gorilla Det är den största primaten på planeten. Befolkningen har minskat de senaste decennierna, därför riskerar de att utrotas.

Det är en av de närmaste levande släktingarna till människor och delar 97-98% av DNA. Bonobos och schimpanser de är ännu närmare.

Gorilla sett framifrån
Gorilla sett framifrån

arter

Forskare känner igen två arter och fyra underarter av gorillor.

  • Västra gorilla (Gorillagorilla)
    • Västra slätten eller slätten (Gorilla gorilla gorilla)
    • West Cross River G. (Gorilla gorilla diehli)
  • Östra Gorilla (Gorilla beringei)
    • Östra slätten eller vanligt G. (Gorilla beringei graueri)
    • Mountain G. (Gorilla Beringei Beringei)

särdrag

Gorillan är ett starkt och robust djur, med en extremt tjock och stark bröstkorg och en framträdande buk. Ansiktet består av stora näsborrar, små öron och markerade ögonbryn. När de är vuxna har de långsträckta och muskulösa armar som är 15-20% längre än de robusta benen.

Det finns en sexuell dimorfism mellan män och kvinnor. Hanen är vanligtvis dubbelt så tung som honan och kan nå en höjd av cirka 1,7 meter och en vikt av 135 - 220 kg. Honan kan nå cirka 1,5 meter i höjd och väga mellan 70 och 90 kg. I fångenskap kan de väga dubbelt så mycket på grund av ett ganska stillasittande liv.

Både hud och hår är svarta. Hela kroppen är täckt med hår förutom ansiktet, händerna och fötterna. Bröstet hos äldre män är hårlöst. Underarter G. beringei beringei den har det längsta håret av alla underarter.

Vuxna män har en framträdande topp på toppen av skallen och en grå eller silverhårig sadel på nedre delen av ryggen, därav termen silverback, som används för att referera till mogna män. Detta fäste är mycket mer slående i östra gorillor (G. beringei), som är jet svart, som i västra gorillor (G. gorilla), som är ganska mörkgråbruna.

När det gäller sinnen är det också mycket likt det hos människor. Sinnena inkluderar hörsel, smak, beröring, lukt och syn. Synen är dock inte lika skarp som hos människor även om den kan se i färg.

intelligens

Intelligens är på en lägre nivå än schimpanser, delfiner eller människor, men de har visat sig ha problemlösningsförmåga, insikt, minne och förväntan på erfarenhet. Även om de växer av nyfikenhet och anpassningsförmåga som schimpanser gör. Vissa kan känna igen sig själva i en spegel och har en begränsad känsla av självmedvetenhet, ett drag de delar med schimpanser y orangutanger. Endast ett fåtal icke-mänskliga djur har denna förmåga. I fångenskap har en gorilla lärt sig mänskligt teckenspråk. Den fullständiga omfattningen av hans intelligens är fortfarande okänd.

Det kan också skapa och använda verktyg i naturen baserat på observationer av individer i fångenskap. År 2005 observerade ett team ledt av Thomas Breuer från Wildlife Conservation Society i september 2005 en kvinna som använde en pinne för att mäta vattendjupet medan hon korsade en träsk. En andra hona sågs med en trädstubbe som en bro och också som ett stöd för fiske. Andra sågs med stenar för att krossa valnötter så unga som två år gamla.

Vi kan se silverbaksidan av denna gorilla
Vi kan se silverbaksidan av denna gorilla.

Beteende

Gorillan är ett sällskapligt djur som lever i djungeln i grupper på mellan 5 och 30 individer. De leds av en eller två silverbackade män som vanligtvis låtsas, vanligtvis en far en son eller mer än en. Ibland kan syskon leda en grupp. De andra medlemmarna består av kvinnor, kalvar, unga och unga vuxna. Unga kvinnor ansluter sig till gruppen från andra grupper och unga män är ättlingar till silverback.

