gepard (Acinonyx jubatus) är ett stort och kraftfullt kattdjur som en dag sprids över hela Afrika och Asien och till och med delar av Europa. Det förväxlas ofta med leopard.

Vetenskapligt anses de inte vara en del av de "stora katterna" eftersom de inte har förmågan att bråla. Det är dock ett av Afrikas stora rovdjur och är det snabbaste däggdjuret i världen med kapacitet att nå maximala hastigheter på 114 km / h. Normalt ligger hastigheterna mellan 80 - 100 km / h.

Cheetah front-on
Cheetah front-on

arter

Det finns fem underarter av geparder som varierar väldigt lite i färg och som lättast kännetecknas av deras geografiska läge.

Till exempel tenderar de som finns i mer torra ökenregioner att vara lättare och lapparna är mindre.

särdrag

Geparden har en långsträckt och tunn kropp som mäter cirka 1,2 meter i längd, med en svans som varierar mellan 65 - 85 cm. Höjden på axeln är cirka 75 cm. Vikten varierar mellan 34 - 54 kg, kvinnorna är något mindre.

Huvudet är litet med höga ögon som hjälper dig att skanna gräsmarkerna efter potentiellt byte. Runt ögonen har de svarta tårformade märken som tros hjälpa till att skydda dem från att bli blinda av solljus.

Pälsen är ljusgul, en vit mage och hela kroppen prickad med små svarta fläckar. Till skillnad från resten av kroppen har svansen ringmarkeringar som slutar i en svart spets.

Även om de inte kan bråka, avger de flera olika ljud som höga tjut som hörs en mil bort.

Hastighet

Hastighet uppnås tack vare olika anpassningar som den har utvecklat både internt och externt.

Internt är alla hans organ anpassade för hastighet. Levern, binjurarna, lungorna, bronkierna, näsgångarna och hjärtat är större än hos andra däggdjur, beredda för att tillåta intensiv fysiologisk aktivitet.

Utifrån kan vi se en långsträckt ryggrad utrustad med flexibilitet, vilket ökar steglängden vid höga hastigheter. Det får också hjälp av de starka bakbenen som saknar infällbara klor som ger dem ett bättre grepp på marken. På benen finns det speciella dynor för att minska påverkan från de steg som gjorts. Den långa svansen håller dem balanserade.

Under en körning tar de cirka 1/2 steg per sekund och 60-150 andetag per minut. De är dock begränsade till mellan 200 och 300 meter. Detta beror på ökad fysiologisk aktivitet som skapar värme snabbare än vad som kan frigöras genom avdunstningskylning (svettning genom tassarna och flämtande).

Cheetah på språng
Cheetah på språng

Beteende

Geparden är den enda av de afrikanska katterna som är aktiva under dagen. Detta undviker att konkurrera om mat mot lejon eller hyener som jagar på natten. Det kan uppnå detta tack vare det faktum att det är ett mycket smygande och blygt djur.

De är en av de mest sällskapliga katterna. Hanar strövar i små grupper som består av sina bröder. Intressant är att kvinnorna är de ensamaste med undantag av 18 månader som spenderar sina ungar.

De är mycket territoriella djur; det är lätt att se dem patrullera i sitt stora territorium. Ibland överlappar de med andra geparderegioner och ibland med lejon. Kvinnor tenderar att patrullera mycket större territorier än män.

Cheetah i profil
Cheetah i profil

habitat

Geparden är vanligast i öppna gräsmarker, men den kan också överleva i öknar, tät vegetation och bergig terräng, så länge det finns gott om mat och vatten.

Fördelning

Geparden finns för närvarande i bara några avlägsna regioner i Afrika, långt ifrån vad som en gång var dess stora utbud. De flesta befolkningar finns i Afrika söder om Sahara, även om det finns vissa befolkningar i östra och södra Afrika.

