skorpion av genren skorpioner Det är en åtta-benad leddjur som finns över hela planeten. Det är ett arachnid djur och inte en insekt. Det är relaterat till spindlar och fästingar.

De har varit på jorden i mer än 400 miljoner år, så de bodde hos dinosaurier.

Foto av en skorpion
Foto av en skorpion

arter

Det finns cirka 1.500 XNUMX kända arter av skorpioner, även om det inte utesluts att nya arter hittas.

Skorpionernas förfäder var mycket större än de nuvarande. Fossilerna av två arter (Gigantoscorpio willsi) och (Brontoscorpio anglicus) som mäter från 35 cm till en meter eller mer.

särdrag

Skorpionen är en av de största terrestriska leddjur som har en genomsnittlig storlek på cirka 6 cm. Mellan könen finns det inga tydliga bevis som skiljer dem, även om män kan vara tunnare och ha längre svansar än kvinnor. Den största skorpionen är kejsarens skorpion (kejsaren pandinus) som når en kroppslängd på cirka 18 cm och en vikt på 60 gram. Den längsta arten i världen är jätte platt skorpion (Hadogenes troglodytes) där kvinnor når 21 cm. Den minsta arten är Microtityus fundorai Den 12 mm.

Färgen varierar beroende på var arten lever. De som bor i öknar och torra områden är gulaktiga eller ljusbruna och de som bor på fuktiga eller bergiga platser är mörkbruna eller svarta.

Den genomsnittliga livslängden är svår att beräkna och sträcker sig från 6 månader till 25 år. Det är okänt eftersom de i naturen är mycket svåra att följa och är svåra att se på grund av sin lilla storlek.

För att jaga förlamar det sitt byte med ett kraftfullt giftigt sting som administreras av svansspetsen. De har också två stora klämmor placerade på framsidan som det tar tag i bytet för att nibba och äta det.

De saknar konventionella käkar. De har ett par tandade tångformade bihang. Tillsammans med de skarpa kanterna på maxillae och coxae lyckas den tugga bytet när mängder matsmältningsvätskor som utsöndras av midtarmen hälls mot bytet. De mjukare delarna av bytet försvinner och sugs in i magen genom en pumpande åtgärd. Bytet reduceras gradvis till en boll av osmältbart material som läggs åt sidan. Hela utfodringsprocessen tar många timmar.

Beteende

Skorpionen är ett nattligt djur, även om det finns dagliga arter. De tillbringar dagen under klipporna och går på jakt och utnyttjar nattens säkerhet. De allra flesta är mycket aggressiva och kallas kannibaler.

De flesta arter är extremt ensamma och interagerar bara vid födseln, under uppvaktning eller genom kannibalism. Andra arter har ett socialt beteende. De övervintrar i samlingar med individer av sin egen art, under bark eller i fallna träd. Andra förlänger "mor-barn" -förhållandet i veckor, månader eller år. I vissa fall, t.ex. kejsarens skorpion (kejsaren pandinus) avkommorna förblir i familjegruppen, även som vuxna och samarbetar ofta för att jaga rov.

De förblir orörliga, sitter och väntar tills rätt byte ska läggas i bakhåll. Vissa arter kan lokalisera byte genom små vibrationer på marken, och andra kan upptäcka de vibrationer som avges av insekter när de flyger. De kan bestämma avståndet, den exakta riktningen för sitt byte.

Skorpionen är aggressiv
Skorpionen är aggressiv

habitat

Skorpionen har anpassats till öknens livsmiljöer, tempererade, subtropiska och tropiska miljöer som gräsmarker, savannor och skogar.

Vissa arter finns på olika platser, såsom grottor eller arten Scorpion tartarus som lever mer än 800 meter djupt. Denna typ av arter registreras i den specifika livsmiljön på grund av dess morfologi.

Andra arter kan anpassa sig till olika livsmiljöer, t.ex. Euscorpius flavicaudis som bor på ytan, men kan också göra det i grottor och tidvattenområden.

Fördelning

Skorpionen bor i alla kontinenter utom Grönland och Antarktis. De sträcker sig från Kanada och Centraleuropa till södra Sydamerika (Land of the Game) och Afrika.

De har av misstag introducerats för New Zenda och England. Den nordligaste platsen där den kan hittas i naturen är Isle of Sheppey i Storbritannien, som är en liten ö i norra Kent.

De har också hittats i höjder upp till 5.000 meter över havet i berg i Europa och Nord- och Sydamerika. Vissa arter lever i både norra och södra Kanada, södra Tyskland och Ryssland.

matning

Skorpionen är ett köttätande djur. De är opportunistiska rovdjur. Bland byten kan vi hitta: insekter, spindlar och skorpioner. Andra mindre vanliga arter inkluderar vägglöss, sniglar och små ryggradsdjur som ödlor, ormar och gnagare.

australisk skorpion (Isometroides vescus) är den enda arten som är specialiserad på utfodring uteslutande på gravande spindlar.

