Bergskedjor expanderar över hela världen, vilket är resultatet av rörelsen av tektoniska plattor. De kan variera i höjd från en liten kulle till världens största berg på cirka 8.848 XNUMX meter, vilket är höjden på Mount Everest.

Bergsdjur måste utstå drastiska temperaturförändringar, de måste också klara lägre syrenivåer, men de har lyckats överleva framgångsrikt på stora höjder.

Alla bergsdjur måste kunna klara temperaturförändringar. För varje 200 meter som ett djur klättrar upp i ett berg sjunker temperaturen med en grad Celsius, vilket gör livet svårare när vi går framåt i höjd.

bergen

Bergen

Typer av berg

Det finns två huvudtyper av bergskedjor, som är de tempererade bergen och de tropiska bergen.

Tempererade berg

De tempererade bergen tenderar att vara ganska kalla hela året. På våren och sommaren är det ett växtliv på höga höjder som uppmuntrar växtätare att klättra uppför berget i jakt på mat och skydd. Vi kan hitta tempererade berg i Europa, Centralasien och Nord- och Sydamerika.

Tropiska berg

Tropiska berg har varmare klimat. Tropiska bergskedjor finns i Afrika, Sydostasien och Sydamerika.

Kännetecken för bergsdjur

Vissa däggdjursdjur som getter, rådjur, får har anpassat sig till livet i bergen och vi kan ofta hitta dem på avsatser och klippor. Dessa växtätare går upp på berget när vegetationen är många och de går ner igen när hösten kommer och det börjar bli kallt och maten är knapp. Dessa växtätare lockar andra köttätande däggdjur till bergsområden som björnar, pumor eller bergslejon.

Andra arter finns inte i berg utan inom dem. De mindre arterna har anpassat sig och lever i små sprickor och grottor. Att vara populär för amfibier som paddor och salamandrar, många arter av insekter och däggdjur som fladdermöss.

Den mänskliga faktorn

Även om biomet förblir stabilt, fortsätter människor att påverka bergen. Avskogning, stenbrott och utveckling av skidorter är skadliga för bergsdjur, tillsammans med andra problem som global uppvärmning och klimatförändringar som påverkar växter och djur.

Lista över bergsdjur

Biet är viktigt för pollinering.

HonungsbiHonungsbihonungsproducerande bin. Även känd som apis på latin, även om det är en av de mest populära bina, representerar den bara en liten andel av biesorten. Denna art är den enda överlevande gruppen bin i Apini-underklassen, som tillhör släktet Apis. De är kända för att producera och lagra honung eller flytande socker, liksom för att bygga imponerande bon med vax som utsöndras av arbetarna i en viss koloni.

Örnen är ett ensamt djur.

ÖrnÖrn (Hieraatus Spilogaster) är en fågel pojke. Med undantaget för vissa gamar, örnar är i allmänhet större än andra rovfåglar. De har starka muskulösa ben, kraftfulla klor och stora krokiga näbbar som gör att de kan riva kött från sitt byte.

En älg som vilar

ÄlgÄlg är den största familjen i rådjur Cervidae (ordning Artiodactyla). Älgar är slående i utseende på grund av sin imponerande storlek, svarta färg, långa ben, hängande nos och hårig hängande avlöpning (kallas en klocka) och de stora, breda, platta hornen av gamla tjurar.

Ekorren är en liten gnagare.

EkorreLa ekorre (Sciuridae) är en smidig däggdjur Bushy-tailed gnagare finns över hela världen. De tillhör familjen Sciuridae, som inkluderar präriehundar, ekorrar och marmoter.

Vi kan uppskatta hermelinens vita päls på vintern.

HermelinHermelin (Mustela Erminea) är ett litet mustelock, så det är relaterat till väsnen och uttern. Den har en orange kropp, en svart tippad svans och en distinkt gång. De finns i ängar, hedar och skogar. Det är också känt som kortsvansad vassel.

GetingLa geting (Hymenoptera) utgör en enorm mångfald av insekter, med cirka 30.000 XNUMX identifierade arter. Vi känner mest till de som är klädda i ljusa varningsfärger, de som surrar ilsket i grupper och hotar oss med smärtsamma stick, men de flesta getingar är faktiskt ensamma, icke-stickande sorter. Och de gör alla människor mycket mer bra genom att kontrollera skadedjursinsektionspopulationer än skada. Till skillnad från av bin, en getings kropp är slät och har inget hår.