Sabeltand (Smilodon populator) är ett förhistoriskt rovdjur som utrotades i slutet av istiden för ungefär 10.000 XNUMX år sedan. Det betyder att han inte lever idag och vi kan för närvarande inte se honom.

Du kanske har hört talas om det eftersom det är väldigt populärt på grund av dess unika och fantastiska utseende, du kanske undrar hur en sabeltand ser ut eftersom den är populär, den har ett attraktivt namn och det är definitivt något fantastiskt i utseende.

arter

Sabeltanden har tre arter:

  • Smilodon fatalis
  • Smilodon gracilis
  • Smilodon populator

S. gracilies var den minsta av arten, medan S. populator var den största. Huvudskillnaden mellan dessa arter var vikt och storlek.

Således representeras sabeltanden vanligtvis.

särdrag

Det mest utmärkande för sabeltanden är dess par långsträckta sabelformade hundar som var mycket skarpa. Det är på grund av detta par långa, skarpa hundar som det är känt för. Hundparet kan växa upp till 20 cm medan de nedre hundarna är mindre. De sprids från munnen även när munnen var stängd. För att kunna använda dessa hundar för jakt kunde tigertandensabel öppna käken upp till 90 grader, vilket är mycket mer än moderna katter. Dessa tänder växte till full storlek på tre år efter födseln.

Jämfört med moderna rovdjur liknade storleken på detta stora rovdjur storleken på afrikanska lejon modern. Han var dock mycket starkare och hade kortare lemmar. Massan av de olika arterna varierade mellan 55 kg och 400 kg. Kroppens längd var cirka 175 cm. Axelns höjd var cirka 100 cm. Det hade ett stort huvud och starka nackmuskler för att fånga stora byten med munnen.

Några av de fysiska egenskaperna hos sabeltanden är så unika att de kallas sabeltandområde. Dessa inkluderar:

  • Avlånga hundar
  • Bred öppning
  • Voluminösa framben
  • Kortare bakben

Hans kropp var robustare än dagens katter och han var mer som en bära av konstitutionen. Den har en kort svans, till skillnad från lejon och tigrar. Inga fossiler av sabeltandad päls eller päls har hittats, så det finns inga bevis för deras färgmönster. Baserat på bevis från växtfossiler från den tiden tror paleontologer att det kan ha fläckat päls som liknar a gepard eller en vildkatt.

låter

Sabeltanden hade en hyoidben liknar lejonet i form och storlek. Det betyder att ditt struphuvud antagligen skulle kunna producera ett ljud som liknar dagens lejon.

Beteende

Sabeltanden levde och jagade i förpackningar. Detta säkerställde att de hade mat även när de var sjuka, skadade eller äldre. Andra medlemmar i gruppen delade mat med den drabbade medlemmen.
Liksom moderna lejon jagade de djur i grupper genom att fånga dem. Det fanns inga synliga skillnader i beteende och utseende mellan män och kvinnor av dessa djurarter.

Smilodon var det bästa rovdjuret i sin livsmiljö. Rovtillgänglighet var lika med eller större än nuvarande rovtillgänglighet i Östafrika. Nära slutet av Pleistocene-epoken bröt Smilodon och andra köttätare ofta tänderna, vilket indikerar intensiv konkurrens i jakt och att äta rov till benet. Eftersom Smilodon inte kunde krossa ben, kan de ha associerat med hyener som krossar dem.

habitat

Dessa stora djur bodde i områden där djur som matade på växter bodde. Dessa områden inkluderar tallskogar, buskområden och gräsmarker.

Fördelning

Den sabeltandade tigern bodde i Nordamerika och Europa under epoken Miocen och Pliocen (23 miljoner till 2,6 miljoner år sedan). De spred sig till Asien och Afrika efter Pliocen-epoken. En del av Sabretooth flyttade till Sydamerika under Pleistocene-epoken (2,5 miljoner till 10.000 XNUMX år sedan).

En läskig sabeltandskalle.

matning

Främst jagade sabeltanden växtätare. Det kunde ha jagat hästar, bison och mastodons (utdöda håriga elefanter).

