sjöborre tillhör familjen Erinaceinae Det är en av de äldsta däggdjuren på jorden. Det uppskattas att det har funnits på jorden i cirka 15 miljoner år.

Frontalt fotografi av en igelkott
Frontalt fotografi av en igelkott

arter

Det finns inga inhemska australiska arter och inga levande arter som är infödda i Nordamerika.

 • Släkte Erinaceus: Eroasiska igelkottar.
  • Igelkott av Machuria (Erinaceus amurensis)
  • Eastern dark E. (Erinaceus concolor)
  • E. vanligt (Erinaceus europaeus)
  • E. på Balkan (Erinaceus roumanicus)
 • Släkt Atelerix: Afrikanska igelkottar.
  • Vitbukad igelkott (Atelerix albiventris)
  • E. moruno (Atelerix algirus)
  • E. Sydafrikanska (Atelerix frontalis)
  • E. somaliska (Atelerix sclateri
 • Släkte Hemiechinus: Öken igelkottar.
  • E. orejudo((Hemiechinus auritus)
  • E. eared från Indien((Hemiechinus collaris)
 • Släkte Mesechinus: Stepp igelkottar.
  • Gobi igelkott (Mesechinus dauuricus)
  • E. de Hugh (Mesechinus hughi)
  • E. de bosque de Gaoligong (Mesechinus doftande)
 • Släkte Paraechinus
  • Öken igelkott (Paraechinus aethiopicus)
  • E. de Brandt (Paraechinus hypomelas)
  • E. från Indien (Paraechinus micropus)
  • Naken mage (Paraechinus nudiventris)

särdrag

Igelkottet kan variera i storlek och vikt beroende på art. Kroppen mäter mellan 14 - 30 cm. Den har en stubbig svans och gles hår är mellan 1 - 6 cm. De flesta arter väger mindre än 700 g, men europeisk gemensam igelkott (Erinaceus europaeus) kan väga upp till 1.100 g.

Alla arter är mycket lika varandra, även om vissa arter som de i öknen tenderar att ha större öron och längre ben.

Lemmarna är tunna och mycket korta, men fötterna är stora och har långa, böjda klor. I släktet Atelerix är den första tån liten eller saknas. Även om ögonen är stora är synen dålig. Hörsel och lukt är skarpa; öronen är synliga och den koniska, rörliga munstycket slutar i en våt, hårlös näsa.

Den korta, täta kroppen är täckt med spikar, jag accepterar den nedre delen, benen, ansiktet och öronen. Spikarna används för att skydda sig från rovdjur. Tapparna är ihåliga hår som består av keratin (samma material som människohår och naglar). Till skillnad från piggsvin tapparna är inte giftiga och de kan inte heller lätt tas bort.

Spikarna är krämfärgade blandade med brunt och svart. Färgen på de övre delarna varierar från fläckig grädde till brun, beroende på bredden på de pigmenterade banden. Vissa individer är svarta. Den nedre delen är täckt av en gles och tjock paleja, som varierar från vit till svart (ibland fläckig) beroende på art. Ansiktet varierar också och kan vara vitt, brunaktigt eller visa ett maskerat mönster.

Större arter lever längre i naturen än små, eftersom större arter har färre rovdjur. De stora varar vanligtvis i genomsnitt 8 år och de små cirka 5 år. I fångenskap håller de längre genom att eliminera rovdjur.

Beteende

Igelkottet är ett nattligt djur, men de är ibland aktiva under dagen efter ett lätt regn. De är markbundna, även om de kan klättra och simma. Under dagen tar de sin tillflykt under vegetationen, i bergsprickor, klippavsnitt eller i hål som grävs med sina klor. Om de hittar en tom hål, kommer de inte att tveka att använda den.

De är ensamma djur, utom i reproduktionsstadiet när de måste utföra uppvaktning, samarbete och vård av de unga fram till fyra eller sju veckor.

De går långsamt, med korta, snabba steg, beroende på art, och stannar ofta för att sniffa luften. De kan också skapa korta skurar av hastighet, lyfta sin kropp från marken när de springer på de hårlösa silverna på fötterna.

De är mycket bullriga djur och använder morrar och fnysar för att kommunicera med varandra. Om han är stressad eller dålig tappar de sina tappar.

De slickar eller tuggar okända ämnen eller föremål och producerar riklig skummande saliv, som de sedan använder för att sprida den på sina tappar. Betydelsen av detta beteende är okänd.

Igelkott rullade upp på sig själv.
Igelkott rullade upp på sig själv.

Viloläge

När vintern kommer måste de gå i viloläge under de kallare månaderna, men inte alla, eftersom de är beroende av arten, klimatet och mängden mat som finns i deras livsmiljö.

