leguan Det tillhör släktet av växtätande ödlor som heter Iguaninae. Ordet härstammar från det ursprungliga Taino-namnet på arten, iwana.

Förutom de två arterna av släktet Iguana finns det andra släktingar i samma famialia som inkluderar ordet leguan, där de inkluderar Västindisk leguan (Cyclura) och ökenliguan (Dipsosaurus) i sydvästra USA och Mexiko.

På Galapagosöarna bor: marin leguan (Amblyrhynchus) och en markbunden form (Conolophus). Detta sista släkte inkluderar rosa leguan (C. rosa), som bor i sluttningarna av vulkanen Lobo på Isabela Island (Albemarle). Alla leguaner är äggskikt.

Foto av en vanlig leguan (Iguana iguana)
Foto av en vanlig leguan (Iguana iguana)

arter

Inom släktet iguana finns det bara två arter: vanlig leguan (Leguan iguana) som är den mest utbredda och Karibisk leguan (Mycket känslig leguan) som är i fara för utrotning.

Den vanliga leguanen är grön med band som bildar ringar i svansen, kvinnorna är grågröna och väger hälften av männen. De har också atrofierade giftiga körtlar som producerar ett svagt och ofarligt gift.

särdrag

Den vuxna leguanen kan mäta mellan 1,5 - 1,8 m lång, inklusive svansen. Och den kan väga cirka 6 kg, även om vissa exemplar kan mäta mer än 2 m och väga upp till 8 kg.

För att kunna bearbeta och smälta mat måste de ha en mycket högre käftstyrka än köttätande eller allätande reptiler. Därför har skallen utvecklat stark bitkraft och effektiv livsmedelsbearbetning. Dessutom är tänderna akrodentala, det vill säga deras tänder sitter på ytan av käftbenet. Tänderna är små och tandade, utformade för att greppa och skära mat.

Båda arterna har en dewlap och en rad långsträckta skalor som börjar vid mittlinjen på halsen och slutar på svansen. På kinderna har de en stor rund skala som kallas subtympanisk sköld. Bakom denna sköld är trumhinnan, bakom varje öga.

De täcks av skalor som täcker olika delar av kroppen. Till exempel är stora, runda tuberkulösa skalor spridda runt sidohalsområdet mellan tjockare skalor och är tätare än de på ventralsidan. Dessa skalor har ett stort antal färger och är inte alltid synliga på nära håll.

Den har en imponerande vattnig vision som kan se former, skuggor, färger och rörelse på stora avstånd, så att den kan fånga rörliga byten. Det används också för att navigera genom skogar på jakt efter mat, kommunicera med andra medlemmar av dess art och upptäcka rovdjur.

Liksom andra reptiler har den ett trekammarhjärta med två förmak, en ventrikel och två aorta med en systemisk cirkulation.

Muskeln är väldigt lätt i färg på grund av den höga andelen snabba glykolytiska muskelfibrer. Dessa fibrer är inte särskilt vaskulära och har lågt myoglobin, vilket ger dem ett blekt utseende. Den höga densiteten av fibrer gör att den kan röra sig snabbt under en kort tidsperiod, men det är ineffektivt när det gäller långvariga rörelser, eftersom cellulär andning är anerob.

Som hos andra ödlor har de en blek skala belägen på baksidan av huvudet som markerar parietalögat. Detta organ är ljuskänsligt för förändringar i belysning och hjälper det att upptäcka dag och natt.

Två gröna leguaner
Två gröna leguaner

Beteende

De yngsta leguanerna stannar i lägre områden, medan de vuxna föredrar de högre områdena på trädtopparna. Denna vana gör att de kan sola utan att gå till marken. Det enda undantaget är när honan går ner till marken för att gräva en hål.

Den kommunicerar med varandra med hjälp av visuella ledtrådar genom snabba ögonrörelser som andra lätt kan plocka upp på grund av den utmärkta synen.

habitat

Leguanen brukar föredra skogarna, även om de kan anpassa sig till mer öppna områden.

De umgås i trädtopparna och föredrar att ha mycket vatten i närheten så att de kan dyka.

Fördelning

Leguanen är infödd i de tropiska områdena Mexiko, Centralamerika, Sydamerika och Karibien.

matning

Leguanen klassificeras som en allätare men de flesta vilda individer tenderar att föredra en växtätande diet, med mogna frukter som en av favoritmatarna, tillsammans med gröna blad.

Resten av kosten består av löv, knoppar, blommor och frukter av fikonträd som tillhör släktet Ficus, även om de också matar på många andra träd.

Matsmältningssystemet innehåller bakterier som jäser växtmaterial. När den är ung matar den på små ryggradslösa djur och vissa fåglar och däggdjur.

Rovdjur

De gröna och bruna färgerna på deras skalor gör det möjligt för dem att gå obemärkt förbi av rovdjur genom att kamouflera sig med miljön.

Som bra simmare kan de dyka för att försvara sig från vissa rovdjur. I själva verket väljer de höga grenar för att sola i solen så att om de måste fly, kan de snabbt hoppa i vattnet för att fly.

reproduktion

Leguanen har en promiskuös eller polygam parningstil under den torra säsongen. Parning görs under detta skede för att säkerställa att de unga föds under regnperioden.

Hanar blir territoriella och markerar sitt territorium med hjälp av en feromon som utsöndras av lårbensproffsen på ryggsidan av bakbenen. Under parning skakar män huvudet, sträcker och drar in dewlapsna, smeker och biter i kvinnans nacke och byter ibland färg.

När honan väl väljer hanen sträcker han sig över kvinnan och håller henne på plats genom att bita i axeln och lämnar ibland ärr på honan.

Hanar har två hemipenis. Under sampulationen införs en hemipenis i kvinnans kappöppning. Kvinnor kan lagra spermier från andra par i flera år för att befruktas om inga män finns inom deras territorium.

Efter kopiering läggs äggen i olika bon med en total som du skulle se mellan 30 - 50 ägg.

Äggen får inkubera mellan 70 - 150 dagar. Vid födseln kommer de unga att vara cirka 7,6 cm stora. Under detta skede kommer coatis och andra allätare att vara sårbara för rovdjur.

Bevarande tillstånd

och Lesser Antillean Iguana, som är infödd till de mindre Antillerna och är i fara för utrotning på grund av förstörelse av livsmiljöer, introducerade vilda rovdjur, jakt och hybridisering med införda gröna leguaner.

Förhållande med människor

Leguanen har använts som mat av olika kulturer över tiden. På landsbygden är de fortfarande en viktig proteinkälla.

Populärkultur

Den vanliga leguanen är en mycket populär art som ett exotiskt husdjur för många människor.

Lista över andra intressanta djur

Lättja klamrar sig fast vid ett träd
En mullvad som njuter av hans favoritmat, daggmask.