För att lära sig mer om kosten för dessa stora köttätare analyserade forskarna de 15 fossila tänderna Sabeltand (Smilodon fatalis) och 15 amerikanska lejon (Panthera atrox) återhämtat sig från La Brea-tjärgroparna i Los Angeles. Dessa exemplar varierade mellan 11.500 35.000 och XNUMX XNUMX år gamla.

För att studera fossilerna använde forskarna tandläkarmikrostrukturanalys, utvecklad av antropologen Peter Ungar från University of Arkansas. Detta innefattar användning av tredimensionell avbildning av tandytan. Bilden analyseras sedan med avseende på mikroskopiska spår: att äta det röda köttet ger små parallella repor medan man biter i benen större och djupare hål bildas.

Forskningen fann att slitmönstret på tänderna hos dessa djur däggdjur det var mer som dagens afrikanska lejon, som ibland krossar ben när de äter. Slitmönstret på tänderna hos amerikanska lejon, å andra sidan, ekade det för den nuvarande geparden, som medvetet undviker ben när man matar.

Analys av både de äldsta och senaste fossilerna avslöjade inga bevis för att slitmönster förändrades över tiden, och inte heller hade extremt mikroförslitning som levande hyener, som konsumerar hela slaktkroppar, inklusive ben. Detta tyder på att byten för dessa köttätare inte var bristfällig, djuren gnagade inte sina offer till benet.

«Tandslitage mönster tyder på att dessa katter De konsumerade inte desperat hela lik, som förväntat, och tycktes i stället leva ett bra liv under sen Pleistocene, åtminstone till slutet, ”sa DeSantis.

Hur jagade de?

De jagade i förpackningar som moderna lejon, men Sabretooth hade andra avlivningstekniker än moderna katter. Det brukade slåss stort byte på marken med sina klor och framben, och sedan öppnade det halsen med de stora hundarna för att döda det direkt. Det kunde bara jaga stora växtätare eftersom det inte hade smidigheten att jaga små djur som rådjur och antiloper.

Rovdjur

Sabeltänder anses allmänt som rovdjur högst upp i livsmedelskedjan. Detta innebär att vuxna individer vanligtvis inte tas som byte av andra djur. De var lika stora eller större än sibiriska tigrar, som vanligtvis inte finns på andra rovdjurs meny. Medan vissa andra djur i området kanske kan besegra en ansikte mot ansikte vid vissa tillfällen (som stora björnar, vargpaket, skräckfåglar etc.) skulle risken att ta ett sådant farligt byte göra att detta var en sällsynthet. De flesta tolkningskonflikter bygger mer på territorium och försvar av dödsfall.

reproduktion

Vi kan inte fastställa hur dessa djur reproducerades bara från välbevarade ben. Det sägs att det borde likna det hos andra kattdjur.

Bevarande tillstånd

Sabeltänderna utrotades tydligen inte på grund av brist på byte, vilket motsäger en populär förklaring till varför de dog, föreslår nu fossila bevis.

Även nära utrotning hade sabeltänderna sannolikt tillräckligt med reserver att äta, konstaterade forskarna.

Ett perfekt bevarat skelett av en sabeltand.

Utrotningen av sabeltänderna

Sabeltanden utrotades i slutet av Pleistocene-epoken (för 12.000 XNUMX år sedan). Den exakta orsaken till deras utrotning har inte bestämts exakt och det finns två olika teorier som förklarar de olika orsakerna till deras utrotning:

  • Vissa forskare föreslår att den främsta orsaken till utrotningen av Smilodon är bristen på byte. Efter att de stora växtätarna utrotades i slutet av istiden, utrotades också Sabretooth Tiger på grund av brist på mat.
  • Andra forskare föreslår att Sabretooth Tiger hade en anständig mängd mat tillgänglig att leva på. Men de utrotades till följd av mänsklig jakt, skadade deras livsmiljö eller klimatförändringar.

Lista över andra intressanta djur