Floddjur tillhör samma grupp som vattenlevande djur som är anpassade till sötvatten och inte kan leva i saltvatten.

Flodkrabba

Flodkrabba

Vad är en flod?

Floder skapas av strömmar högt i bergen som flyter nedåt när havsvatten förångas. Det mesta av vattnet försvinner i atmosfären och resten faller som regn i sötvattensfloder, som sedan återförs till havet.

Typer av djur som lever i floder

I floder är det vanligt att hitta ett stort utbud av arter. I gruppen ryggradsdjur har vi amfibier, reptiler eller fiskar. Vi kan också hitta däggdjursdjur som sköldpaddor, ankor, uttrar eller krokodiler.

Kräftdjur, blötdjur och sötvattenkrabbor bor i ryggradslösa grupper.

I floden Amazon hittar vi ett extremt sällsynt djur, den rosa sötvattensdelfinen.

Floddjur har anpassat sig till deras livsmiljö, och det är därför de vanligtvis är stora djur för att klara starka strömmar.

För att klara de starka strömmarna har floddjur tvingats anpassa sig för att överleva i sin miljö.

Hot från floder

Floddjur kan påverkas drastiskt av mänsklig aktivitet. Kemikalier som används i mat, läkemedel eller andra produkter spills som förorenar vattnet och påverkar inte bara fisken utan också människor själva genom att använda vattnet för jordbruk.

För mer information besök avsnittet vattenlevande djur

Lista över floddjur

Elektrisk anguilla

Elektrisk anguillaelektrisk anguilla (Electrophorus electricus) det är ett vattenlevande djur hemma i Sydamerikas vatten (Orinoco och Amazonfloden). De har förmågan att producera en 500 volt elektrisk urladdning på ett avstånd av cirka 76 meter i lugnt vatten. Dess urladdning är så kraftfull att den skadar alla tunga däggdjur, den kan till och med orsaka dess död, som berättat av Alexander von Humboldt, en berömd XNUMX-talsforskare, som bevittnade hur hästar fick så starka chocker genom sina kroppar att de dog omedelbart.

Brunett i profil

Moray ål

En avocet som fångar maten.

Avocetaavoceta (Recurvirostra) är känd för att ha en anmärkningsvärd bevarandehistoria. De återvände från utrotningsgränsen i Storbritannien i mitten av XNUMX-talet och rekoloniserade stränderna i East Anglia som stängdes under kriget.

SkäggskäggÄven känd som barbus (Skäggig skäggig) är ett slags pez de färskvatten tillhör karpfamiljen. De känns lätt igen av de stora hakorna på vardera sidan om deras stora karpmunnar. De finns i hela Europa och Asien och är en mycket populär del av sportfiske. Sportfiskare tycker om att fånga dem på grund av sin otroliga styrka och kraft.

Alligatorn tillbringar större delen av sitt liv i vatten.

kajmankajman, brun alligator o gemensam alligator (Caiman crocodilus) är en semi-vattenlevande reptil. Amerikanern är reptil största i Nordamerika och har varit ett framgångsrikt rovdjur i 200 miljoner år.