Indri (Indri Indri) är en arter av lemur som utvecklades från mindre individer som kom till ön från Afrika för cirka 50 miljoner år sedan. Eftersom de inte hade några andra konkurrenter anpassade de sig till att leva i en mängd olika livsmiljöer som producerade en stor variation av arter.

Närbild av en indri
Närbild av en indri

arter

Indri är nära besläktad med primitiva primater, såsom Bushbabies, Pottos och Loris. För närvarande finns det 100 olika arter av lemurer tillsammans med deras underarter.

Indri är den enda arten inom sitt släkte. Man tror att det tidigare, när Madagaskars skogar inte avskogades, fanns andra Indris-arter som bor på toppen av öns östra skogar.

särdrag

Indri är den största arten av lemur, med vissa individer som når nästan 1 meter i höjd. Genomsnittet varierar vanligtvis mellan 60 - 80 cm i höjd med en svans på bara 5 cm i längd. Den har en rudimentär svans och stora händer och fötter. Huvudet är rundat med ett rundat och hårigt ansikte.

Apa tår och tår är mycket skickliga, bra att fånga, och med sina långa bakben kan de hoppa upp till 1 meter mellan skogens vertikala grenar. Innan de hoppar ser de framåt med sina gula ögon för att hjälpa dem att mäta hoppets avstånd innan de utför det.

Pälsen är ett tätt lager av silkeslent hår med ett antal vita fläckar som varierar beroende på det område de tillhör. Ju längre söderut, desto vitare fläckar och ju längre norrut, desto mörkare.

Beteende

Indri-liknande lemurer är träddjur, så de tillbringar större delen av sina liv från träd till träd, äter, sover och sitter högt upp i träden.

De skapar ett samhälle genom att bilda små familjegrupper mellan 2 - 6 individer, bildade av ett par män och kvinnor med sina respektive avkommor. Honorna är de dominerande, så de är de första att äta, medan hanarna skyddar territoriet.

Territoriet präglas av urin och känns igen tack vare dess stora luktsinne. Detta gör det möjligt att undvika konfrontationer med andra grupper.

De kommunicerar genom kusliga rop som används både för att markera deras territorium och för att ringa varandra. Dessa rop hörs upp till 2 km bort.

habitat

Indrii bor bara i låg djungel och tropiska skogar.

Fördelning

Indri som alla lemurer finns bara på ön Madagaskar. För närvarande finns de i små delar av den skyddade skogen i östra Madagaskar.

matning

Indri är ett växtätande djur som matar på nästan allt det ser. De är dagliga djur, så de förblir aktiva under dagen där de tar tillfället i akt på både träden och marken.

Honorna är de första som matar och det är vanligt att de letar efter nya löv. Bladen plockas upp med sina skickliga fingrar och de unga bladen produceras tillsammans med frukt, frön och blommor.

Rovdjur

Även om indri bor i toppen av träden och är säker från marklevande rovdjur, finns det vissa djur som inte har några problem att nå dem.

Huvudrovdjuret är ett otroligt smidigt däggdjur som heter Fosa och har utvecklats för att jaga lemurer. Det finns andra rovdjur som rovfåglar, såsom hökar och reptiler, såsom ormar.

Men för närvarande är en av de viktigaste rovdjurna människor som ständigt rensar hundratals hektar naturlig djungel, vilket gör det mindre och mindre utrymme att leva.

Indri fångades på ett rep i ett skyddat område
Indri fångades på ett rep i ett skyddat område

reproduktion

Den kvinnliga indri når sexuell mognad runt 8-9 år. Från och med nu kan de få en kalv vartannat eller vart tredje år. De unga föds mellan maj - juni efter en graviditetsperiod mellan 4-5 månader.

Barnet klamrar sig fast vid moderns livmoder under de första månaderna av livet, efter denna tid kommer det att spendera det på baksidan. Vid åtta månaders ålder börjar de vara oberoende men förblir hos henne till 2-3 år.

Tyvärr lever de flesta inte mer än två år på grund av sjukdom eller skada. Om det överskrider detta steg kan de leva mellan 2 - 15 år och vissa personer som har nått 18 år har registrerats.

Bevarande tillstånd

Det exakta antalet Indris är okänt. Det uppskattas att färre än 10.000 1.000 personer förblir i naturen. Andra uppskattningar tyder på att färre än XNUMX finns kvar men att de skyddas genom att inkludera dem på listan över hotade arter.

Ett av de problem som vetenskapen finner är att denna art inte odlar bra i fångenskap, vilket inte tillåter skapandet av specialiserade program för återintegrering och därmed ökar befolkningen.

De viktigaste hoten mot denna art är avskogningen av dess naturliga livsmiljö.

Förhållande med människor

Indri respekteras bland infödda människor genom att betrakta det som heliga djur, och inte för att skada eller jaga det. Men andra icke-infödda människor på ön har kommit för att jaga honom och få hans skinn.

Populärkultur

Indri är galet känd som "babakoto" som betyder "liten far eller förfader till människan", eftersom de infödda tror att Indi (med sin brist på synlig svans) liknar deras förfäder, så de har ett visst tabu för sin konsumtion , som ger dem skydd för sin tro.

Det finns flera legender som relaterar till indri och människor. I vissa regioner tror de att två bröder bodde tillsammans i skogen tills en av dem bestämde sig för att lämna och odla marken. Den broren blev den första människan och broren som stannade på ön blev den första indri och grät för sin bror som var förlorad.

En annan legend säger att en man gick på jakt i skogen och inte återvände. Hans son letade efter honom och oroade sig för hans frånvaro. Den här var också förlorad, så resten av staden gick ut för att leta efter dem och de hittade två lemurer. En av dem var en indri (sonen) och fadern en lemur. Det finns en annan version där endast sonen förvandlas och indriens rop efterliknar faderns rop om sin förlorade son.

Lista över andra intressanta djur