fukt mjölkfågel, (Oniscidea) också känd, beroende på region, som smågrisar, marranitos, jordgrisar, Gråsugga, fuktfel eller den vanligaste av alla, odjurboll.

Du kanske inte vet att de inte är det insekter, är kräftdjur.

Mjölken är ett mycket vanligt kräftdjur över hela världen.

särdrag

Mjölken har en platt kropp. Huvudet och buken är små, men bröstkorgen är stor (jämfört med andra delar), och den består också av sju överlagrade enskilda hårda plattor. Buken består av 7 leder. Den har en mage som består av 6 små leder.

De har 7 par ben och varje ben har en rund form. Slutet på mjölkutsens svans har två antenner. Den första antennen är liten och den andra antennen är lika och enorm. Den andra antennen har flera fogar. Mjölken liknar vägglusen; vid beröring ändras det till en skyddande kulform, men mjölkbollen ändras inte helt till en kulform. Det är skillnaden mellan en vägglöss och en mjölkfågel.

De bleka fläckarna på exoskelettet hos vissa mjölkfiskar är lagringsutrymmen för kalcium, ett viktigt mineral för djur som måste bygga ett nytt skal varje gång de smälter. De smälter först sin bakre hälft, sedan deras främre hälft och konsumerar ibland det smälta exoskelettet (exuvium).

Land kräftdjur?

De flesta kräftdjur är akvatiska och marina, men färre är vanliga i sötvatten och ännu färre har undkommit vattenriket under evolutionstiden, inklusive markbundna isopoder, av vilka mjölkbuggen är en av dem.

Vattenlevande kräftdjur har rader av gälar för andning i vatten, men markbundna kräftdjur andas med hjälp av några av samma modifierade bilagor för luftandning. Vattenlevande kräftdjur har rader av gälar för andning i vatten, men markbundna kräftdjur andas med hjälp av några av samma modifierade bilagor för luftandning. De grenade bilagorna har utvecklats på modifierade bakben, associerade med en riklig blodtillförsel för transport av andningsgaser. Dessa strukturer måste hållas fuktiga eftersom gaserna sprider sig genom vattnet. Således måste markbundna isopoder leva på fuktiga platser, även om denna art kan finnas i relativt torra områden. Många anpassningar tjänar mer än en funktion; rullande kroppen minskar förmodligen vattenförlust.

Beteende

Dessa djur är nattliga och i allmänhet ensamma och lever nära sin matkälla (sönderdelande ved)

Mjölken är en liten växtätande

habitat

Mealybug livsmiljö finns i ett brett utbud av livsmiljöer, vanligtvis våta, och kan hittas genom att vända stenar och äta ruttnande trä.

Fördelning

Denna art är av europeiskt ursprung, men har i stor utsträckning introducerats till Nordamerika, där den är ganska vanlig idag. Just nu kan vi hitta dessa markbundna kräftdjur praktiskt taget var som helst i världen.

matning

Liksom andra markbundna isopoder matar mjölkfiskar på skräp (sönderdelande växtmaterial), men de matar också på alger och lavar som växer på ytor som trädstammar och väggar.

Rovdjur

Deras rovdjur är mest ryggradslösa djur som skalbaggar, tusenfoting och en specialiserad typ av spindel som kan tränga in i ditt exoskelett med dess chelicerae smalt spetsig.

reproduktion

Hanen av dessa kräftdjur tänder en kvinna genom att vifta med sina antenner och slicka och slå sin potentiella kompis. Efter att ha befruktat henne på ena sidan kommer han att flytta till den andra sidan för att samlas igen. De befruktade äggen förvaras i en påse under kroppen tills de kläcker och kommer sedan ut ur påsen för att se ut som om honan föder live. Kvinnor kan lagra spermier från en enda befruktning i upp till ett år; därför kan de avgöra när deras ungar släpps ut i världen, förmodligen vid en optimal tid för överlevnad.

Den har ett ganska hårt exoskelett som stängs som en boll för självförsvar.

Bevarande tillstånd

Mjölsugan finns i nästan alla delar av världen och i en oändlighet av miljöer, de är mycket anpassningsbara djur så länge de hittar lite fuktighet, av detta skäl klassificeras detta lilla djur som minst bekymmer (LC)

Förhållande med människor

Detta djur är bland djuren som genererar glädje och nyfikenhet när man krullar sig i en boll varje gång den störs, förmodligen en anti-rovdjur-anpassning. På grund av detta hålls dessa små ryggradslösa djur ibland som husdjur. För att lägga till ett nytt ord i din ordförråd kallas detta böjningsbeteende trängsel.

Populärkultur

Lista över andra intressanta djur