Komodovaran (Varanus komodoensis) är den största levande ödlan i världen. De identifieras av sin enorma storlek, platta huvuden, välvda ben och långa, tjocka svansar.

Namnet kommer från rykten om att en drakliknande varelse bodde på den indonesiska ön Komodo. Ingen västerländsk forskare hade sett en Komodo-drake förrän 1912, enligt San Diego Zoo. Lokalbefolkningen kallar dem «klockan'Or'land krokodil".

Komodo-draken sägs vara det hårdaste reptilen som finns.

arter

Komodo-drakar är en art av monitorödla, som är stora reptiler som finns i Afrika och hela Asien. Taxonomin för Komodo-drakar, enligt Integrated Taxonomic Information System (ITIS), är:

 • Reino: Animalia
  • Subreino: Bilateria
   • Infraktionsdom: Deuterostomi
 • Filo: Chordate
  • Subfilo: Ryggradsdjur
   • Infrafilo: Gnathostomata
 • Superklass: Tetrapoda
  • Klass: Reptil
 • Orden: Squamata
  • Underordning: Autarcoglossa
 • familj: Varanidae
 • Släkte och art: Varanus komodoensis

särdrag

Komodo-drakar finns i en mängd olika färger, inklusive blå, orange, grön och grå. Deras hud är grov och tuff, förstärkt med beniga plattor som kallas osteodermos. De har långa klor och en stor, muskulös svans.

Komodos har god syn; de kan se föremål upp till 300 meter bort, mer eller mindre. De är också snabba. De kan kort springa upp till 20 km / h men föredrar att jaga på sluga och väntar i timmar på att byten ska korsa sin väg.

Din luktsans är dock din huvudsakliga livsmedelsdetektor. Komodo-drakar, som ormar, använder sina gafflade tungor för att testa luften och rör sedan tungan mot munnen, där specialorgan analyserar luftburna molekyler. Om spetsen på vänster tunga har en mer koncentrerad "lukt" vet draken att bytet närmar sig från vänster.

tamaño

Den genomsnittliga storleken på en manlig Komodo-drake är 2,4 till 2,7 meter lång och väger cirka 90 kg, enligt Smithsonian National Zoo, men de kan nå hela 3 meter långa. Kvinnor växer upp till 1,8 meter.

Beteende

Komodosragonen tros vara den mest aggressiva typen av ödlor i världen. De kommer att gå efter andra djur såväl som efter människor. De har fantastisk kraft. Men de har också förvånande hastighet trots sin storlek. De kan klättra vilket är mycket ovanligt för en ödla som är så stor. Du kan hitta dem nära vattendrag och de går till och med i vattnet för att få byte. Deras kroppar är utformade för att göra dem till naturliga simmare.

habitat

Livsmiljön för denna stora ödla kan vara allt från en torr tropisk skog till en savanna eller en lövfällande monsunskog. Oavsett var de bor, drar Komodo som extrem värme. Det är vanligtvis cirka 35 grader Celsius och 70 procent luftfuktighet på de indonesiska öarna, enligt San Diego Zoo.

Komodo-draken har dubbla hus. För att hålla sig varm på natten skapar eller hittar de hål för att bygga bo. Under dagen håller samma hål dem svala.

Fördelning

Komodos är mycket sällsynta och finns bara i naturen på fem öar: Lesser Sunda Islands of Komodo, Rinca, Gili Montang och Gili Dasami, alla inom Komodo National Park och ön Flores, där Komodo strövar fritt.

matning

mycket Komodo-drakar är köttätande djur, vilket innebär att de äter kött. De är så grymma jägare att de kan äta mycket stora byten, såsom stor vattenbuffel, rådjur, carrion, grisar och även människor. De kommer också att äta sina egna arter som är mindre. De kan äta 80 procent av sin kroppsvikt i en enda måltid.

Komodo-draken har ett unikt sätt att döda sitt byte. Först står den upp och slår bytet med sina massiva framben. De använder sedan sina vassa, tandade tänder, som liknar en haj, för att riva sitt byte till döds. Om bytet flyr kommer det att dö inom 24 timmar efter blodförgiftning på grund av Komodo drakar saliv innehåller 50 bakteriestammar. Med sin fantastiska luktsinne kommer Komodo-draken att hitta det döda djuret och avsluta sin måltid.

