asiatisk vattendrake (Physignathus cocincinus) är en reptil ljusgrön finns i Thailand, Vietnam, Kambodja, Laos, Burma och södra Kina.

De är expertklättrare och starka simmare. Om det behövs kan de förbli nedsänkta i upp till 25 minuter. Det finns några små skillnader med sin bror, australisk vattendrake, läs vidare för mer information.

Den asiatiska vattendraken kan stanna under vattnet i 25 minuter.

arter

Det finns inga andra erkända underarter av den asiatiska vattendraken, men det finns andra liknande ödlor, den närmaste genetiska släktingen är australisk vattendrake (Physignathus lesueurii).

Den kinesiska vattendraken är också känd under namnen asiatisk, grön och thailändsk vattendrake.

särdrag

Den asiatiska vattendraken, även kallad thailändsk vattendrake, Kinesisk o grön, är en mörkgrön till ljusgrön ödla med långa hornvågar som löper från huvudet till basen av den lateralt tillplattade svansen. Svansen är ringad i brunt och grönt och slutar i en fin punkt. Vattendraken använder sin svans för balans när den klättrar och surrar den för att försvara sig från rovdjur.

Vattendrakar är sexuellt dimorfa, vilket innebär att män och kvinnor uppvisar olika egenskaper. Hanar har i allmänhet en mer levande färg än kvinnor, inklusive ett ljus orange till gult område under halsen med rosa toner nära underkäken. Män utvecklar också större huvuden, dewlaps och åsar på ryggen och nacken, och deras lårbensporer är vanligtvis större än hos kvinnor.

Vattendrakar har inte en dubbel haka eller en halspåse. De har välutvecklade ben och fötterna är femtonade med långa, tjocka klor som slutar i skarpa, nålliknande spetsar. De främre extremiteterna är i allmänhet tunnare än baksidan och används för att klättra och ta tag i grenar. De muskulösa bakbenen hjälper också till att klättra, såväl som att simma och hoppa eller hoppa från ett objekt till ett annat. Asiatiska vattendrakar kan också vara bipedala.

När de är nervösa eller rädda söker dessa ödlor tillflykt i vattnet. De är starka simmare och kan vid behov hålla sig under vatten under långa perioder, ibland upp till 25 minuter!

tamaño

Asiatiska vattendrakar når vanligtvis en längd på 1 meter, och deras svans utgör nästan 70 procent av deras kroppslängd. Kvinnor tenderar att vara något mindre än män.

Beteende

Både män och kvinnor uttrycker ibland aggressivt beteende gentemot varandra i form av att vifta med armarna, puffa ut halsarna, skaka på huvudet och ibland jaga.

Den asiatiska vattendraken är ett allätande djur.

Social struktur

Dessa ödlor lever vanligtvis i grupper om en man och flera kvinnor, och båda könen skapar territorier.

habitat

De lever vanligtvis runt stillastående och permanent vatten, som vid flodernas stränder, i regnskog och i träskarna. De är bra klättrare och kan falla från grenar i vattnet om de är hotade eller rädda.

Asiatiska vattendrakar lever i områden med en genomsnittlig luftfuktighetsnivå som sträcker sig från 80 procent på morgonen till 60 procent på natten och medeltemperaturer på 23.8 till 29.4 grader Celsius.

Fördelning

Asiatiska vattendrakar finns i Thailand, Vietnam, Kambodja, Laos, Burma och södra Kina.

matning

Den asiatiska vattendraken är allätande, vilket innebär att dess kost baseras på både växter och djur.

Den asiatiska vattendrakenes diet sammanfattas i gnagare, höns, fisk e ryggradslösa djur, kompletterar denna diet med vegetation och ägg. Dess klibbiga tunga och små, spetsiga tänder hjälper till att fånga och hålla fast vid byten. På Smithsonian's National Zoo matas asiatiska vattendrakar en sallad av blandade gröna, kackerlackor, daggmaskar och syrsor.

Rovdjur

Stora ormar och rovfåglar är dess främsta rovdjur. Men vi kan inte glömma människan som en av de största rovdjurna, eftersom de tjuvjakter dem för att sälja dem som husdjur.

reproduktion

Män hoppar över sina kompisar genom fysiska skärmar, inklusive huvudet. Under parning klamrar sig hanen fast vid åsen på kvinnans huvud. Kvinnor lägger mellan sex och 15 ägg som kläcker efter en inkubationstid på 60 till 75 dagar.

Ögat på en asiatisk vattendrake är redo att gå under vattnet.

Kläckarna är ungefär 2,54 tum från nosen till ventilen och 13 till 15 tum i total längd. De är ofta grönbruna med en ljusgrön till vit undersida. Ljusa ränder löper vertikalt över varje sida av deras kroppar. De har också bruna och gröna svansar, stora ögon och korta nosar.

Genomsnittlig livslängd

Den asiatiska vattendraken kan leva i genomsnitt 10 till 15 år.

Bevarande tillstånd

Den kinesiska vattendraken har ännu inte bedömts för IUCNs röda lista och är inte listad i CITES.

Även om det inte anses hotat, utgör förstörelsen av vilda livsmiljöer och den fortsatta insamlingen av vilda exemplar för den exotiska handeln med djur ett hot mot artens framtida överlevnad.

Den kinesiska vattendraken blir mer och mer populär på grund av sitt låga pris jämfört med leguaner, varför många importerar dem från Kina eller Indonesien.

Lista över andra intressanta djur