La hyena tillhör familjen Hyena som liknar en hund. Det kallas en hyena för någon av de tre arterna av tjockhåriga köttätare, som liknar hundens.

Närbild av en hyena
Närbild av en hyena

arter

Det finns tre arter:

  • Prickig hyena (Crocuta crocuta)
  • Randig hyena (Hyaena hyaena)
  • Brun hyena (Hyaena brunnea)

Inuti till familjen Hyena det finns en art som liknar hyener; känd som Land varg (Proteles cristata) som kan förväxlas som en art till, men tillhör ett annat släkt och underfamilj. Till skillnad från hyener är det en blyg ensam insektätare.

särdrag

Hyenen kan väga upp till 82 kg, mäta nästan 2 meter i längd och en meter i höjd vid axeln. Kvinnor är mycket större än män, med undantag för den prickiga hyenen, eftersom den överträffar och dominerar hanen.

Skallen liknar den hos stora hundar, men är mycket större och tyngre, med kortare ansiktsdelar. Käftarna är riktigt starka för hennes kroppsstorlek. Dess tandprotes liknar en burk, men den är mer specialiserad på konsumtion av tjockt kött och i krossning av ben. Käftkraften är så stor att den kan döda en hund med en enda bit i nacken utan att bryta huden.

Öronen är stora och har enkla baskanter och ingen marginalpåse. Till skillnad från hundar har de ett par extra revben, och tungan är grov som hos kattdjur och livdjur. Ryggraden är begränsad rörlighet.

Bålen är kort och ganska solid och har en struktur som liknar vargarna, men bakkvarterna är lägre, manken är högre och ryggen lutar märkbart nedåt mot sina ryggar. Frambenen är långa och långsträckta, medan bakbenen är mycket korta och nacken är tjock och kort. De har kraftfulla axlar att bryta ner och bära vikter.

Den har digitaliserade ben med båda benen med fyra siffror vardera och med utbuktande dynor. Liksom hundar har de korta, trasiga och icke infällbara klor.

De saknar en personal, ett ben som finns i penis hos de flesta däggdjur. I den prickiga hyenen könsorganen hos båda könen liknar utseendet.

Pälsen är gles och tjock, med en dåligt utvecklad underrock. Det är ingefära i färg med mörka fläckmönster unika för varje individ. Alla arter har en rik man av långt hår som rinner ner i ryggraden, med undantag för den prickiga hyenen.

randig hyena (Hyaena hyaena), The brun hyena (Hyaena brunnea) och land varg (Proteles cristata) har en randig man på den övre delen av nacken som stiger när den är rädd. Den prickiga hyenen verkar stå hela tiden, på grund av att huvuddelen är betydligt kortare.

De växer från pyrionala doftkörtlar men har en bar hudpåse vid analöppningen. Dessa producerar en krämvit urladdning som fäster vid gräset. Lukten är mycket stark, liknar något som bränns, och om vinden är för det kan den upptäckas av människor från flera meter bort. Sekretionerna är u

Beteende

Hyenen bildar besättningar och etablerar en hål i mitten av sitt territorium. Packet tenderar att jaga tillsammans. Territoriet präglas av analkörtlar, ett drag som finns mellan viveriderna och musteliderna, men det är inte hundar eller katter.

De är outtröttliga globetrotterare med utmärkt syn, hörsel och lukt som gör det möjligt för dem att hitta kött. De är också kompetenta jägare, även om du föredrar att inte behöva. Nästan alla arter är mer eller mindre nattliga.

De kommunicerar genom stön, skrik, skratt och skrik, som kan höras i mil. Det används också för att ändra andra hyener för olika uppgifter som att varna ett rovdjur eller när de hittar mat. I vissa områden är dessa skrik kända som "skratt av skratt". Även om inte alla hyener är så högljudda, är den randiga hyenen tystare och begränsad till skratt och tjut.

De brudgummar sig ofta som kattdjur och viverider, slickar könsorganen medan de sitter lågt på ryggen, benen sprids isär med ett ben som pekar lodrätt uppåt, som kattdjur gör. De tvättar emellertid inte ansikten. De gör avföring på samma sätt som andra köttätare. Även om de liknar hundar lyfter de inte benet när de urinerar, eftersom de inte behöver markera sitt territorium på det sättet.

