Ökendjur bor i några av de torraste biomerna med intensiva solstrålar, mycket lite nederbörd och lever med de farligaste djuren. Temperaturerna hela dagen är de högsta på planeten och når under noll på natten tills de kokar mitt på dagen. Ett år faller bara cirka 250 mm regn.

Vissa landdjur lever i öknen

Desierto

Typer av öknar

Det finns två typer av öknar, heta öknar som finns på båda sidor av tropikerna och halvöknar som finns på kontinenter, långt från tropiska regioner. Huvudskillnaden är att en halvöken får minst dubbelt så mycket årlig nederbörd som en het öken.

Anpassningar av ökendjur

Djuren som lever i öknen har ett mycket uppoffrande liv eftersom de måste utstå höga temperaturer, dagar utan vatten och matbrist. Men det har inte hindrat livet från att dyka upp.

Även om man tror att det finns väldigt lite liv i dem, är de flesta av öknens djur nattliga och kommer ut endast på natten när det är svalare och mer uthärdligt att leva.

Överlev utan vatten

I öknen finns en stor brist på vatten och varje droppe räknas. Det är därför som vissa djur har utvecklat anpassningar för att överleva.

 • Roadrunner har ett matsmältningssystem som extraherar vatten från avföring före utsöndring.
 • Dorcas gasell överlever utan att någonsin dricka vatten eller urinera, få den från sin mat och utvisar endast urinsyra.
 • Ökenödlan kan absorbera regnvatten eller våt sand genom huden
 • Sandryperna har fjädrar som observerar vattnet för att bära dem till boet.
 • Kamelbultarna lagrar fett, inte vatten, för att göra det till mat och vatten.

Mot öknen

 • Vissa djur har ett isolerande lager för att förhindra att värme tränger in i kroppen.
 • När temperaturen är hög börjar de flisa och svettas för att svalna.
 • Vissa djur överlever genom att gräva stora tunnlar under marken, där sanden är svalare.
 • Den slingrande ormen kan, med hjälp av en snabb vridningsrörelse, att endast två små delar av kroppen rör vid marken och därmed undviker att vidröra den heta sanden för mycket.
 • Sandfisk täcks av tuffa membran för att skydda sig från sanden.
 • Kamelen och jerboan kan stänga näsborrarna för att förhindra att sand tränger in.
 • Kamelen har ögonfransar för att rengöra sanden från ögonen.
 • Sandkatten har utvecklat klor som inte dras in helt, så att den kan glida genom sanden utan att bränna fötterna.
 • Mandrillen flyr från sina rovdjur genom att gömma sig under stenar.
 • När de intensiva solstrålarna träffar den lurviga markekorren håller den sin buskiga svans för att skapa skugga.
 • Meerkats ”mörka ringar” gör att de kan absorbera solljus och därmed undvika att bli blinda av rovdjur.
 • Under torkperioder gräver den afrikanska Pixie Frog under jorden och täcker sig med ett slemhinna där det kan ligga i viloläge i upp till sju år
 • Fåglar extraherar nektar från kaktusar, medan andra använder dem för skydd

Öken djurlista

Biet är viktigt för pollinering.

HonungsbiHonungsbi. Hhonungsproducerande bin. Även känd som apis på latin, även om det är en av de mest populära bina, representerar den ba  på latin, även om det är en av de mest populära en liten andel av biesorten. Denna art är den enda överlevande gruppen bin i Apini-underklassen, som tillhör släktet Apis. De är kända för att producera och lagra honung eller flytande socker, liksom för att bygga imponerande bon med vax som utsöndras av arbetarna i en viss koloni.

antilop lechwe

AntilopAntilop (ko-, lyr- och gnuantiloper) är ett brett och varierat urval av växtätare av familjen Bovidae som inte klassificeras som får, nötkreatur eller getter (denna typ av informell benämning kallas ibland ”soptippar”). Det finns cirka 91 arter som klassificeras som antiloper, varav de flesta är infödda i Afrika, men finns också i Asien och delar av Amerika. Cirka 25 arter är listade som I fara.

Struts är en fågel som kan och kommer att försvara sig om den känner sig i fara.

StrutsStruts (Struthio Camelus) är den högsta och tyngsta av alla fåglar, det är en stor fågel utan flyg som bara finns i öppet land i Afrika.

GetingLa geting (Hymenoptera) utgör en enorm mångfald av insekter, med cirka 30.000 XNUMX identifierade arter. Vi känner mest till de som är klädda i ljusa varningsfärger, de som surrar ilsket i grupper och hotar oss med smärtsamma stick, men de flesta getingar är faktiskt ensamma, icke-stickande sorter. Och de gör alla människor mycket mer bra genom att kontrollera skadedjursinsektionspopulationer än skada. Till skillnad från av bin, en getings kropp är slät och har inget hår.

Babuino

BabuinoBabuino är en medelstora primater som finns på många olika platser i Afrika och på några få platser i Arabien. De är däggdjursdjur, mycket sällskapliga och extremt intelligenta som kan stärka banden med andra medlemmar i besättningen som kan hålla i livet. De anpassar sig ganska lätthet i mitten, även om dess befolkning minskar på grund av jakt och avskogning.

Vi kan se en gam som vaknar.

GamBuitre (aegypius munk) är en scavenger fågel. Det finns 23 arter av gamar i världen, och minst en typ av gam finns på varje kontinent utom Australien och Antarktis. Är om relativt anpassningsbara fåglar som finns i ett antal livsmiljöer, inklusive förorterna, men även med den anpassningsförmågan anses 14 arter vara hotade eller hotade.