australisk vattendrake (Physignathus lesueurii) är Australiens största draködla och kan hittas som bor längs de mest välmående kanalerna i Sydney.

arter

Släktet Physignathus beskrevs av George Cuvier (1769-1832) 1829 på grundval av exemplet av släktet; de Green Water Dragon, Physignathus cocincinus från Sydostasien.

Namnet Physignathus översätts till "svullen kind" och hänvisar till det svällande utseendet på halsen och underkäken. Physignathus består av två erkända arter: Physignathus lesueurii y physignathus concincinus. Det specifika namnet lesueurii hedrar den franska naturforskaren Charles-Alexandre Lesueur (1778-1846) som samlade denna art vid Baudin-expeditionen 1800.

Det finns två erkända underarter av vattendraken: östra vattendraken (Physignathus lesueurii lesueurii) och gippsland vattendrake (Physignathus lesueurii howittii).

En nyligen taxonomisk granskning drog slutsatsen att den australiska arten Physignathus visar tillräckligt med olika egenskaper för att klassificera den i sitt eget släkte, eftersom Physignathus först tilldelades P. cocincinus, en ny genre som ska skapas för australiensiska vattendrakar. År 2012 döptes arten om officiellt Itellagama lesueurii.

särdrag

Den australiensiska vattendraken kan identifieras med ett distinkt djupt vinkelhuvud och en nukelrygg med taggiga skalor som fäster vid ryggraden som sträcker sig längs kroppen till svansen. Förstorade taggiga vågar finns också på sidoytan, ojämnt fördelade mellan de vanliga kölvågarna, som i de flesta av ödlor. Dewlap är stor och örat är exponerat och har samma storlek som ögat. Ryggkammen och svansen är i sidled komprimerade och armarna är starka och robusta, med särskilt långa tår på bakbenen. Svansen kan regenereras när den går förlorad, dessutom kan regenererade svansar också växa tillbaka när de skärs.

Vi kan se en australisk vattendrake i vattnet, som är expert simmare.

Färgen skiljer sig mellan underarterna; Den östra vattendraken, Itellagama lesueurii lesueurii, är grå till gråaktig ovanför med svarta randmönster längs ryggryggen samt på svansens undersida. Det finns också en horisontell mörk strimma från ögat tillbaka över trumhinnan och ner i nacken. Lemmarna är mestadels svarta med grå fläckar och ränder och svansen är mönstrad med grå och svarta ränder. Den ventrala ytan är gulbrun, med bröstet och övre magen ljusröda hos mogna män.

Gippslands vattendrake, Itellagama lesueurii howittii, är identisk i morfologin med undantag för lite mindre taggiga skalor, men skiljer sig åt i färg och mönster. Dorsalt är kroppen olivgrön till brun med tvärgående svarta ränder. Den mörka randen från öga till öra är frånvarande. Mogna män har mörkblågröna bröst och gula och blå ränder runt halsen och halsen.

Säsongens karaktär

Den australiensiska vattendraken är vanligtvis aktiv i Sydney-regionen från september till juni och förblir inaktiv under de kallare månaderna. För att överleva de kalla vintertemperaturerna kommer vattendrakar in i etablerade hålor eller skrapar sina egna hålor och stockar på eller nära flodstränder och samlar smuts i öppningen för att försegla sig. När de är begravda kommer de att sakta ner sin ämnesomsättning och komma in i ett tillstånd av brumation (Viloläge för reptiler, även kallat dvala) tills våren kommer.

Brumation

Vattendrakar är vanligtvis aktiva i Sydney-regionen från september till juni och blir inaktiva under de kallare månaderna. För att överleva de kalla vintertemperaturerna kommer vattendrakar in i etablerade hålor eller skrapar sina egna hålor och stockar på eller nära flodstränder och samlar smuts i öppningen för att försegla sig. När de är begravda kommer de att sakta ner sin ämnesomsättning och komma in i ett tillstånd av brumation tills våren kommer.

Beteende

Vattendraken hörs mer än sett när den är nedsänkt i vatten när den störs. Det kan vara nedsänkt i ungefär en timme. Denna art har en mycket lägre kroppstemperatur än andra stora drakar och kan stanna i vatten eller i skuggan på varma dagar. De ses ofta på molniga dagar eller på morgonen sola i solen med tillgänglig värme.

Vattendrakar har ganska kontrasterande aktivitetsmönster som beror på säsong och den genomsnittliga dagliga temperaturen inom deras intervall. Under våren och sommaren kan vattendrakar i alla åldrar och storlekar ses i de olika strandmiljöerna som de bor i (sola på flodstränder och klippor, slappa i träd, simma och leta efter mat på jorden).

Ibland kan de vara svåra att observera, och även de som är vana vid mänsklig uppmärksamhet kommer snabbt att fly om du passerar dem för nära, antingen faller från avsatser och klippgrenar i vattnet eller rinner två gånger i vattnet eller ett tjockt lock. Unga vattendrakkläckningar föredrar att vara på marken och verkar vara mer försiktiga än större vuxna.

