koala (Phascolarctos cinereus) är ett litet däggdjur som trots sitt utseende faktiskt är pungdjur, men de är så olika att de klassificeras i en egen grupp.

Främre foto av en koala
Främre foto av en koala

särdrag

Koala är 60-85 cm lång och väger upp till 14 kg i södra delen av sitt sortiment (Victoria), men bara hälften så mycket i subtropiska Queensland i norr.

Det är en av de mest karismatiska pungdjur. Dess stora och breda ansikte och de rundade öronen av vitt hår som ger det en liten björn, tillsammans med bristen på en synlig svans och den breda, rundade och läderiga näsan, små gula ögon och stora, fluffiga öron.

Pälsen är tät och slät, med en grå eller gråbrun färg, ljusare på undersidan och fläckig på baksidan.

Att bo i träd har genomgått anpassningar som inkluderar korta, kraftfulla lemmar som är sneda med vassa klor. De kan klättra till och med den jämnaste barken tack vare två motsatta tummar och tre fingrar på varje hand.

Hjärnan är väldigt liten eftersom detta organ vanligtvis kräver en stor mängd energi och med din diet skulle det vara omöjligt att behålla en stor.

Beteende

Koalan är ett ensamt och nattligt djur och tillbringar större delen av dagen med att sova (runt kl. 18). Denna inaktivitet beror på att den bara matar på fibrösa eukalyptusblad, vilket får dem att leva långsamt i livet för att spara så mycket energi som möjligt.

Allt görs i träden, från att äta till att sova och till och med avla. Även om de har setts ner till marken kan de bara flytta från träd till träd.

Det är också ett stillasittande djur som bor i ett fast område som varierar i storlek beroende på tillgången på mat. Trots sin stillasittande livsstil etablerar män och kvinnor territorier som tenderar att överlappa varandra, men om hanarna inte tolererar rivaler som invaderar deras territorium och de kommer att kämpa hårt genom att klia och döda det.

Den tillbringar nästan hela sitt liv i träd, därför anses den vara ett träddjur. De rör sig genom att hoppa från träd till träd, först ta tag i stammen med dess främre ben (tack vare de grova dynorna och klorna) innan de flyttar båda bakbenen upp i trädet och låter den klättra högre.

Sovande koala
Sovande koala

habitat

Koala bor i ett stort antal skogar i sydöstra Australien. Eftersom de är resistenta och anpassningsbara bor de i olika typer av skogar, från eukalyptuskogar till kustregioner och till och med lägre skogar längre inåt landet.

Fördelning

Koalan är ett inhemskt australiensiskt djur och är endast tillgängligt där. Tidigare var den utbredd i hela sydost och på flera omgivande öar, men sydliga befolkningar utrotades i vissa områden på grund av jakt.

matning

Koalan är en växtätande djur som matar på eukalyptusbladen där de bor.

Även om det finns mer än 600 arter av eukalyptus, äter de bara 30 av dem, vilket beror på området där de bor. Dessa löv är tuffa och fibrösa och är ibland giftiga, vilket gör dem oätliga för andra växtätande djur, men koalan har anpassat sig till deras konsumtion.

Bladen lagras i tarmpåsar som är cirka 2 meter långa och ligger på kinderna. När det är fullt börjar det slipa bladen till massa med sina platta tänder, sedan avgiftas toxinerna av levern. Matsmältningskanalen är verkligen lång att bryta igenom tuffa löv som är mer än tre gånger dess kroppslängd.

De är också kända för att mata på smuts, bark och grus för att hjälpa till med matsmältningen av fibrer.

På grund av sin kost har de lite behov av att dricka eftersom de får den nödvändiga mängden från bladen de konsumerar.

Rovdjur

Trots att de är små har koalan väldigt få naturliga rovdjur med undantag av rovfåglar. Unga koalor är emellertid de mest utsatta och bytas av ormar, husdjur som hundar. Hundar förkunnar också sjukdom för lokala befolkningar.

reproduktion

Koalan är mycket högljudd under häckningssäsongen, hanar kan avlyssnas genom skogen för att försöka locka en tik och för att övertyga potentiella rivaler.

Den dominerande hanen är den som lyckas para sig med de flesta kvinnorna, men även om de kan reproducera från två års ålder kommer de inte att reproducera förrän de är mellan 4 och 5 år och har etablerat sin dominans.

Dräktigheten varar i cirka 35 dagar och endast en bebis som är lika stor som ett bi och underutvecklad kommer att födas. Så fort han är född kryper han utan hjälp till påsen som hans mor har i sin livmoder. Inuti kommer den att matas av mjölk som produceras av två liners och kommer att förbli i påsens säkerhet i 6-7 månader, där den kommer att växa dramatiskt.

När du lämnar påsen kommer den att hålla fast vid moderns rygg några månader till eller tills kalven för nästa säsong har utvecklats och är redo att lämna påsen.

Efter att ha tillbringat de första månaderna av livskrävande mjölk byter du till fast mat. Den första av dessa kommer att vara din mors mjuka skräp. De tros göra detta eftersom de innehåller ett antal mikrober som hjälper till att skydda dem från olika sjukdomar och börjar vänja sig och smälta de tuffa fibrerna i eukalyptus.

