferas, vars kemiska struktur bestäms av individuell genetik, vilket ger skillnader i ljus mellan individer. All producerad energi är lätt, bara 2% är värme.

De avger gulaktigt grönt ljus från den genomskinliga undersidan av de tre senaste buksegmenten för att locka till sig mindre män som har förmågan att flyga. För att uppnå detta avger de ljus i ett par timmar för att dra sig tillbaka till sin gömställe och fortsätta nästa natt. De kommer att fortsätta göra det tills de hittar sin match, men de kommer inte att kunna förlänga mycket mer än tio på varandra följande nätter.

Ljuset kan ses av män upp till 45 meter bort. Ljuset avges ständigt, även om honan kommer att flytta buken från ena sidan till den andra vilket ger effekten av på och av.

Larver kan också glöda och kan stänga av sitt ljus snabbare än kvinnor, särskilt när de är stressade.

Beteende

Eldfluga Det är ett nattligt djur, därför är det aktivt på natten, det är när du kan se dess ljusa bakom. Den mest trafikerade perioden inträffar mellan juni och juli.

Ljuset används för att locka kompisar under parningssäsongen, även om de kan lysa när som helst på året. Män använder ljus som en indikator på kvinnlig fertilitet, så det är mer troligt att de närmar sig ljusare kvinnor, eftersom de blir större och lägger ett större antal ägg. De kan också lockas till konstgjorda lampor.

Fält fullt av eldflugor
Fält fullt av eldflugor

habitat

Eldflugan finns i långsamt växande gräsmarker, träsk eller skogar. De föredrar fuktiga miljöer och tempererade klimat, så det är möjligt att hitta dem nära floder eller andra områden där det finns ett stort överflöd av vatten.

Fördelning

Eldflugan distribueras från Portugal till Storbritannien i dess västra del och passerar genom Europa och Asien till östra Kina. Den överlever också långt norrut och skummar polcirkeln.

Det finns inte i Nordamerika, Sydamerika, Sydasien, Afrika, Australien och Antarktis.

matning

Eldflugan är ett allätande djur, även om kosten varierar efter art. Många arter äter inte, medan andra matar uteslutande med pollen och nektar. I andra arter matar honorna sig på andra arter av eldflugor.

Rovdjur

Eldflugan olika rovdjur på grund av sin storlek och det ljus som den avger. Deras rovdjur är: spindlar, stora insekter, fåglar, reptiler och tusenfoting.

reproduktion

Den kvinnliga eldflugan, till skillnad från de flesta djur, är den som initierar parning. För sökandet efter en kompis kommer kvinnan attrahera hanarna med sitt starka ljus.

När de väl har parat sig lägger honan 50-100 ägg i ganska fuktiga områden som grässtjälkar eller under mossa. Det tar ungefär tre dagar innan alla ägg läggs. Efter att ha lagt ägg kommer det att dö.

Äggen är små i storlek, 1 mm i diameter. De är blekgula i färg och tar 3-6 veckor att kläcka. Även om denna period beror på vädret, ju varmare det är, desto snabbare kläcker äggen.

Larverna och kvinnorna har ett liknande utseende, men larverna har ljusa fläckar i vart och ett av de 12 segmenten, medan honan saknar det och bara har en svart färg.

Etapa larv

När de kläcks blir larverna rovdjur och i två eller tre år matar de på sniglar och sniglar som de dödar genom att injicera dem med en brun, giftig och matsmältningsvätska som levereras av bett. Detta gift tar en stund att träda i kraft, under denna tid måste larven vara försiktig så att den inte fångas av bytet på grund av någon defensiv reaktion.

Byten förlamas gradvis och matsmältningsvätskan förvandlar den till en brun vätska som larven kan absorbera. Under denna process lever bytet fortfarande och man har sett fall där vissa delvis ätit kryper efter att ha ätits.

De tappar sin hud fyra till fem gånger i sitt liv. Vintern tillbringas under stockar, stenar, hål i trä eller hajarasca, i viloläge när maten blir knapp. När våren kommer vaknar de upp och upprepar cykeln i två eller tre år.

De blir vuxna under månaderna maj till juli, överlever från de reserver som ackumulerats under deras larvstadium och dör efter reproduktion.

Bevarande tillstånd

Eldflugan är i fara för utrotning på grund av att dess befolkning minskar drastiskt. Den främsta orsaken är minskningen av befolkningen på grund av den mänskliga civilisationens expansion.

Det är mycket sårbart för förändringar i sin miljö, där vi inkluderar förstörelse av livsmiljöer, fragmentering av livsmiljöer, föroreningar, distraktion från konstgjorda ljus, otillräcklig bete och klimatförändringar.

Förhållande med människor

Legenden säger att de första människorna använde dem för att markera stigar och ge ljus till hyddorna.

Populärkultur

Tidigare trodde olika kulturer att eldflugor hade någon form av magisk kraft, varför de ständigt användes i läkemedel.

Lista över andra intressanta djur

bild av en flock gnuer