När de attackeras, gör randiga och bruna hyener död. Men de färgade kämpar hårt.

Hyena par
Hyena par

habitat

Hyenen bor i en annan miljö beroende på art. Den prickiga hyenen finns i bergsområden, skogar, savannor och till och med halvöken. De bruna bor i öknar, halvöknar, savannor och rensar i stadsområden. Randiga hyener bor i bergsområden och buskmarker.

Den markbundna vargen bor i snår och torra, öppna slätter; På grund av deras tillstånd som insektsätare är de begränsade i de områden där termiter bor.

Fördelning

Hyenen distribueras i hela Afrika, delar av Asien och Europa. Även om de för närvarande bara finns i den afrikanska savannen. Förutom den randiga hyenen som finns i djungeln i Indien och västra Asien.

matning

Hyenen är ett köttätande djur, det vill säga i stället för att jaga sin egen mat drar den nytta av bytet som jagas av ett annat djur.

Även om han kan attackera och döda alla djur om han tror att han kan besegra det. Vissa hyener kompletterar kosten med frukt. Undantaget är den prickiga hyenen som är ett aktivt rovdjur som jagar i långa jakter och bryter ner dem i form av hundar.

land varg (Proteles cristata) är insektsätande och är specialiserat på utfodring av termiter av släktet Trinervitermes och Hodotermes, som fångas med sin långa och breda tunga. Den kan mata på 300.000 XNUMX termiter under en enda jaktdag.

Hiena bär carroña
Hiena bär carroña

Rovdjur

Hyena rovdjur varierar efter art. Bland rovdjuren kan vi hitta: lejon, leoparder och krokodiler.

reproduktion

Hyenen reproduceras i korta kopior av korta intervaller, till skillnad från hundar som är av en enda långsträckt copula.

Dräktigheten är cirka 110 dagar, och den årliga kullen är två unga som kan födas i vilken månad som helst.

Den prickiga hyenan är född nästan fullt utvecklad, med sina ögon öppna, snedställningar och hundar som bryter ut och saknar de typiska markeringarna hos vuxna. Randiga hyena kläckningar är födda med vuxna markeringar, slutna ögon och små öron.

De återupplivar inte maten för de unga, eftersom de erbjuder dem fast mat hackad. I allmänhet spelar hanarna ingen roll i uppfödningen av de unga, med undantag för de män som tillhör den randiga hyenan.

Bevarande tillstånd

Alla tre hyänarter är i nedgång utanför skyddade områden. De jagas av människor på grund av sammanslutningar av vissa problem, såsom nötkreatursstöld, religiös tro etc.

Förhållande med människor

Hyenen är mycket farlig för en människa. Människan är en del av det enda djuret som avsiktligt dödar en hyena. Enligt sin natur går de vanligtvis i konflikt med människor.

Den prickiga hyenenCrocuta crocuta) är den största arten och det är lätt att se den komma in i livsmedelsbutiker, boskapsuppfödningar, och ibland är det möjligt att det kommer att döda människor och konsumera avfall.

Bruna hyener beskylls ofta för många djurrelaterade dödsfall, varav troligen inte de flesta. Detsamma gäller från Nordafrika till östra Indien, där randiga hyener beskylls för saknade barn, saknade boskap och grävning av gravar. Konsekvensen av dessa övertygelser har varit förföljelsen av arten så att hela befolkningen släcks.

Populärkultur

I vissa afrikanska stammar finns det en tro att hyener var relaterade till häxkonst och övernaturliga aktiviteter. Vilket gör människor mycket försiktiga med hyener. Ändå är hyena delar eftertraktade för att skapa symboliska bitar och traditionella drycker skapade för att bota sterilitet, ge visdom och låta blinda hitta sin väg.

I antika Grekland och Rom trodde man att olika delar av kroppen var ett effektivt sätt att skydda sig från havet och säkerställa kärlek och fertilitet.

Det förekommer också i litteratur, videospel och audiovisuella verk. De "spelar" i allmänhet rollen som onda och klumpiga djur, till exempel Lion King's hyener, som dyrkade ärr.

Lista över andra intressanta djur