vildsvin Det är en slags vild gris. De är också allmänt kända som europeiska vildsvin, svin eller helt enkelt vildsvin. De dominerar i Europa, Nordafrika och nästan hela Asien.

Manligt vildsvin
Manligt vildsvin

arter

Det finns många underarter av vildsvin, även om det är svårt att klassificera dem alla, eftersom de kan krossa utan svårighet.

Men det är allmänt överens om att det bara finns fyra stora underarter som bestäms av plats. Arten liknar varandra, även om de varierar i storlek, utseende och färg beroende på deras geografiska läge.

Väst:

 • Europeiskt eller vanligt vildsvin (Sus scrofa scrofa)
 • J. medelhavs (S. ss meridionalis)
 • J. Nordafrikan (S. s. algira)
 • J. carpatiano (S. s. Attila)
 • J. anatoliano (S. s. Lybicus)
 • J. från Centralasien (S. s. nigripes)

Indio

 • J. asiatiska (S. s. Davidi)
 • J. indio (S. s. cristatus)

öst

 • J. transbaikal (S. s. sibiricus)
 • J. de Ussuri (S. s. ussuricus)
 • J. japanska (S. s. leukomystax)
 • J. de Ryukyu (S. s. riukiuanus)
 • J. från Formosa (S. s. taivanus)
 • J. från norra Kina (S. s. moupinensis)

Indonesien

 • J. randig (S. s. vittatus)

särdrag

Vildsvinet är ett medelstort däggdjur med ett stort huvud, massiv uppbyggnad, korta, tunna ben. Bagageutrymmet är kort och solid, medan bakkvarterna är underutvecklade. Axelbladen höjs i en puckel och nacken är kort och tjock så att den nästan är orörlig.

Storleken varierar beroende på miljöfaktorer. De som bor i torra områden med liten aktivitet tenderar att vara mindre än sina motsvarigheter som bor i områden med mat och rikligt med vatten. I större delen av Europa väger män mellan 75 - 100 kg, med en axelhöjd mellan 75 - 80 cm och 150 cm i längd. Kvinnor väger mellan 60 - 80 kg, en höjd av 70 cm till axlarna och 140 cm i längd. I vissa delar av Östeuropa väger män mellan 110 - 130 kg, med en höjd på 95 till axlarna och 160 cm i längd, medan kvinnor väger 95 kg, når mellan 85-90 cm i höjd till axlarna och mäter 145 cm i längd. I Västra och Centraleuropa väger de största männen 200 kg och kvinnorna 120 kg. I Nordostasien kan stora män nå en storlek som liknar en brunbjörn, väger 270 kg och axelhöjd 110-118 cm.

Sexuell dimorfism är blind, med män som är 10% större och 30% tyngre än kvinnor. De har också en man som går längs hela ryggen vilket är tydligare under vintern.

Huvudet upptar en tredjedel av djurets totala längd och är mycket lämpligt för gravning. De kraftfulla nackmusklerna gör att den kan lyfta stora mängder smuts och kan gräva 8-10 m i frusen mark och lyfta stenar som väger 40 - 50 kg. Den kan springa med en maximal hastighet på 40 km / h och hoppa till en höjd av 150 cm.

Nospartiet är en av de mest representativa egenskaperna hos djuret. Den har en broskig skiva i slutet, som stöds av ett litet ben som kallas förbenet. Detta gör att den kan användas som grävare när du söker efter mat.

Alla arter har huggtänder på underläppen, även om män är större än hos kvinnor. De är böjda i munnen. Dessutom har hanarna också en extra brodder placerad på överläppen, som används som en slipare för de nedre betar. Tanden kan mäta upp till 6 cm i längd.

Deras syn är dålig på grund av deras mycket små ögon, men de kompletterar denna kadens med sin långa, raka nos med vilken de har en utomordentligt stark luktsans.

Den har en jämn och tjock dubbel hårfärg bestående av en hårdare och borstig topplack och en mjukare underrock. Håret som löper längs ryggen är längre än resten. Under vintern är pälsen längre och tjockare.

Färgen varierar mellan brun, svart, röd eller mörkgrå som ändras beroende på underarten. Till exempel är jabablies i Centraleuropa bruna, medan de som ligger i Östeuropa är svarta.

Det är oerhört anpassningsbart när det finns i en mängd olika livsmiljöer, det kan mata på nästan vad som helst och det är inte bara en bra löpare, men det är också en utmärkt simmare.

Ljuden som görs kan delas in i tre kategorier:

 • Kontakt samtal: Gruntljud som varierar i intensitet beroende på situationen. Hanarna är normalt tysta, men honorna kvallar ofta och smågrisarna gnäller.

  När de matar spinner de. Smågrisar har visat sig efterlikna moderns ljud, så olika kullar kan ha unika vokaliseringar.
 • Larmsamtal: Larmrop ropar ut som svar på hot. När de är rädda ger vildsvin höga ljud eller skriker.
 • Kampsamtal: Höga, genomträngande skrik.