Avkomman till I. l. lesueurii förblir helt orörliga när de upptäcks i en del av gräsgården från vattnet och förlitar sig starkt på deras tråkiga grå kamouflage för att smälta in i gräs och fallna löv.

kommunikation

I naturen finns vattendrakar i stort antal i områden med lämplig livsmiljö. Dessa grupper består vanligtvis av flera kvinnor, ungdomar i olika åldrar och en dominerande hane som kommer att försvara så mycket av territoriet som möjligt från andra män. Vattendrakar kommunicerar genom en mängd olika dominerande och undergivna signaler, inklusive headshots, salutes och slickande substrat. Den verkliga innebörden av några av dessa gester har ännu inte förstått helt.

habitat

De tillgängliga livsmiljöerna för denna art skiljer sig mycket i sin fördelning, från regnskogen i norr till de alpina strömmarna i söder. Strömmande vatten med omfattande trädäck och solbadplatser verkar vara nyckeln till denna arts livsmiljöpreferens. Vattendrakar finns i bebyggda stadsområden så länge ovanstående villkor är uppfyllda och vattenkvaliteten är god.

Fördelning

Australiska vattendrakar finns i östra Australien och södra Nya Guinea. Den östra underarten, Itellagama lesueurii lesueurii, finns längs Australiens östra kust, från Cooktown i norr till södra kusten i New South Wales (ungefär i Kangaroo Valley), där den ersätts av Gippslands underart Itellagama lesueurii howittii, som distribueras i extrema söder och i Gippsland-regionen i östra Victoria. Det finns också minst en antropologiskt introducerad vild population i Mount Lofty-området nära Adelaide i södra Australien.

matning

Vattendrakar är helt insektsätande i sina tidiga stadier, i ungdomar, men när de växer blir de mer allätande och växtmaterial utgör gradvis nästan hälften av kosten.

I naturen har vattendrakar observerats som matar på insekter som myror och att de matar sig mellan grenarna på träden på jakt efter arboreala ryggradslösa djur som kikader. De kan också konsumera blötdjur och kräftdjur som yabbies (en art australisk hummer), och några av dessa reptiler har rapporterats på jakt efter alger och krabbor i tidvattenzonerna i Sydney-regionen.

Babyvattendrakar har också observerats som matar på myggor och hoppar upp i luften för att fånga dem. De typer av vegetation som konsumeras inkluderar fikon, frukten av det vintergröna trädet lilly pilly och andra frukter och blommor. Vattendrakar tros mata under vattnet, men detta är baserat på en observation av vattendrakar som återvänder till ytan och rör sig i käftarna.

Den australiensiska vattendraken är en av de vanligaste reptilerna i Australien.

Rovdjur

Små vattendrakar har observerats fångas av de bruna trädormarna, Boiga irregularis, som jagar dem i trädgrenarna medan de sover. Andra arter av ormar kända för att byta på vattnet drakar är Acanthophis antarcticus, Austrelaps stolt y Pseudechis porphyriacus.

Kläckning och unga drakar är också kända för att kannibaliseras av vuxna vattendrakar i vissa vilda populationer.

reproduktion

Uppfödningstiden bestäms av början av varmare väder på våren, som förekommer tidigare i befolkningar som bor i norra Queensland och senare i populationer som bor i Gippsland. I Sydney-regionen börjar häckningssäsongen i september, när uppvaktning och parning börjar, och slutar i januari, när de sista kopparna av ägg läggs.

Hanar tros vara könsmogna med en ca 210 mm lång tryne och en massa på 400 g. I naturen sker detta vid ungefär 5 års ålder; i fångenskap kan detta dock inträffa så tidigt som två år. En enda fångad kvinna inspelades och reproducerade från 2 år till 4 år. Det är inte klart hur länge hanarna kan förbli reproducerande.

Hanar av liknande storlek kommer att slåss mot varandra när de möter. En man försöker först avskräcka sin motståndare genom hot, till exempel genom att gå med munnen öppen, och försöker framstå så stor som möjligt. Om detta inte avskräcker motståndaren kommer en rituell strid att inledas. Manlig strid omfattar båda djuren placerade sida vid sida på marken, så att varje djur har huvudet bredvid höftområdet hos sin motståndare. Båda djuren omger varandra medan de biter med korta bitar på höft- och nackdelarna. De kan sedan stoppa innan de vidtar åtgärder och upprepa detta mönster flera gånger till. Innan striden är slut kommer båda motståndarna att ha bitande och repande sår på höfterna och halsen. Strider mellan vilda hanar har observerats som varat i tio minuter.

Kvinnor kan reproducera två gånger i säsong i fångenskap; detta har dock inte rapporterats i tagg- och återfångningsstudier av vilda populationer.

Kvinnor börjar gräva testhål i sandjord från en vecka till tre dagar innan de läggs. Äggläggningsstorleken för vattendraken varierar från 6 till 18. Den genomsnittliga massan för enskilda ägg varierar från 4,0 till 5,1 g.

Den australiensiska vattendraken har en distinkt plats på huvudet, bredvid ögonkulorna.

Bevarande tillstånd

Skyddad i alla stater och territorier där de naturligt bor: Queensland, New South Wales, Australian Capital Territory och Victoria. Det är listat som Vulnerable (VU).

Skydd

Denna art är skyddad i Australien. Vilda exemplar kan inte samlas in från naturen och tillstånd krävs i de flesta stater och territorier för att hålla denna art i fångenskap.

Förhållande med människor

Stora vuxna vattendrakar verkar självsäkra och vänliga, men de bör inte kontaktas eftersom de har mycket vassa klor och kan ta en allvarlig bit.

Populärkultur

Fossiler som tillhör släktet Physignathus och som liknar befintliga vattendrakar har upptäckts i Miocene-avlagringar i Riversleigh, Queensland, vilket tyder på att detta släkt har funnits i Australien i minst 20 miljoner år.

Lista över andra intressanta djur