Bevarande tillstånd

Nuvarande koalapopulationer är stabila och utbredda. De klassificeras av NICU som "Minsta bekymmer."

Ändå påverkas de av livsmiljöförlust på grund av omfattande avskogning av mark för att stödja växande utveckling. Befolkningar lider också och isolerar dem från varandra.

Men inte bara människor har deltagit i artens nedgång, skogsbränder kan förstöra stora områden på några minuter och allvarligt drabba lokala befolkningar.

Vissa populationer kan infekteras av bakterier, även om den vanligaste är Chlamydia-bakterier, som kan behandlas med antibiotika.

Befolkningar bosatta på öar påverkas av överbefolkning, eftersom ju fler individer desto mindre mat att dela ut.

Förhållande med människor

Det anses för närvarande vara ett av de mest emblematiska däggdjuret, men tidigare var det inte. När de första europeiska bosättarna anlände till Australien jagades tusentals av dem efter sina skinn.

Det var mycket rikligt i alla skogar i sydöstra Australien, men den intensiva jakten på skinn, i början av XX, orsakade en minskning av befolkningen och till och med utrotning i vissa områden. Branschen nådde sin topp 1924 när två miljoner skinn omsattes, vilket utlöste olika offentliga protester som ledde till att lagar infördes för att förbjuda jakt och skydda dem. Sedan dess har befolkningen ökat igen.

Populärkultur

Koalan kallas ofta en "koalabjörn" på grund av dess likhet med dem, men i verkligheten är de inte. Det är extremt populärt på grund av sina barnsliga kroppsegenskaper och nallebjörns ansikte.

Om en halmundersökning gjordes av det djur som var närmast associerat med Australien, är det rättvist att satsa att koalan skulle komma ut marginellt före känguru

Enligt biologen Stephen Jackson.

Det är vanligt att hitta dem bland legenderna från de inhemska australierna och nämna sig själva i myter, legender och historier om landet. Tharawal-folket trodde att djuret hjälpte dem att ro i båten som förde dem till fastlandet. En annan legend berättar hur en jägare förlorade sin boomerang och bestämde sig för att leta efter den, och den dödade en koala. Han sträckte sin kropp för att skapa en bro till ett annat land långt borta. Många korsade bron för att nå det som nu kallas Australien för första gången. Bron förvandlade regnbågens färger och gjorde ett barn till den första koalan. Det finns en alternativ version som säger att bron skapades med sina långa tarmar.

Andra berättelser berättar hur han tappade sin långa svans. I en av dem klippte en känguru av den för att straffa honom för att vara ett lat och girigt djur.

De tidiga europeiska bosättarna ansåg att det var ett lat, lat, tjusande djur med en "hård och hotfull blick" men under XNUMX-talet fick det stor popularitet på grund av olika barns berättelser.

  • Ethel Pedley skrev en bok 1899 med titeln "Dot and the Kangaroo" där han avbildas som en "rolig infödd björn."
  • 1904 i karikatyrerna av The Bulletin av Norman Lindsay kan man se en antropomorf koala. Samma karaktär uppträdde som Bunyip Bluegum i en annan bok av samma författare The Magic Pudding, 1918.
  • Den mest kända fiktiva Koala är känd som Blinky Bill. Det skapades 1933 av Dorothy Wall. Denna karaktär har dykt upp i böcker, filmer, tv-serier, varor och i en John Williamson-låt 1986.
  • 1930 utfärdades en australisk stämpel av Commonwealth Company.
  • 1967 körde flygbolaget Qantas en decennielång TV-annonskampanj som innehöll en levande koala (uttryckt av Howard Morris) och insisterade på att alltför många turister strömmade till Australien med slagordet "Jag hatar Qantas" (jag hatar Qantas). Det tilldelades som den bästa reklam som någonsin skapats.

Han nämns också i låten "Ode to a Koala Bear" som presenterades på B-sidan av Paul McCartney / Michael Jackson-duosingeln Say Say Say 1983.

I The Kwicky Koala Show av Hanna-Barbera och Nippon Animation's Noozles framträder hon som huvudpersonen, båda karikatyrerna från början av 1980-talet. Koalaformade livsmedelsprodukter inkluderar Caramello Koala godisbar och kaksmörgås. Lilla Koalas mars.

Dadswells Bridge i Victoria har en jätte koala-formad utväg och Queensland Reds rugby team har en maskotkoala.

Platinum Koala-myntet har djuret på baksidan och Elizabeth II på framsidan.

Blobbjörnen är en imaginär varelse i samtida australiensisk folklore som har en rov och köttätande version av koalan. Detta skämtande djur talas ofta om i berättelser som syftar till att skrämma turister.

Medan koalor vanligtvis är fogliga växtätare beskrivs nallebjörnar som ovanligt stora och onda pungdjur som bor på trädtopparna och attackerar intet ont anande folk (eller annat byte) som går under dem genom att kasta sig på huvudet uppifrån.

Lista över andra intressanta djur