Rovdjur

Skorpionen har naturliga rovdjur trots giftet. De är mycket värdefulla som byte för många djur eftersom de är stora och rikliga.

De vanligaste rovdjurna är höns (särskilt ugglor), ödlor, små ormar, däggdjur (vissa gnagare och vissa köttätare) och amfibier (grodor och paddor). Leddjur stora som spindlar, solida och tusenfoting de är också rovdjur.

För att fånga dem kommer de att bita eller bryta skorpionens svans och andra djur är direkt immuna.

Vissa arter utövar kannibalism. Denna typ av utarmning är en viktig faktor i dödligheten och begränsar förekomsten och fördelningen av vissa arter.

Den giftledande stingaren har en dubbel funktion: stötande och defensiv. Det är giftigt för leddjur (för att fånga byten) och är aktivt mot andra ryggradsdjur (för att avskräcka rovdjur). Dess nattliga beteende antas ha börjat för att undvika avskrivningar.

reproduktion

Skorpionen föder säsongsbetonat. Normalt under varma årstider, från sen vår till tidig höst.

Hanen hittar kvinnan genom att hitta en feromon som honan avger från hennes buk. Du kan resa hundratals meter för att hitta en mottaglig kvinna.

Uppvaktning är en komplicerad ritual. Hanen tittar på honan och tar tag i henne med tången. Sedan utför det manligt ledda paret en sida-och-tillbaka-dans som kallas gå för två. Denna dans utförs för att hitta en slät yta på vilken hanen kan stränga ut en körtelutsöndring som bildar en stam till vilken spermatoforen (struktur som innehåller spermier) binder. Han manövrerar sedan kvinnan så att hennes könsöppning kommer i kontakt med spermatoforen. När fysisk kontakt har upprättats utvisas spermierna mot kvinnans könsöppning (gonofor). Hanar som förblir nära kvinnor efter parning kan ibland dödas och ätas.

Honan föder kläckningar i kullar från 4 - 8 eller 9 unga. När de unga är födda kommer de att klättra på kvinnans rygg och hon tar hand om dem tills de kan jaga för sig själva.

Bevarande tillstånd

Skorpionens bevarandestatus varierar beroende på art och plats där de bor. Det finns arter som inte riskerar något slag och andra är till exempel enligt IUCN-kroppen Seychellerna jätte skorpion (Chiromachus ochropus) är utsatt för utrotning på grund av avskogning. En annan art, den Seychellernas skorpion (Lychas braueri) är i kritisk utrotningsrisk.

Förhållande med människor

Skorpionen studeras på ett mycket märkligt sätt. De fluorescerar alla under ultraviolett ljus, så biologer behöver bara använda bärbara campingbelysning utrustade med ultravioletta (svarta lampor) för att studera deras naturliga beteende och ekologi. På en månbelyst natt kan de ses på avstånd upp till 10 meter.

Scorpion under ultraviolett ljus
Scorpion under ultraviolett ljus

Poison

Av alla arter har endast 25 av dem ett dödligt gift för människorna. De flesta tillhör familjen Buthidae. I vissa tropiska områden, som Brasilien, har de vuxit utan rovdjur och med ett stort överflöd av byte har de orsakat att antalet stungna människor ökade från 12.000 år 2.000 till 140.000 år 2018.

Myndigheterna varnar medborgarna med förebyggande regler som: bära långa ärmar och byxor, läderhandskar, skaka kläder, lakan, handdukar och titta på skor innan de använder dem. Kort sagt, sunt förnuft.

Behandlingen varierar beroende på typ av gift och patient. Vissa behöver bara vanliga läkemedel, medan andra behöver specialmedel mot varje skorpion. För det mesta kommer de att tillämpas lokalt.

Populärkultur

Skorpionen representeras som en felaktig faktor i fabler och legender. Den grekiska respekten mot dem motiverade att använda sitt namn för konstellationen Scorpius, ett av de tolv tecken på zodiaken.

I forntida Egypten presenterades gudinnan Serket som en skorpion. Det finns en representation av en kanna från den antika romerska staden Tamuda, där en häst som heter Nama har en skorpion ritad på sin kropp.

I Sydafrika och Sydasien är det ett viktigt djur som avbildas i islamisk konst i Mellanöstern. I ett annat sammanhang kan det också visas som ett porträtt av mänsklig sexualitet.

De används som medicin i Sydasien, särskilt som ett motgift mot sitt eget gift.

I Bibeln används de för att symbolisera ondska i Nya testamentet. I kan vi läsa:

Se, jag ger er makt att trampa ormar och skorpioner, och framför allt fiendens makt; och inget kommer att skada dig.

Lukas 10,19 - Nytt testamente.

Lista över andra intressanta djur