Det är ett dagligt och marklevande djur. När det gäller rörelse går han med alla fyra lemmarna och lutar sig på knogarna. Detta rörelseform delas med schimpanser. Kvinnor klättrar mer än män på grund av sin lägre vikt. Varje grupp vandrar genom ett område mellan 2-40 km2. Ibland delas territoriet mellan flera grupper.

Han tillbringar större delen av sin tid med att äta, sova och sköta andra. Den sover i ett bo som de gör med ankomsten av solnedgången som består av böjda grenar, löv och lövverk. Detta boet förnyas varje natt, och varje medlem i gruppen gör sin egen.

Många tror att de är våldsamma djur när de avger höga morrningar, skrik, en skrämmande bark av larm och brus. Det är dock ett blyg och fridfullt djur, även om det inte är nödvändigt att koppla av, eftersom det är djur av stora djur som kan attackera om det känns hotat.

När gruppen hotas av en inkräktare kommer gruppledaren (en silverback) att göra en uppvisning för att skrämma. Denna skärm består av slag mot bröstet, vokaliseringar eller korta slag mot inkräktaren, följt av en diskret reträtt. De kan också inkludera att springa i sidled, riva vegetation och slå marken. Vanligtvis kommer inkräktaren att dra sig tillbaka och aldrig utgöra en verklig fara. Förutom att det används för att skrämma utomstående eller människor, används det också som ett sätt att kommunicera mellan grupper och för att upprätthålla hierarkin av dominans inom gruppen. Kvinnor kan också utföra dessa skärmar, men de är mer skrämmande hos män eftersom luftsäckarna i halsen och bröstet gör att ljudet resonerar mer.

Gorilla vilar, poserar eller tänker. Vet någon?
Gorilla vilar, poserar eller tänker. Vet någon?

habitat

Gorillan lever i skogar och djungler. Beroende på underarten kan den ändra sin livsmiljö. De Västra slätten eller slätten (Gorilla gorilla gorilla) bor i de fuktiga lågskogarna och West Cross River G. (Gorilla gorilla diehli) bor i ett litet skogsområde längs Cross River.

Östra slätten eller vanligt G. (Gorilla beringei graueri) låglands regnskogar och Mountain G. (Gorilla Beringei Beringei) bergiga regnskogar och höglandsbambuskogar norr och öster om sjön Kivu.

Fördelning

Gorillan distribueras i vissa delar av Afrika. Beroende på underarten kan det variera geografiskt. De Västra slätten eller slätten (Gorilla gorilla gorilla), ligger från Kamerun till Kongofloden och West Cross River G. (Gorilla gorilla diehli), ligger längs Cross River som skiljer Nigeria från Kamerun.

Östra slätten eller vanligt G. (Gorilla beringei graueri) bor i den östra delen av Demokratiska republiken Kongo (Kinshasa) och Mountain G. (Gorilla Beringei Beringei), som ligger norr och öster om sjön Kivu, nära gränserna till Uganda, Rwanda och Kongo (Kinshasa).

matning

Gorilla är en växtätande djur; kosten varierar beroende på det geografiska område där de bor. Östra gorillor matar på löv, frukt, stjälkar och skott, medan västra gorillor lägger till mycket mer frukt. En vuxen individ kan konsumera upp till 27 kg mat dagligen.

De gillar vanligtvis inte vatten, men gorillor som bor i Sangha-Ndoki-regionen vid gränserna till Kamerun, Republiken Kongo (Brazzaville) och Centralafrikanska republiken vandrar in i midjedjupa sumpiga röjningar för att söka vattenväxter.

Rovdjur

Gorillan är ett djur med stor styrka och en social struktur som ger ett stort skydd mot rovdjur, men fortfarande vågar vissa djur att utmana dem.

Det viktigaste rovdjuret är leopard (Panthera pardus) och den enda som kan döda en vuxen gorilla fångad av vakt. De är också byten för: röd buffel (Syncerus caffer nanus), Afrikanska grå papegojor (Psittacus erithacus), Afrikanska skogselefanter, hilóqueros (Hylochoerus meinertzhageni). De kan också vara byten för krokodiler som lurar i träsk, även om de vanligtvis inte dör av attacken utan av infektioner orsakade av såret. Dessa attacker är mycket sällsynta.