Beteende

Vildsvinet är ett nattligt djur, därför är det bara aktivt på natten. Under dagen gömmer de sig i sitt hål för att sova i cirka 12 timmar.

Kvinnor är mycket sällskapliga djur. De bor i lösa territorier i grupper som kallas sonder, som sträcker sig mellan 6-30 individer. De består av avelkvinnor och deras ungar. Ibland befinner de sig i andra gruppers territorier, men de tenderar inte att blanda sig. Hanar är dock ensamma djur under större delen av året, förutom avelsstadiet, där de kan ses slåss med andra män för att para sig med en kvinna.

Vildsvin kvinnlig simning
Vildsvin kvinnlig simning

habitat

Vildsvin är oerhört anpassningsbara till en mängd olika livsmiljöer från boreala taigor till öknar.

De kan till och med överleva i alpina regioner och når 1.900 m i Karpaterna, 2.600 m i Kaukasus och 3.600 - 4.000 m i bergen i Centralasien och Kazakstan.

För att den ska kunna överleva i ett visst område behöver den bara tre förhållanden: Områden med hög densitet av träd som ger skydd mot rovdjur, vatten för att dricka och bada och frånvaron av vanliga snöfall.

Även om den kan överleva i många, många livsmiljöer, tenderar de att föredra lövskogsområden där lövskogen är väldigt tät.

Vildsvin som bor i snöig område
Vildsvin som bor i snöig område

Fördelning

Vildsvinet är land däggdjur med mer "erövrat" territorium. Dess inhemska fördelning sträcker sig från Västeuropa till Japan och så långt söderut som Indonesien.

De fyra underarterna definieras kring deras plats. En finns i Europa, Nordvästra Afrika och Västasien; den andra finns i Nordasien och Japan; den tredje bor i regnskogen i Indien, Sydostasien och Fjärran Östern, och den sista finns bara i Indonesien.

matning

Vildsvinet är ett allätande djur som främst matar på växter. 90% av kosten består av växtmaterial inklusive: unga löv, bär, örter och frukt, och det gräver rötter och lökar ur marken med sina tuffa nosar.

De som bor i regioner som upplever säsongsförändringar har anpassat sig och har ersatt frukterna och blommorna med proteinrika nötter, som ekollon, som finns på hösten.

De kommer att komplettera sin kost med ägg, möss, ödlor, maskar och till och med ormar. Till skillnad från andra djur har det inga problem att döda ett annat djurs övergivna byte.

Rovdjur

Vildsvin är byte för många rovdjur i alla sina naturliga livsmiljöer. Deras vanligaste rovdjur är byte för stora katter som leoparder, lodjur och tigrar. Det är också bytt av vargar, björnar och människor.

reproduktion

Honan föder mellan 4 - 6 smågrisar. I ett bo inbäddat i täta snår, bestående av löv, gräs och mossa.

Mamman kommer att stanna hos smågrisarna under sin första levnadsvecka för att skydda dem från rovdjur.

Smågrisar är mycket märkliga, eftersom de har ett ljusbrunt hår med grädde och bruna ränder längs ryggen, vilket ger dem kamouflage. Dessa stingrays börjar kasta mellan 4 - 4 månaders ålder.

Vid två månaders ålder kommer de att flytta bort från boet lite för att börja lära sig jakt. Ungefär 7 månaders ålder kommer de att bli oberoende och kommer att vara tornador i rödaktig färg. Håret blir inte mörkt förrän det är ungefär ett år gammalt.

Vildsvinkalvar, kallade smågrisar
Vildsvinkalvar, kallade smågrisar

Bevarande tillstånd

Vildsvin klassificeras av IUCN som en art av minst bekymmer. Men arten som helhet hotas av förlust av livsmiljöer från avskogning och jakt.

Även i vissa områden som kontinentaleuropa, Polen och Pakistan har arten ökat befolkningen. Det tros bero på en blandning av flera faktorer, inklusive nedgången av deras huvudsakliga rovdjur, deras större skydd och den mer reglerade jakten på dem i sina hemliga regioner.

Förhållande med människor

Sedan början, på grund av sin stora styrka, snabbhet och hårdhet, har det varit ett av favoritdjuren att jaga. I vissa delar av Europa och Indien jagas det fortfarande med hundar, men spjutet har ersatts av pistolen.

Inte bara jagades de för sitt kött, deras huggtänder eftertraktades också som troféer. Detta fick dem att utrotas i vissa områden. För närvarande har människor introducerat vissa arter till många länder runt om i världen så att de kan jagas och ätas. Dessa länder är: Hawaii, Galapagosöarna, Fiji, Nya Zeeland, Australien, Sydafrika, Sverige och Norge.

Populärkultur

I Europa är det ett av de fyra heraldiska djuren på jakten och var ett tecken på identitet för Richard III, kung av England. Under lång tid ansågs huvudet vara en delikatess.

Lista över andra intressanta djur