För att uppnå detta samlar de fett under huden och runt kött och axlar. Vid en dvaletemperatur på 4 ºC saktar hjärtslaget till 190-20 per minut och andningen saktar till 10 inandningar per minut.

Arter som lever i varmare regioner kan komma in i korta perioder av torpor.

Defense

De kan huka sig, vissla och sätta upp ryggspetsarna i minsta fara. Men hans bästa försvar består av förmågan att rulla upp sig själv. Detta är möjligt tack vare en muskel som omger kroppen från nacken till gumpen längs kroppens precis under huden och inom vilken perifera hullingar finns.

När djuret rullar samman tränger denna muskel och flera mycket mindre kontakter i en påse (som en justerbar dragsko) i vilken huvud, kropp och ben sätts in. Barber som normalt är sneda blir upprätta och djuret förvandlas till en boll av vassa spikar som skyddar utsatta områden som huvud, bihangar och mjuk mage från rovdjur.

De som bor i ökenområden föredrar dock att fly från rovdjur innan de använder detta alternativ. Detta beteende har skapat att varje art har olika rovdjur.

habitat

Igelkott lever i olika livsmiljöer beroende på region. Det kan hittas som bor i taiga och tundra i Eurasien. I Västeuropa bor det skogar, gräsmarker, buskar, häckar och förorts trädgårdar. I Afrika överlever vissa arter i öknar runt oaser och vegeterade wadis.

Fördelning

Igelkottet sträcker sig över hela Eurasien (utom Japan och den tibetanska platån) till Mindre Asien och den arabiska halvön, större delen av Afrika och olika delar av Indien. Det introducerades artificiellt i Nya Zeeland.

matning

Igelkottet är ett köttätande djur som specialiserat sig på insekterleddjur (inklusive spindlar y giftiga skorpioner), sniglar, sniglar, grodor och paddor, ödlor, ormar (inklusive giftiga arter), ägg av höns, kycklingar och fallna frukter.

De använder sin stora luktsinne för att lokalisera mat och griper aktivt byte med munnen när de rotar i lövkull och mellan växtrötter. När de letar efter mat fnysar de och tuggar högt med käftarna.

Rovdjur

Igelkottet har olika rovdjur beroende på var de bor. De som bor i stora skogar jagas av ugglor, fåglar och illrar. Medan de minsta som bor i mer öppna områden jagas av rävar, vargar och vässor.

För att försvara sig kan de krulla sig för att skydda sig från däggdjur, men de förblir sårbara för vissa arter av hökar, örnar och ugglor på grund av de skaliga benen och skarpa klor av fåglar som är immuna mot sina fjäderben.

reproduktion

Under året kan en eller tre kullar produceras, allt från 1 - 11 unga. Större kvinnor föder kullar på 3-4 igelkottar och mindre kvinnor tenderar att ha större kullar som föder 5-7 unga. Dräktigheten varar mellan 31 - 42 dagar.

De är födda blinda och försvarslösa. De har utspridda mjuka vita hullingar som vagt kan ses under huden. De ersätts mellan tre och fem dagar av mörka permanenta spikar.

Kvinnor äter ibland sina ungar, om boet störs strax efter födseln, och hanarna attackerar och äter unga igelkottar av samma art. De kan leva upp till sju år.

Igelkott vilar i en hålighet.
Igelkott vilar i en hålighet.

Bevarande tillstånd

Igelkottet enligt världsorganisationens (IUCN) röda lista är utanför risken för utrotning.

Förhållande med människor

europeisk gemensam igelkott (Erinaceus europaeus) och vitbukad igelkott (Atelerix albiventris) är populära bland människor som husdjur. De tämjer dem i sina trädgårdar och matar dem hela året tills de går i viloläge på vintern.

Populärkultur

Igelkott har funnits i den populära kulturen i olika civilisationer genom historien.

De klassiska perserna höll honom som ett heligt djur för Ahura Mazda på grund av hans engagemang för att förstöra jordbruksskadedjur.

I antikens Grekland värderades följande ordspråk:

"Räven känner många knep, igelkotten en bra" (förmodligen hans förmåga att rulla in i en boll).

Archilochos

Det har också varit närvarande i politiska debatter när parlamentarikern Sir Richar Onslow jämförde kung Charles I av England med en igelkott.

Naturligtvis kan det inte saknas i litteraturen, till exempel är huvudpersonen i Beatrix Potters 1905-barnberättelse, Sagan om fru Tiggy-Winkle, en igelkott.

I ett videospel som heter "Sonic the Hedgehog" från 1991 är huvudpersonen en blå igelkott med en humanoidform. Karaktären var så känd att han uppträdde i Sega serier och tecknade serier.

Lista över andra intressanta djur