I allmänhet tenderar rovdjur att undvika silverbackar eftersom de är de starkaste och mest stridshärdade. Så de fokuserar på unga individer och kläckningar.

Det största rovdjuret är människan. Inte ens en leopard kan skada en gorilla lika mycket som människor gör. Vanligtvis attackeras de för att handla med dem, oavsett om de är döda eller lever.

reproduktion

Gorillan når sexuell mognad omkring 9 år, men de reproducerar inte förrän de är 12-15 år gamla, när de är mer fysiskt mogna. Honan når den vid 10 års ålder.

Hon föder en gång vart fjärde år, vilket begränsar hennes expansion. Det finns ingen fast häckningssäsong. Dräktigheten överväger en period på åtta och en halv månad och födseln är vanligtvis unik, även om de vid vissa tillfällen kan ta med tvillingar.

En nyfödd har en vikt på cirka 2 kg och är helt försvarslös under de första tre månaderna av livet, därför kommer den att bäras i mammans armar. Sov i moderns bo på natten och rider på ryggen under dagen.

De flesta manliga gorillor lämnar gruppen där de föddes och bildar grupper med andra kvinnor. Kvinnor har också detta beteende och kommer att gå med i en grupp gorillor eller en ensam silverback.

Att bilda en grupp eller gå med i en är inte lätt. Ibland involverar de aggression med andra män när de försöker invadera en grupp och kidnappa dess kvinnor. Ibland kommer en han att förbli i samma grupp som en andra silverback och kommer att föda upp med några honor, förutsatt ledarskap när hans far åldras eller dör. Den förväntade livslängden är cirka 35 år, även om de i fångenskap har levt i 40 år.

Bevarande tillstånd

Gorilla blir sällsynt inom sitt naturliga utbud. Detta beror på mänsklig förstörelse av deras livsmiljö, storviltjakt och överuppsamling av djurparker och forskningsinstitutioner. Ett nyligen hotat är jakten på bushmeat som drabbar gorillor.

Enligt International Union for Conservation of Nature (IUCN), Östra slätten eller vanligt G. (Gorilla beringei graueri) är kritiskt hotad som en underart. Befolkningen är bara cirka 680 individer. Detta beror på förlust av livsmiljö till följd av mänskliga aktiviteter: jordbruk, bete, avverkning och nyligen förstörelse av livsmiljöer. Däremot har ekoturism med turistbesök för att se gorillor i deras naturliga livsmiljö bidragit till bevarandet av denna art.

Senare 2008 hittades en okänd befolkning på över 100.000 XNUMX individer. De bor i träskarna i Lake Télé Community Reserve, i Republiken Kongo.

Förhållande med människor

Gorillan är en av de närmaste släktingarna till Homo sapiens, bredvid schimpansen och delfinerna. Deras förhållande är uppenbart bara genom att titta på bilder och videor. När vi analyserar det djupare finner vi att DNA nästan är en kopia av människan. Detta beror på att vi för miljontals år sedan delade en gemensam förfader som någon gång delades in i flera arter.

Närheten till DNA har fått hundratals människor genom historien att analysera egenskaper, beteende etc. hos gorillor i laboratorier.

Trots vår närhet har de påverkats av tjuvjakt för att få kött, skinn eller jakttroféer. Förstörelsen av deras naturliga livsmiljö genom att bygga städer eller hugga träd skadar dem mycket mer än deras naturliga rovdjur. De dödas för enkla troféer, för kött eller för hud.

Lyckligtvis vill inte alla förstöra dem och det finns många försök att bevara dem.

Populärkultur

Gorillan har funnits i den mänskliga kulturen sedan den blev populär på 1860-talet. De har avbildats i monsterfantasyfilmer som King Kong. Förutom berättelser som Tarzan och Conán the Barbarian har de presenterats som antagonister för huvudpersonerna.

Lista över andra intressanta djur