Enligt San Diego Zoo, medan ny forskning tyder på att Komodo-drakar är giftiga på grund av deras saliv, behövs mer studier innan man når en sådan slutsats.

Komodo-drakar finns på mycket lokaliserade små öar.

Rovdjur

På grund av sin storlek, styrka och giftet de producerar har Komodo-draken inga naturliga rovdjur. De har dock ofta fångats och dödats av människor. Det finns ett starkt hat mot denna ödlart bland många av byborna som bor runt den. De vill inte riskera att få dem eller någon de känner att dödas av en.

Spänningen i jakten är mycket stark för en idrottare. De reser ofta till avlägsna områden för att jaga denna ödla. Byborna tar emot pengar i utbyte mot att hjälpa dem att göra det. Även om denna jakt är olaglig fortsätter den. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med brottsbekämpning för att förhindra det.

Vissa bybor jagar faktiskt denna ödla för att kunna erbjuda kött till sina familjer. Den större storleken på denna art innebär att den kan ge mycket kött. Dessa människor har en bra idé var de ska leta efter dem och dessa ägg är tillräckligt stora för att göra en god måltid också.

reproduktion

Komodo-drakar är i allmänhet ensamma utanför parningssäsongen. Hanar upprätthåller och försvarar ett territorium och patrullerar upp till 2 kilometer per dag. Komodo-drakar parar sig mellan maj och augusti och kvinnorna lägger cirka 30 ägg vardera i september.

Komodo-drakmödrar kommer också att bygga lurar för att förvirra rovdjur och hålla sina ägg säkra. Därefter inkuberas de grapefruktstora äggen i ungefär tre månader. Denna grupp ägg kallas en koppling.

Kvinnliga Komodo-drakar kan ha jungfrufödslar. Det betyder att de inte behöver en hane för att befrukta ett ägg för att det kläcks. Att skapa avkomma utan hjälp av motsatt kön kallas asexuell fortplantning. Komodo-drakar kan reproducera genom sexuell och asexuell reproduktion.

Det finns inga bevis för att föräldrar bryr sig om nyfödda från Komodos, enligt Smithsonian Zoo. Vid födseln är drakar bara 30 tum långa. Så snart de kläcker flyr de unga och klättrar i träd för att undvika att ätas av sin mor eller andra Komodos. När de är 4 år och ungefär 1,2 m långa kommer den unga Komodo att komma ner och bo på marken, enligt San Diego Zoo. De som överlever kan förvänta sig ett långt liv. En Komodo kan leva i mer än 30 år.

Komodo-draken lever i cirka 50 år.

Bevarande tillstånd

Enligt International Union for Conservation of Nature (IUCN): s röda lista över hotade arter är Komodo-draken inte hotad utan anses sårbar. World Animal Foundation uppskattar antalet Komodos i naturen till 6.000. Denna befolkning är uppdelad mellan öarna, med 1.700 1.300 i Komodo, 100 2.000 i Rinca, XNUMX i Gili Motang och cirka XNUMX XNUMX i Flores. De är skyddade inom Komodo National Park.

Komodo-drakar föddes först utanför Indonesien 1992 vid Smithsonian Zoo, enligt ett faktablad för djurparken. Djurparken rapporterar att fyra kopplingar har kläckts och att 55 kläckningsbor nu bor i mer än 30 djurparker runt om i världen.

Evolution

Komodo-draken tros ha utvecklats från stora reptiler av släktet Varanus som gick på jorden för mer än 40 (det sa 200) miljoner år sedan. Många experter är nyfiken på varför detta är en av de enda två arter som producerar gift. Kan de vara närmare besläktade med ormar än andra ödlor?

Mycket om utvecklingsprocessen är fortfarande ett mysterium, men det finns många teorier. Man tror att Komodo-draken brukade vara flera gånger större. Med tiden är det möjligt att de anpassade sig och det var därför de fortsatte att leva när dinosaurierna utrotades.

Lista över andra intressanta djur

Lättja klamrar sig fast vid ett träd