Ovoviviparous djur är en blandning mellan äggstockar (Som lägger ägg) och livliga djur (Som utvecklas inuti kvinnans livmodern). Ovoviviparösa djur utvecklas och växer inuti ett ägg som modern håller inne i kroppen och tar hand om det tills det kläcker.

Hajen är ett ovoviviparöst djur

Hajen är ett ovoviviparöst djur

Egenskaper hos ovoviviparösa djur

Inom ovoviviparous djur har vi många fiskarter, ryggradslösa djur och reptiler. Denna typ av reproduktion har sitt ursprung tack vare en utveckling anpassad till klimat, rovdjur, geografisk plats etc.

Reproduktion och anpassning

Befruktning är intern, som embryot, men till skillnad från livliga djur görs det inuti ett ägg, där det skyddas av honan. Inuti ägget matar de de näringsämnen som ägget själv ger.

Det finns djur där ägget bryts inuti modern och de är födda levande och anpassade till världen omkring dem. Vi har också djur där honan driver ut ägget och väntar på att kläcka, en gång kläckt tar honan hand om dem tills de är självförsörjande.

Lista över ovovivipära djur

kameleontkameleont (Chamaeleonidae), är en reptil som är en del av leguanens underordning. Dessa färgglada ödlor är kända som ett av få djur som kan ändra hudfärgen. Det är emellertid en missuppfattning för kameleonten att ändra färg för att passa omgivningen.

Ciklider i ett akvarium

Ciklider

lagartoÖdlan är det vanliga namnet på olika arter som sprids över hela planeten. Det är ett reptil med fjällande hud, och vissa arter kan förlora sin svans vid fara, även om inte alla har den förmågan.

Stingrocka