Djuren i savannen är vanligtvis de mest ikoniska, eftersom det finns en stor mångfald av arter där. Där hittar du det största däggdjuret, det farligaste reptilen som svart mamba eller den största mångfalden av växtätare.

Vad är savannen?

Savannan, även känd som tropiska gräsmarker, är ett biom som består av stora gräsmarker i tropiska och subtropiska områden. De har två årstider, en torr och den andra mycket regnig, även om de årliga regnmånaderna är mycket sällsynta.

I denna typ av biom hittar vi få små träd som är spridda mellan sig, med trädtak (vegetation endast i kronor och övre regioner). De kombinerar typiska egenskaper hos en äng eller en skog där savannorna normalt är regioner mellan övergången till halvöken och djungel.

Savannor varierar beroende på deras geografiska läge och finns i de torra och subtropiska tropikerna, ibland gränsar till en tropisk djungel. I varje savanna varierar typen av jord, flora, fauna och temperaturer.

Var finns savannorna?

Savannorna ligger geografiskt i subtropiska och tropiska zoner, med rikliga regioner som ligger i torra tropiska klimat.

De viktigaste savannorna finns över hela den afrikanska kontinenten och även på ön Madagaskar (östra Afrika), Australien, Sydamerika (i regioner som Venezuela, Brasilien eller Colombia)

Vi kan också hitta asiatiska, österrikasiatiska och insuliner, australiska och Stillahavssavannor.

Savannalandskap

Savannalandskap

Typer av ark

Vi kan klassificera savannorna efter deras geografiska område, fauna eller flora eller efter deras mark eller klimat.

Intertropisk savanna

De intertropiska savannorna ligger på intertropiska breddgrader och även om de i sällsynta fall också finns i subtropiska regioner. Afrikas savann är den perfekta representanten, med inte särskilt bördig jord, torr, med tempererat klimat och regn under en del av året och torka under de återstående månaderna.

Tempererad savanna

De tempererade savannorna ligger i mitten av breddgrader runt de fem kontinenterna. De kännetecknas av sina mer fuktiga somrar och sina torra och kalla vintrar. De har bördig jord.

Medelhavs savanna

Medelhavssavannor finns i regioner med medelhavsklimat över de fem kontinenterna. Att vara halvtorr med en jord med dålig flora och en varierad fauna där vi hittar giraffer, elefanter, lejon etc.

Bergig savanna

Bergssavannor finns på höga breddgrader i subalpina och alpina områden i olika regioner på planeten, även om de flesta finns i Afrikas berg. Att vara mellan bergen kan du hitta en fantastisk flora och fauna eftersom det har en hög regnfrekvens.

Savannah klimat

Klimatet i savannen är ganska varmt året runt. Det har en våt säsong under sommarmånaderna med regn och en torr säsong under resten av året, som sammanfaller med vintern.

Genomsnittlig nederbörd varierar under hela året mellan 750 och 1300 mm. Den genomsnittliga månatliga temperaturen är cirka 17 ° C.

Klimatet kan klassificeras i hyperstationell, säsongsbetonad eller icke-säsongsbetonad.

  • Hyperstationell: De finns i våta områden vid floden. De har lerjord och långsam dränering, men är torra från 0,5 - 1 m på grund av lera.
  • Säsong: De har bra dränering i jorden, tjocka med väldigt lite vattenretention.
  • Inte säsongsbetonat: De är pluviala zoner, men de är dåliga jordar, med sand eller lateritiska skorpor (Orinoco)

Överlevande i savannen

Savannadjur har tvingats anpassa sig för att överleva i detta biom. Många arter skapar hål i marken för att bättre motstå värmen eller för att skydda sina ungar.

Elefanter har fläckar på sina stora öron, så kallade makuler, där värme kan fly och därmed sänka kroppstemperaturen.

Andra savannadjur har dock utnyttjat värmen till deras fördel, till exempel rovfåglar som hökar eller hökar använder varm luft, som går uppåt för att stiga i luften utan att använda mycket energi och därmed flyga över stora områden av länder för att söka efter byte.

Dela resurser

Liksom människor har djur också en smak och inte alla gillar att äta samma gräs eller samma kött. Detta innebär att upp till sexton olika arter av växtätare kan samexistera i samma utrymme, eftersom inte alla matar på samma gräs.

