frossare (Mess mess) Det är ett medelstort däggdjur som är känt för att vara ond och starkt i jämförelse med dess storlek.

Profil för en frossare

Även om det har ett utseende som mycket liknar en björn, är det i själva verket relaterat till vessla.

särdrag

Järven liknar en liten björn, huk och bredd 65 - 90 cm i längd exklusive den tjocka 13 - 26 cm svansen; axlarnas höjd är 36 - 45 cm och de väger mellan 9 - 30 kg.

Öronen är korta. Den har starka käkar åtföljda av stora tänder med vilka den kan krossa stora ben och äta kött som har fryst under den hårda arktiska vintern.

Benen är korta och något välvda, fotsulorna är håriga med långsträckta semi-retractila klor som är starka, skarpa och kraftfulla som används för att fånga sitt byte och försvara sig från rovdjur. De kan också användas för att klättra och gräva.

Liksom skunk har den analkörtlar som utsöndrar en starkt luktande vätska som kallas mysk som används för att skrämma bort rovdjur.

Pälsen består av långt, grovt texturerat svartbrunt hår med en ljusbrun strimma som löper från vardera sidan av nacken längs kroppen till svansens botten.

Den är förberedd för snön. Hans stora fötter hjälper honom att röra sig igenom den. Pälsen är också anpassad och har ett tjockt lager brunt hår för att skydda den mot starka frost.

Beteende

Vargen är ett territoriellt djur som kommer att slåss med andra vargar för att försvara territoriet. Det är en ensam och nattlig jägare.

De är inte alltför snabba, även om de kan nå 48 km / h om det behövs; föredrar att inte jaga eller förfölja sitt byte.

De är bra klättrare och tenderar att vila i träd, där de väntar på rätt ögonblick för att attackera sitt byte från träd eller stora stenar.

habitat

Järven bor i bergiga områden och i täta skogar. När det gäller födosök kan de ge sig ut på öppna fält som slätter och jordbruksmark.

Fördelning

Järven finns i hela Kanada, Europa och i delar av Nordamerika och polcirkeln.

matning

Järven är ett köttätande djur som matar på fåglar, ägg, möss, råttor och andra små däggdjur under sommarmånaderna. Under vintern matar den på stora djur som renar (caribou), får och älg.

Även om den kan jaga mycket större djur än den är, föredrar den att ta bort vargar och björnar. Metoden som används är att vänta på det andra djuret att jaga bytet, och när det går att mata, kommer det att försöka skrämma det genom att visa tänder och morrar hårt. Om han lyckas behåller han bytet.

Frossare som bär ett byte
Frossare som bär ett byte

Rovdjur

Järven har knappast några naturliga rovdjur. De är djur som kan hantera djur flera gånger sin storlek, som vargar och pumor, även om de i sällsynta fall kan vara offer. De unga kan dock bytas ut av vargar, pumor, svarta björnar, bruna björnar och kungsörn.

Människor jagar dem för sitt kött och särskilt för deras hud.

reproduktion

Den kvinnliga järven har en kull vartannat till vart tredje år. Uppvaktningen har en kort period, mellan februari och mars. Innan hon föder gräver honan en hål som består av tunnlar i en vestibul nära stora stenar.

Dräktighetstiden varar nio månader. Sedan kommer hon att föda en liten kull på 1 - 5 unga. Det kommer att ta hand om dem i tio veckor, när de är stora och starka nog för att börja jaga.

Den lever vanligtvis mellan 8 - 13 år i naturen. I fångenskap kan de nå 20 år.

Bevarande tillstånd

Järven klassificeras som en nära hotad art. Antalet individer minskar på grund av jakt och livsmiljöförlust.

Förhållande med människor

Människor jagar järven för sitt kött och framför allt för sin päls är den värdefull som ett tillbehör för parker eftersom frostskador och frusen dimma lätt kan rengöras från dess släta hår.

Forskare studerar nordamerikanska individer eftersom de verkar bero på djupa snöområden. Befolkningsminskningar har observerats i områden där snöfall har minskat på grund av den globala uppvärmningen. Tunga snöfall tros ge den mer matresurser, eftersom rådjur, älg och andra hovdjur av slaktkroppar är rikligare under dessa förhållanden, och gnagare finns i överflöd som skapar tunnlar under snön.

Populärkultur

Järven är närvarande som maskoter för städer, lag och organisationer. Till exempel är USA: s delstat Michigan känd som "frågestaten" och universitetet har det som en maskot.

Marvel Comis-karaktären med namnet James "Logan" Howleett kallades "Wolverine" (Nt: det är namnet på järven på engelska) eftersom han delar vissa egenskaper hos djuret som: kortvuxen, skarp känslighet, starka klor och vildhet.

Det intar en framträdande plats i mytologin för Innu-folket i östra Québec och Labrador. Ur deras synvinkel anser de att han är världens skapare.

Lista över andra intressanta djur