För närvarande är de största befolkningarna i Namibia, Botswana och Zimbabwe i södra Afrika och i Kenya och Tanzania i östra Afrika. Mindre och mer isolerade befolkningar finns i andra länder, såsom Sydafrika, Kongo (Kinshasa), Zambia, Somalia, Etiopien, Mali, Niger, Kamerun, Tchad och Centralafrikanska republiken.

Geparden var vanlig i hela Nordamerika, Europa och Asien fram till slutet av den senaste istiden, för cirka 11.700 XNUMX år sedan, en tid som sammanföll med att ett stort antal däggdjur försvann över hela norra halvklotet.

matning

Geparden är en köttätande djur. Växtätare med stora vilt som gaseller, ñu, zebror och mindre däggdjur som harar. Även om denna diet kan variera beroende på vilket område du befinner dig i.

För att jaga, dra nytta av dess exceptionella syn att jaga. Först stjälkar det sitt byte (mellan 10 - 30 meter bort). Sedan jagar du dig vid rätt tidpunkt.

Bytet dödas i stora öppna utrymmen, så de måste dra dem till en gömställe för att förhindra att de stjäls av andra djur. De gör detta för att de måste återhämta sig efter intensiv förföljelse innan de festar.

Cheetah utfodring
Cheetah utfodring

Rovdjur

Geparden är ett dominerande rovdjur, så det ses ofta som byte av andra djur. De unga är emellertid inte så lyckliga, eftersom de ofta byts ut av lejon och hyener och fåglar som örnar och gamar.

Människan har också blivit ett rovdjur och jagat honom efter trofé, kött och skinn.

reproduktion

Geparden har en dräktighetstid på cirka 3 månader. Därefter kommer hon att föda mellan 2-5 unga som är födda blinda och mycket sårbara. Vid födseln väger de mellan 250 och 350 gram. Pälsen är mörk och har en tjock gulgrå man längs ryggen, en egenskap som ger bättre kamouflage och bättre skydd mot höga och låga temperaturer.

De unga sugs av mamman de första månaderna tills de kan äta kött. När de lyckas börjar de resa med sin mamma för att lära sig jakt. Även om de flesta jakttekniker lärs in när de leker med sina bröder.

Mellan 18 - 24 månader kan de jaga på egen hand och kommer att lämna hemmet för att etablera sitt eget territorium. Tyvärr lever 75% av avkommorna inte mer än tre månader, eftersom deras mödrar överger dem för att leta efter mat och det är här som många rovdjur använder chansen att jaga dem.

Bevarande tillstånd

Geparden klassificeras som en art som är utsatt för utrotning av IUCN. Minskningen av befolkningen beror på jakt, förlust av livsmiljöer, ökningen av naturparker som är hem för ett stort antal konkurrerande rovdjur.

Uppskattningsvis 9.000 12.000 - XNUMX XNUMX personer är kvar i naturen. Det finns fler och fler individer i djurparker runt om i världen.

Förhållande med människor

Geparden har tömts av människor av lokala befolkningar i tusentals år. Klättra upp för att hjälpa dem att jaga.

Försök har också gjorts för att föda upp dem i fångenskap, men de producerar vanligtvis inte friska individer, så de måste blandas med vilda geparder för att återställa blodlinjen.

Det är också vanligt att de jagas som en trofé. Detta har fått befolkningen att minska.

Populärkultur

Namnet på geparden kommer från det hinduiska ordet "gepard", vilket betyder "prickig".

Det har varit relaterat till människor sedan minst 3.000 f.Kr., när sumerierna representerade dem bundna med en huva på huvudet över en sexkantig tätning. Under samma period, i Egypten, var han vördad som en symbol för kungligheter i form av kattgudinnan Mafdet.

De hölls också som husdjur av kända personer som: Djengis Khan, Charlemagne och Akbar den store i Indien (som hade mer än 9.000 i sin stall). De användes också för sport, där de utbildades och tämdes. Uppenbarligen fångades dessa geparder i naturen, eftersom det är mycket svårt att uppnå det i fångenskap.

Lista över andra intressanta djur