Vissa djur tolererar inte vissa örter som producerar kemikalier. Om de tolererar andra eller inte når alla djur de höga topparna av savannträden, liksom giraffen.

Detsamma gäller köttätande djur som inte tycker att samma art är god, vad ett lejon kan jaga är inte attraktivt för en gepard.

På dessa sätt kan djur matas i savannens hårda biom.

migration

Migrationer sker med växtsäsongens säsonger. Torka når inte alla områden samtidigt, varför djur har anpassat sig för att ständigt röra sig och följa regnet för att hitta mat och vatten.

För att röra sig genom savannen efter regnet har djuren långa och starka ben, som elefanternas eller en hög hastighet som antiloper eller gaseller.

Andra djur som giraff eller Grants gasell gör ingen migrering, eftersom de hittar mat hela året i samma område där de bor.

Anpassningar

Både växter och djur i savannen har tvingats anpassa sig för att mata eller överleva i savannen.

Växterna genomgår en accelererad tillväxt när regnet kommer och en gulaktig ton erhålls för att begränsa vattenförlusten. Under den torra säsongen lagrar växter nödvändig fukt och näringsämnen i sina rötter medan de väntar på att regnsäsongen ska återvända.

Andra anpassningar, såsom djurets storlek, dess styrka eller dess hastighet är också användbara för att försvara sig mot vissa rovdjur eller från naturen själv såsom bränder eller människor.

Rovdjur

I den afrikanska savannen finns ett stort antal rovdjur som är välkända för alla. De flesta finns högst upp i livsmedelskedjan och spelar en nyckelroll för att balansera naturen.

Vissa däggdjursrovdjur, som geparder, är de snabbaste i savannen och når upp till 112 km / h på korta avstånd. Prickiga hyener matar på resterna som andra rovdjur inte konsumerar. Andra rovdjur som afrikanska vilda hundar jagar i förpackningar för att säkerställa mat.

Ormen, som den svarta mamban, är bland de dödligaste savannadjuren. Dess bit injicerar tillräckligt med gift för att döda tolv personer på en timme.

Leoparder liknar geparder, de är faktiskt ofta mycket förvirrade, de kan också nå stora hastigheter och tävla direkt med lejon om mat.

Lista över savannas djur

Biet är viktigt för pollinering.

Honungsbihonungsbi o honungsproducerande binÄven känd som apis på latin, även om det är en av de mest populära bina, representerar den bara en liten andel av biesorten. Denna art är den enda överlevande gruppen bin i Apini-underklassen, som tillhör släktet Apis. De är kända för att producera och lagra honung eller flytande socker, liksom för att bygga imponerande bon med vax som utsöndras av arbetarna i en viss koloni.

antilop lechwe

Antilopantilop (ko-, lyr- och gnuantiloper) är ett brett och varierat urval av växtätare av familjen Bovidae som inte klassificeras som får, nötkreatur eller getter (denna typ av informell benämning kallas ibland ”soptippar”). Det finns cirka 91 arter som klassificeras som antiloper, varav de flesta är infödda i Afrika, men finns också i Asien och delar av Amerika. Cirka 25 arter är listade som I fara.

Struts är en fågel som kan och kommer att försvara sig om den känner sig i fara.

strutsstruts (Struthio Camelus) är den högsta och tyngsta av alla fåglar, det är en stor fågel utan flyg som bara finns i öppet land i Afrika.

Babuino

Babuinobabuino är en medelstora primater som finns på många olika platser i Afrika och på några få platser i Arabien. De är däggdjursdjur, mycket sällskapliga och extremt intelligenta som kan stärka banden med andra medlemmar i besättningen som kan hålla i livet. De anpassar sig ganska lätthet i mitten, även om dess befolkning minskar på grund av jakt och avskogning.

Vildhäst

hästhäst (Equus Caballus) De har funnits i 50 miljoner år, och under hela den tiden har de utvecklats. Hästar hade många tår på benen, även idag är vackra hästar som bara har en tå. Den moderna hästen har varit tämjt av människan genom århundraden för transport eller för strid.

kameleontkameleont (Chamaeleonidae), är en reptil som är en del av leguanens underordning. Dessa färgglada ödlor är kända som ett av få djur som kan ändra hudfärgen. Det är emellertid en missuppfattning för kameleonten att ändra färg för att passa omgivningen.